27 jan. 2012

Memorywirearmband i blått och vitt

Jösses, så trött jag är ikväll! Jag vaknade alldeles för tidigt i morse och har varit trött mest hela dagen, men jag brukar piggna till vid den här tiden och nu kan jag knappt hålla ögonen öppna, så det blir nog en tidig kväll. Tim kommer i morgon och det är mycket som ska ordnas med då, sånt jag fortfarande behöver lite hjälp med, t.ex. är det svårt att dammsuga när man går med kryckor ... 
Jag hade idag tänkt göra ett inlägg om ett korstygnsprogram som jag hittat, men jag har inte orkat gå igenom finesserna och skriva en bruksanvisning, så istället blir det detta inlägg som redan låg färdigt som utkast. Jag återkommer med det där programmet om jag hinner och orkar i helgen.

Ett armband på tre varv memorywire. Ett av dom lättaste sätten att göra ett armband för man behöver inget lås. Elastisk tråd är kanske enklare men då är det svårt att använda pärlor med riktigt litet hål. Memorywiren är tillräckligt tunn för de smalaste hål, däremot kan man inte använda alltför långa pärlor för då tvingas tråden att räta ut sig (om inte pärlorna har mycket stort hål så det finns svängrum inuti) och förlorar formen.
Det som kan vara besvärligt med memorywire är att varven trasslar in sig i varann medan man trär pärlorna - så vill man ha mer än tre varv, skulle jag rekommendera att dela upp det på två-tre separata armband, då kan man ju variera sig med antalet varv också.
 Jag använde kristallrondeller, blå kubpärlor 4mm, runda vita plastpärlor och några tibetsilvermellandelar.
Pärlorna är inte trädda efter något speciellt mönster utan improviserat allt eftersom. De runda mellandelarna finns här.
Litet tibetsilverhjärta finns också i guldfärg
 Fjärilmellandelen tror jag att jag har mer av, men jag hittar dom inte här på bloggen.
Här syns öglan jag gjort i ena änden av memorywiren. Om man inte har en rundtång så kan man istället limma en liten pärla i ändarna med något hållbart lim. Att göra öglor är förstås säkrare men det är ett bokstavligen styvt jobb att böja memorywire, eftersom det är ett material som är speciellt gjort för att hålla den form det har och inte böjas.
Kubpärlorna använde jag också till ett pat av de första örhängena jag gjorde när jag började med min "lekterapi" efter att jag kommit hem med gipsad fotled.

Man kan också använda memorywire för ett varv men då måste man sätta på ett lås. Flerradigt kan också göras med separata varv som hålls ihop med ett flerradigt lås och ev. avdelare som det här med mirakelpärlor.

Andra memorywirearmband:
Etikas armband, Elins armband med ett annat treradigt magnetlåsguldspiraler och aluminiumrondeller, silverarmband, rosa glaschips, Gun-Britts armband, med färgglada minibjällror, silverrör - undantaget från avlånga pärlor eftersom dessa är böjda, snäckskalshuggtänder, två 2-radiga, ett  med lås och ett utan, Färgglad pärlmix, Linas treradiga flätade armband, inspirerat av dessa 18-radiga!

