4 okt. 2013

Hummus och lite annat

Mina matexperiment fortsätter med lite av varje.
 En macka med fyra hemmagjorda ingredienser - chapati, hummus, paneer och "turkisk" yoghurtdressing. Yoghurtdressingen består av vanlig lättyoghurt som fått rinna av i ett kaffefilter så den blivit tjock och sen blandade jag bara i bostongurka.
Jag bredde hummus på chapatin, la på spenatblad, skivad tomat, ett par skivor paneer och så en klick av dressingen. För att kunna äta denna macka fick jag vika ihop brödet och äta det ungefär som ett fyllt pitabröd, och det var SUPERGOTT!!
Chapatis är enkla att göra, men att få dom att puffa upp kan vara lite svårt - jag har bara fått dom delvis puffiga. Jag hörde i P1:s matprogram "Meny" att man kan grädda dom på spisen och sen lägga in dom i ugnen en stund, då ska dom puffa upp. Får kanske prova det nån gång, men det är heller inte nödvändigt att dom puffar upp. Här finns receptet från "Meny".
 Hummus har jag haft tanke på att göra i åratal men inte förrän nu har det blivit av. Och det blev riktigt lyckat. Jag ville ha en bredbar hummus som smörgåspålägg, så jag gjorde den ganska fast (som bredbar leverpastej kanske, eller en kakdeg). Vill man ha en dipsåshummus får man spä ut med vatten till lagom konsistens.  Eftersom jag inte gillar vitlök så skippade jag det, men i övrigt följde jag receptet någorlunda (kryddade med spiskummin, chili och svartpeppar + salt). Det går ju att variera efter egen smak med kryddning och konsistens, så man behöver inte slaviskt följa något recept utan mixar ihop som man själv vill ha det. Recept kan man googla efter och här finns en video som visar hur man gör. Snabbast går det ju om man använder burkkikärter, men jag hittade en förpackning torkade kikärter i skafferiet, så jag kokade dom.
 En ingrediens som kanske bör ingå är tahini - sesampasta. Eftersom jag inte hittade nån färdig tahini på affär'n här, så blev det till att göra egen. Tahini består helt enkelt av skalade sesamfrön och olja + en nypa salt. Sesamfröna rostas lite lätt i ugn, eller i en stekpanna på spisen som jag gjorde - jag tyckte det var enklare att hålla koll så dom inte blev brända på det viset. Sen häller man dom i matberedaren med en skvätt olja och mixar. Man får stanna av lite då och då och skrapa ner från kanterna och eventuellt hälla på lite mer olja. Det tar en stund men till slut har man en slät "sås" när sesamfröna förvandlats till sesamolja.
Förutom som ingrediens i hummus kan man göra en tahinisås som passar till falafel (som ju också har kikärter som huvudingrediens). Här finns ett videorecept på en sån sås. Se snuskigt gott ut - jag får nog göra mer tahini och falafel också ...
Bredbar hummus gör sig väldigt bra på fullkornsfrukostbröd tillsammans med några skivor inlagd gurka. Kikärter har högt proteininnehåll (21g/100g) och lite fett (5g/100G) och sen beror det på hur mycket tahini och olja man mixar i (sesamfrön har högt fettinnehåll (55g/100G) men också bra med protein (ca 27 g/100g). Hur som helst bör det bli nyttigare än smör och margarin + annat pålägg.
Ett annat pålägg som jag gillar är keso med kaviar och gräslök. Passar särskilt bra till rostat bröd.

30 sep. 2013

Böcker om lappverk

Här är ett par böcker som jag hittade på biblioteket - båda med inspiration för att sy med lappar. Dags att dyka ner i lapplådan igen och återvinna lite skräpbitar.

"Roligt med lappar" av Marie-Janine Solvit. LTs förlag 1979, ISBN 91-36-01111-8, ca 94 sidor.
Den har ju några år på nacken denna bok, men en hel del inspirerande bilder fanns i den.

Till såna här applikationer kan ju även de minsta tygbitar komma till nytta.
Sy remsor av alla möjliga udda och oregelbundna bitar och sy ihop remsorna till ett crazy-lapptäcke.


Lite kompositionsidéer.


En applikation för den mer ambitiösa.
Hus inspirerar mej ...
särskilt fantasifulla hus!
Verklighetens hus finns i Amsterdam. Den här bilden hittade jag på Pinterest - det är nog ganska tydligt att inspirationen till den där bonaden kommer härifrån ...

