8 dec. 2015

Palsternacka à la stekt strömming

Att förvandla en palsternacka till stekt strömming låter kanske som ett dåligt skämt. Men det är inget skämt, och dåligt var det inte - faktiskt blev det mycket godare än jag trodde!
Naturligtvis förvandlas inte palsternackan till strömming men det ser rätt trovärdigt ut ändå, eller?

Att det i originalreceptet just såg ut som stekt strömming var det jag föll för. Man kan ju göra vegetariska versioner av det mesta när det gäller kött, men fisk är lite knepigare. Det veganska matmärket "Astrid och Aporna" har en "Rökt F*sk". Den har jag inte smakat så jag har ingen aning om hur fiskig den är. Däremot har jag smakat deras veganska variant av rökt skivad skinka och den var riktigt god. Fast dyr - sådär 25 kr för 10 skivor. Och dom har "Julsk*inka" så det har jag bett Tim att försöka hitta i Umeå och ta med när han kommer upp till jul.

Men åter till palsternackan. Fisk är ju det jag mest saknat (och kokt ägg) sen jag blev vegetarian, så en vegetarisk version av stekt strömming kändes ju som något jag absolut måste prova. Palsternacka har jag bara köpt nån gång till nån gryta eller soppa och jag hade ingen uppfattning om hur den egentligen smakar. Rå skalad palsternacka har en skarp doft som inte är så tilltalande, så jag var ju lite tveksam hur denna "strömming" skulle smaka.

Det visade sej att tillagad så smakar palsternackan inte särskilt mycket alls, så allt hänger på paneringen, kryddningen och stekningen.

Jag tillagade någorlunda enligt receptet men ändrade lite på ingredienserna. Receptet är veganskt med mandelmjölk, men jag hade vanlig lättmjölk som jag blandade lite yoghurt i för att det skulle bli lite substans för ströbrödet att klibba fast i. Och istället för bara svartpeppar så använde jag citronpeppar. För just citronpeppar förknippar jag starkt till fisk, och jag har nästan en hel burk som inte används eftersom jag inte äter fisk längre. Jag sa till Tim härom veckan att han skulle få den burken, men tji fick han för nu har jag fått användning för citronpepparn - det kommer att bli fler palsternacksströmmingar. Det blev riiiktigt gott!

Så här gör man:

  • Sätt på ugnen på 200 grader.
  • Skala palsternackan och skär bort blastfästet.
  • Skär tunna skivor på längden så det blir "filéer".


  • Lägg fileerna på en plåt eller ugnsform med bakplåtspapper och ugnsbaka dom 12-15 minuter. Eventuellt lite längre beroende på tjockleken - det knepiga är just att skära fileerna för palsternackan är rätt så hård. Dom ska i alla fall bli mjuka men med lite tuggmotstånd.
  • När dom svalnat, vänd ner dom först i mjöl, sen mjölk och sist i ströbröd - se till att dom blir ordentligt täckta.
  • Stek sen i stekpanna med smör eller margarin till dom fått snygg färg och ser knapriga ut.

Jag kryddade med citronpepparn medan jag stekte och det fick den effekten att det faktiskt började lukta stekt fisk!
I originalreceptet kryddas det bara med svartpeppar och så ingår citron som ett tillbehör att pressa över efteråt.
I originalreceptet serveras "strömmingen" på dansk rågbröd och med remouladsås och dill. Jag hade varken remouladsås eller dill, men trodde att jag hade nån pulverhollandaisesås, fast det hade jag inte heller. Däremot en currysås, och det funkade också.
Med en potatis, ärtor, tomat och lite mer citronpeppar så blev det en riktigt delikat måltid!

7 dec. 2015

Halsbandsrepriser

När man har hållit på och bloggat några år och dessutom har dåligt minne, så kan man överraska sej själv när man bläddrar igenom sin egen blogg. Det upptäckte jag härom veckan då jag uppdaterade sidorna här till höger, med armbands-, örhänges- och halsbandsidéer. Dessa sidor är till för den som söker inspiration just för dessa saker.

När jag la in de senaste halsbanden upptäckte jag det här blåa halsbandet - och har inte det minsta minne  av att ha gjort det! Det var i maj förra året jag gjorde det och nånstans har jag väl kvar det men jag minns inte att jag sett det. Jag har ju försökt sortera upp smyckena ifall jag skulle vara på nån marknad och försöka bli av med lite, men det har gått trögt. Värst är ju faktiskt att jag måste prissätta allt också. Jag får ta nya tag nästa år.

Och om inte jag själv kommer ihåg vad jag gjort så gör väl ingen annan det heller. Så i brist på nya skapelser bjuder jag här på en repris av några halsband. Örhänges- och armbandsrepriser kommer senare. Jag länkar till originalinläggen under varje bild, där finns fler bilder och lite om hur och av vad, halsbanden är gjorda.
Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...