Avgipsad och avfjällad

Igår var det alltså dagen då jag sa ajöss till gipset, och nu gäller det att återfå rörligheten i fotleden, alltså töja och böja och rotera och dra och trycka. Att står rakt upp på hälen går utmärkt, men att gå är en aning smärtsamt, då flexibiliteten i fotleden är ganska begränsad för tillfället.
Som jag anat såg min fot och benet under gipset ut som något uttorkat och dött - flagorna föll som ett lätt snöfall. När jag kom hem och tog av mig sockan jag satt på foten efter avgipsningen, fick jag vända den ut och in och damma av flingorna. Sen var det dags för peelingkrämen - tre omgångar behövdes innan det var någorlunda polerat.
Så här såg det ut innan jag började skrubba. Jag hade befarat att huden skulle vara öm, men faktiskt inte - kanske för att jag stått på skakmaskinen och vibrerat inuti gipset så huden blivit härdad. För den som vill se fler osmakliga bilder finns också en närbild av foten, och en jämförelse mellan mina två fötter före uppiffningen (känsliga läsare varnas). Bilden här nedan är efter peeling och insmörjning.
Vad som är tydligt på denna bild är att den vänstra fotleden är ganska svullen - inte kan man direkt urskilja några fotknölar på den! Den som vill se mina snygga ärr kan kolla dessa bilder: Yttre fotknöl, inre fotknöl.
Men som sagt, nu gäller det att få tillbaks rörligheten i en fotled som i sex veckor varit fixerad i 90 graders vinkel. Mina leder är normalt ganska rörliga (en aning överrörliga) och högerfoten kan jag ju utan problem räta ut så den ligger helt i linje med benet.
 Höger fot. Mönster till dessa tofflor finns här.
  Vänster fot kom inte längre än så här igår, men jag har töjt och dragit och kommit lite längre idag. Åt andra hållet tar det emot mer. Jag trodde inte man behövde vinkla foten så mycket mer än 90 grader uppåt (sen viker man ju upp tårna också), men det behövs mer om man ska kunna sätta den andra foten före - i dagsläget får jag gå fram med vänsterfoten och sen kliva fram max i jämnbredd med högerfoten. Vinkla ner foten maximalt behövs väl bara om man dansar balett

(vilket jag inte gör) eller stå på tå och sträcka sig så långt som möjligt för att nå de övre hyllorna i köksskåpen t.ex. (i det fallet skulle det ju vara en fördel med lite större (längre) fötter).

Den uppmärksamma läsaren har nu kanske noterat att jag har olika tofflor på höger resp. vänster fot på dessa bilder, trots att bilderna togs vid samma tillfälle. Jag har fortfarande olika för jag har inte letat rätt på kompanjonerna än - den virkade vänstertofflen låg i hallen så den tog jag på mig när jag kom hem, var den röda vänstertofflen är vet jag inte, jag får leta. Jag har ju bara behövt en högertoffel de senaste veckorna och från början hade jag den virkade högertoffeln.
Så här ser den ut. Det var länge sedan jag virkade dessa tofflor (ungefär ett år) men har inte visat dom av någon anledning. Som vanligt improviserade jag, men jag hade sett en bild av en pläd med ett sånt här mönster och ville pröva det. Jag hade faktiskt tänkt göra en jacka med detta mönster, men jag kunde inte bestämma vilka färger jag skulle ha, så jag kom aldrig igång med det. När jag nu börjar kunna gå ut så kan ju ett av mina första mål bli att gå till garnaffären, som ju ligger nära, och kolla om det finns några kul nyheter . kanske något multifärgat garn att virka fler sockar av. Via Tant Grön hittade jag till virkpia som bland annat har beskrivning på virkade raggsockor, men också bra beskrivningar på olika virktekniker. Så kanske kan jag nån dag lyckas göra något efter en beskrivning - även om jag gillar att improvisera och experimentera så behöver man ju inte uppfinna hjulet på nytt varje gång ...
Nu ska jag töja och böja på foten en stund ...

25 jan. 2012

Slutet är nära ...

Det låter kanske drastiskt, men det är ju ett positivt slut - goodbye till gipset!
I morgon (torsdag) ska det väck! Hur det går till att ta av sånt här plastgipsbandage vet jag inte, men det första gipset "sågades" med en sorts liten cirkelsåg som inte är vass (puh!) utan vibrerar bara. Sen bräcktes gipset upp med en gipsbrytare (typ den stora saken till höger på bilden nedan) - det påminde om öppnandet av en kokosnöt med en massa fibrer (vadd) inuti.

Jag har börjat gå lite på foten, men det är en aning obekvämt för jag kan ju inte sätta ner hela foten. Det här plastgipset är ju ganska flexibelt där det inte är så många lager, och just under hälen är det bara ett eller två lager. Detta innebär att när jag lägger tyngden på hälen så blir det en inbuktning av gipset där och det känns ungefär som om man skulle trampa på en 2-3 cm stor sten, så det är inte så bekvämt. Det går bättre att gå lite mer på tå, men det känns lite vanskligt att belasta framfoten när den är otränad. Däremot har jag inget besvär från fotleden, så det känns hoppfullt - när jag kan stå på hela foten borde det nog gå bra - jag får förstås använda kryckorna för att inte belasta för mycket tills jag återfått styrka och stadga.
 