Lite tekniktips finns också i boken.

Dessutom några virkade "lappar".

Den andra boken är:
"Skapa med lappar" Rabén & Sjögren 1992, ISBN 91-29 61668 9, ca 96 sidor.
Här är det mer tredimensionella ting att sy av lapparna.
Mallar som man kan rita av.
Kudde med små rundlar och volang.
Hur man syr ihop sexkantiga lappar för hand - klassiskt lappverk.
Det här kan man ju sy på maskin rätt snabbt.
Här är ett mer tidsödande handarbete i form av en skir gardin.
Kort med vikta motiv
Hur man gör ett sånt här stjärnmönster visas här eller här.
Stjärnformade doftkuddar.
Mönster till nallen finns i boken.
Och denna skotte-hund.

Lapptäcksmönster
Örhängen av små tygrester.

Och på tal om lappar stod jag en dag och klippte till tyglappar för fler snytingfodral.
Återstår att komponera ihop bitarna.

29 sep. 2013

Käppväska och utegym

Nu har jag sytt en egen väska till min käpp. Jag hittade ett tyg med ränder i matchande pistagegrönt och lila.
 Den här väskan är lite större än den medföljande så jag kan rymma börsen och eventuellt nåt annat jag också vill ha med mej. Och så gjorde jag den förstås med axelrem som jag ville ha för att slippa bära.
 Jag satte in en grön dragkedja nästan längst upp på framstycket och så strök jag på reflexer i form av upp och nervända V:n.
 Fotad med blixt syns reflexerna mycket tydligt.
 Till axelremmen klippte jag en grön remsa, men tyget var en aning för kort, så jag skarvade med lilarandigt i vardera änden. Det blev ju faktiskt en snygg finess.
Förutom att det gröna matchar käppen, så passar det lila ihop med min mörklila jacka som är den jag använder nu när det blivit lite kyligt.

Det här är en väldigt enkel väska att sy. Här är instruktioner.
  • Välj ut en dragkedja i lämplig längd. Klipp ett fram- och ett bakstycke i samma bredd som dragkedjans längd och den höjd som väska ska vara + sömsmån. Klipp en remsa till axelband så lång du vill ha (skarva eventuellt), och fyra gånger bredare än du vill ha den färdiga remmen.
  • Klipp av framstycket där dragkedjan ska vara. Sy ihop dom två delarna med dragkedjan. Se till att dragkedjans rätsida kommer på tygets rätsida.
  • Vik axelremmen dubbel på längden och pressa. Vik in kanterna ända in mot mitten så bredden halveras. Pressa och sy ihop kanten.


  •  Lägg framstycke och bakstycke räta mot räta och lägg in axelremmen mellan (se till att den inte är vriden). Nåla fast axelremmens ändar mot väskans överkant (låt ändarna sticka fram en bit så dom säkert kommer med i sömmen). 
  • Nåla ihop fram och bakstycke. Se till att dragkedjan är öppen, men se också till att hålla ihop den öppna änden och nåla fast den så det inte glappar där när du syr ihop.


  • Sy ihop väskan runtom och sicksacka. Vänd ut väskan genom den öppna dragkedjan. Peta ut hörnen och pressa eventuellt. Klart. 
  • Strykreflexer kan strykas på efteråt, men vill du göra applikationer eller annat som ska sys på, så gör du det förstås innan väskan sys ihop.
Jag invigde väskan och käppen med en promenad idag, tillsammans med Eva (känd som Tant Grön). Vi gick och kollade in det nya utegymmet.
 Det ligger lite undanskymt i skogsbrynet bakom Bolidengården.
Fyra olika redskap finns det, för att träna armar, axlar, ben, mage, rygg. Tyvärr fick jag inte publicera bilden, men Eva klarar av det där där man stödjer sig på underarmarna och lyfter benen rakt ut. Jag har ingen chans på det, alldeles för svaga axlar för att klara min egen vikt, och förmodligen inga magmuskler som orkar lyfta benen heller. Det enda jag pallade med var det bortersta redskapet där man knäböjer och häver en stång. Jag tänkte jag skulle prova rygglyft på det närmaste redskapet, men fick för mej att jag skulle fastna med fötterna mellan ribborna, eller ställa till det på nåt annat vis så jag inte skulle kunna ta mej hem sen. En bra promenad fick vi i alla fall.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...