Vad jag får börja med när jag kommit hem, är att avlägsna sex veckors lager av döda hudceller under tårna och foten. Det som sticker fram ur gipset ser ut som ett hoptorkat gammalt ormskinn! Jag kan skarpa loss stora flagor, särskilt under tårna. Hur resten av foten ser ut har jag ingen aning om, fast det jag kan se av översidan av foten är fortfarande lite grön (nånting som svabbades på vid operationen). Hälen var i alla fall inte grön, vad jag kunde se vid omgipsningen, annars kanske min häl skulle se ut ungefär så här...
Tur jag fick en bra fotskrubbkräm i julklapp, den kommer att behövas. Och i värsta fall får jag väl hämta slipmaskinen ...

24 jan. 2012

Tre berlockarmband

Snabbgjorda armband som kan varieras i det oändliga.
Tre berlockarmband på elastisk tråd. Två med tibetsilverberlocker och blandade pärlor (få användning för alla uddapärlor du har) och ett med berlocker gjorda av akrylpärlor på pinnar.
Berlock med hängefäste och ordet "Wish" (finns flera andra) längst ner på bilden. Till höger ett löv och ett kors, till vänster en katt och "Hand made"-berlocken.
Tigerhuvud längst ner, upptill ett annat löv, en nyckel och hand made-berlock. Nyckeln är satt på ett hängefäste. Andra större nycklar finns här. Och så en berlock gjord av en rosa akrylprisma.
Här har jag istället för metallberlocker gjort berlocker av akrylpärlor och själva armbandet är trätt med små transparenta glaspärlor med silverkärna.
Akrylpärlorna är också transparenta men med olika färger inuti, dom har en lite annorlunda  form med liksom fyra "vingar". Jag satte en liten daisy på vardera sidan om pärlan.

Mer berlocker och ett exempel på ett berlockarmband på kedja finns här. Ännu mer berlocker hittar du under etiketten Metall - hängen och berlocker.

110 planritningar

Jag är fortfarande inte klar med min planritning, men jag har byggt om lite på bottenvåningen (gjort det stora sovrummet till ett gymrum, extra toa, dusch och så ska det bli en bastu), byggt våning två och fått upp ytterväggarna på tredje våningen - det blir ett vansinnigt stort hus! Det fattas mycket inredning än - våning två är helt oinredd men har i alla fall rum och trappa upp till tredje våningen. Förresten ska jag kanske ha mer trappor - två mellan varje våning. Och tredje våningen har alltså inte ens någon rumsindelning än - det ska nog få vara ganska öppet (ateljéer), men nån toa måste jag ju i alla fall ha där ... Jag återkommer med bilder när jag fått lite mer klart.
Till dess visar jag istället några bilder ur en bok jag köpte i New York 1984. Eftersom jag alltid gillat att göra (och titta på) planritningar så var jag ju tvungen köpa en av dessa böcker som fanns där. Det fanns böcker med husplaner i alla möjliga varianter - olika stilar och storlekar - och eftersom jag inte kunde köpa alla så valde jag en som innehöll en stor variation, från småhus till vräkiga lyxvillor och haciendor. Här är några - det var för jobbigt att gå upp och starta datorn uppe och skannern så jag fotade bara sidorna, så det är inte så bra bilder, men klicka på dom så syns det i alla fall lite bättre.
Det här på bokens framsida är riktigt läckert! Skulle kosta gräsligt mycket att bygga gissar jag, med alla dessa vinklar och tak och korsvirke ...
Ett lite enklare hus. Med tak som gör att all snö åker ner på innergården och framför garaget... hmm, passar inte här uppe, fast det ska ju inte vara platt tak heller ...
Typiskt amerikanskt med liggande träpanel. Mysigt med takkupor - undrar om det passar på mitt hus (vilken våning det nu slutar med), fast jag tror inte ens det går göra tak med det där programmet, så det är svårt att veta hur det ser ut färdigbyggt.
Några till takkupor i ett stenhus i 17-talsstil. Ser större ut än det är. Jag skulle inte vilja tvätta alla dessa spröjsade fönster!
Här är det stora fönster men åtminstone inte spröjsade. Det här är det till ytan största huset, fast bara en våning - här finns det svängrum runt atriumet i mitten!
Stora spröjsade fönster och dubbel takhöjd i vardagsrummet - ett trevligt och måttligt stort hus.
Spansk stil. Det kanske funkar med granar och björkar också, men annars finns det väl konstgjorda palmer.(eller är det riktiga palmer Markoolio har på sin skärgårdsbeach?) Folk skulle väl gnugga sig i ögonen några gånger om dom körde genom Boliden och såg något sånt här ...
Det här har en bottenvåning nästan lika stor som huset med atriumet, men dessutom en andra våning, så detta är gigantiskt! Det kanske t.o.m. är större än "mitt" hus, fast jag ska ju ha minst tre våningar ...
Och så ett par av de minsta ... Men dom har ändå 3 resp. 4 sovrum, och både living room och family room - ska det verkligen vara nödvändigt? - jag antar att livingroomet är det där finrummet som bara används när man har fint besök ...
Baksidan visar ett lite stramt suterränghus i tre våningar. Skönt med lite skugga längst in på nedre altanen (så slipper man ha en parasoll som blåser bort).
Fantisera om tjusiga hus kan man ju alltid, men när det kommer till verkligheten så tänker jag på hur bekvämt det är med en hyreslägenhet ... Fast om man vinner några miljoner, så man inte bara har råd med ett hus, utan både städhjälp och trädgårdsmästare ... dream on!

Utsikt genom trappfönstret

Varje dag hasar jag mig uppför trappan för att städa kattlådan - jag valde att låta den vara kvar på övervåningen så jag skulle ha en bra anledning att ta mig upp och faktiskt få lite motion. Och varje dag stannar jag till och tittar ut genom trappfönstret för att se hur världen ser ut, för jag har ju inte varit ut på flera veckor.
Idag kom jag ihåg att ta med kameran och här är några bilder från mitt trappfönster.
 Det var ju en strimma sol idag så det såg ut som en härlig dag för en promenad, för den som har två fullt fungerande fötter ...
 Grannhuset har stått tomt några år, men har nu en ny ägare som tänker rusta upp det och hyra ut lägenheterna. Jag hoppas det verkligen blir av, för det är väldigt synd att ett så stort och i grunden fint hus ska stå och förfalla. En annan sak som förfallit denna vinter är stängslet till Stellas uterum - i vanliga fall brukar jag ju vara ute och skaka ner snön från stängslet, och ta mig in i rastgården och skotta bort snön från "lekplatsen" med hyllor, koja, balansspång och "trappor" så hon kan gå ut en sväng om hon skulle vilja. Nu är det väl bortåt en meter snödjup så jag tror hon får vänta tills det blir vår ...
 Ett rejält snöberg har min granne Seth kört upp på min bakgård med traktorn. I vanliga fall brukar också min granne Börje köra snöslungan och röja undan upp till garaget, men nu har han halkat och slagit sig så han är inte riktigt i form, och jag har ju inte haft något behov av att komma mig till garaget på senaste tiden. Men när Tim kommer upp nu till helgen ska han få ta fram sparken, så jag äntligen kan börja ta mig ut och kunna gå och handla själv - det är fördelen med att bryta benet på vintern, man kan ha sparken som rollator!
Det är så fint med snön i träden och som tur är har alla mina grannar träd som jag kan titta på, för min tomt måste vara den enda i hela Boliden som inte har ett träd! Jag vill ha en gran och några lönnar, jag har tänkt ända sen jag flyttade hit att jag skulle köpa några träd, men det har inte blivit av. Jag skulle behöva anlita en trädgårdsarkitekt och en trädgårdsmästare för att skapa en trädgård för jag har varken kunskap eller tillräckligt intresse för att få nån ordning på min tråkiga tomt. En damm och ett vattenfall skulle vara trevligt ...

Dinglande örhängen

Jag fortsätter att pyssla med vad jag har till hands på köksbordet - det är en form av skattjakt för att hitta sånt som kan kombineras - och även om det bara är ett begränsat urval av allt jag har i butiken, så räcker det nog ett tag till.
Två par örhängen med kedjor har jag fått ihop nu. Kedjorna jag använt är färdigkapade bitar ca 5-7cm som är tänkta som förlängningskedjor till armband och halsband, för reglerbar längd. Men de är mycket användbata till örhängen också. Jag har silverfärgade och guldfärgade och de kostar 1 kr/st.
Här är det guldfärgade kedjor och övriga delar är kopparfärgade - även örkrokarna förutom några guldfärgade minipärlor.
De två krumelurerna med öglor finns här.  Pärlan längst ner har jag också i silverfärg (tibetsilver). Jag har satt ihop delarna med kopparfärgade öglepinnar. De två krumelurerna sitter ihop med en bindring i mitten och i ytteröglorna öglepinnar med en minipärla på.

 Silver och svart är temat för dessa örhängen. Jag satte de här hängena på en annan typ av örkrok (njurformade) som är låsbara så man inte tappar dom. Det är dessutom enkelt att byta ut själva hänget på dessa krokar, eftersom det inte är en stängd ögla utan bara som ett U längst ner.
Jag har använt silverpärlor med svart strass, några kristallrondeller, metallpärlor (meloner), 6mm svarta sandstenspärlor och ett par mindre svarta akrylpärlor. Två hopkopplade öglepinnar på vardera örhänget.
Och så ett par knapphändiga örhängen. Styrbord och babord - vilket är vad? Svaret hittar du längst ner. Okej, det det ska vara grön och röd och nu blev det en cerise istället för röd. Jag hade några av dessa härliga knappar till hands men bara en av varje färg så det fick bli styrbord-babordörhängen.

 Kedjorna är gjorda av splitringar och bindringar. Mer handgjorda kedjor finns bl. a. här och här.
En extra stor bindring behövs för att fästa knappen.

Rätt svar: Styrbord är höger och har grön lanterna (på fartyg), babord är följaktligen vänster med röd lanterna. Om två fartyg siktar varann i mörkret ser dom om dom är på väg åt samma håll, eller om dom är på väg mot varann, och det kan ju vara bra att veta.

23 jan. 2012

Halsband och örhängen med läckra turkosa pärlor

Stora turkosstrimmiga glaspärlor, lite fyrkantiga och buktiga i formen och med diagonalt hål. Dom är mer turkosa än bilderna på halsbandet visar (det är svårt att få till färgbalansen i redigeringen), de är nog mer som örhängena (eller nåt mittemellan). Jag gjorde örhängena tidigare så det är inte direkt tänkt att de ska matcha halsbandet. Men jag behövde några stora pärlor till den här halsbandsidén och då var det här de största jag hade att tillgå.
 Sen råkade jag ha några stora glasbikoner i matchande turkos färg, fast dom är av transparent glas.
 Att hitta några pärlhattar som riktigt passar på dessa pärlor är svårt, eftersom dom har en lite annorlunda form, men de här hade jag och dom funkade ganska bra ändå. Men pärlhattarna hade för stort hål så pinnen gick igenom, så jag fick komplettera med en liten daisy. (just dessa pärlhattar finns inte med på pärlhattsinlägget för dom är nya)
 Jag har samma lilla daisy före, efter och mellan bikonerna också. Överst på varje hängepinne är det en silverkula ca 4mm. Hängekedjorna är de vanliga förlängninskedjorna i lite olika längder.
Jag satt hängena på en bit silverfärgad kedja, och den satte jag på en annan lite längre kedja till själva halsbandet - fast den är för kort så jag får byta sen när jag tilllgång till allt mitt material. Jag har ett begränsat utbud av kedjor nu, med bara diverse bitar, på min tillfälliga pysselplats.
 Örhängena gjorde jag för jag hittade ett par vingar och det var länge sen jag gjorde änglaörhängen. Mina gästpysslare den där dagen då jag ställde till det för mig, gjorde ju en hel del änglahängen att inspireras av.
Jag har använt en pinne med stor knopp, en strassrondell och en akrylpärla till huvud, med en liten pärlhatt på toppen. Alla metalldelarna är silverfärgade fast det ser nästan ut som guld på bilderna - som sagt färgredigeringen är knepig ibland.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...