1 dec. 2012

Julpyssel i repris och en del nytt

Nu har vi äntligen fått snö igen och den här gången ska den väl stanna, åtminstone om det fortsätter vara så här kallt. Men det kunde räcka med 5 minusgrader istället för 14, dessutom blåser det så det känns som 25. Men det är väl så det ska vara, det är ju skyltsöndag i morgon - när jag var barn var det alltid svinkallt på skyltsöndag!
Nån decimeter snö har vi i alla fall nu, men det är ingen kramsnö att göra snögubbar av. Så här är ett par alternativa snögubbspyssel.
Snögubbar av målade träreglar. Hur coola som helst! Jag har ju några reglar liggande i källaren, det blir nog till att ta fram sågen och kapa till några bitar. Dom är målade med akrylfärg och sen har dom fått luvor och halsdukar av tyg.  Idé från Loveley Little Snippets.
Här har terrakottakrukor målats och dekorerats. Lite mer pyssel med dessa, som jag hittade hos Free kids crafts.

Och så tre idéer för julgranspynt av filt. Har man småbarn eller husdjur som svansar omkring (eller klättrar i granen) så är det en fördel med såna här okrossbara pynt!
Små matryoshkor hittade jag hos Sew to speak. Jag har en särskild svaghet för matryoshkor/babushkor, kanske för att jag var ryss i ett tidigare liv ... Jag hade några babushkahängen men dom är slutsålda (videon med de sjungande babushkorna finns i det inlägget), fast de av porslin finns det några kvar av.
Dalahästar av filt och dekorband. Kan varieras med många olika band, eller varför inte broderas. Idén kommer från londonmummy.
Jag gjorde en mall som kan skrivas ut.
Klassisk skandinavisk flätad julkorg. Idé från pompomemporium.
Från craftelf kommer den här annorlunda snögubben - av smältlim. Man behöver en limpistol med smältlim, en bit aluminiumfolie, några små svarta pärlor, ett snöre och något till näsa; i detta fall en bit av en orange piprensare. Lägg ut aluminiumfolien. Knyt ihop snöret för upphängningen och placera det på folien. Ha pärlor och näsa nära tillhands. Tryck ut en lagom mängd lim med limpistolen på folien och få med snöret (knutänden) i limmet. Tryck dit pärlor och näsa innan limmet hinner stelna, men pass upp för det är varmt. När limmet är helt stelnat tar man loss snögubben från folien.

Här är länkar till förra årets och förrförra årets julpysseltips. Klicka på bilderna så kommer du direkt till inlägget med dom idéerna

Och så Linas jultomte
Skicka ett pussel som julkort. Ett pussel som du ritar och målar själv. Det här alstret hittade jag hos Akiz hörna. Skickar man det "opusslat" så blir det ju spännande för mottagaren.
Jag har såna där pussel med 30 bitar

30 nov. 2012

Armband med vintageknapp


Förra veckan gjorde jag ett vanligt makraméarmband i svart med silverkulor, fast med en stor läcker knapp som centerpiece. Alla såna här knappar med en hank på baksidan kan användas så här. 
Just denna knapp har jag bara några stycken av och det är inget jag kan få hem mer av ...
 Jag har varit lite rädd om dom just för att dom är tämligen unika, men vill någon köpa en eller ett par så går det bra. Dom är 22mm i diameter. Pris 10 kr/st.
Dom ser ju ut som metall men det är nog någon sorts plastmaterial. Hur gamla dom är vet jag inte, men dom är som synes från den tiden då knappar såldes uppsydda på kartong - inte minst den sirliga guldbården på kartongen avslöjar att det är vintageknappar.

Även knappar med två eller fyra hål kan användas till annat än att knäppa med, så här t.ex. ...
eller så här med snäckskalsknappar ...

eller sättas på fästen som hängen ...

Dom kan också länkas ihop med stora bindringar ...

29 nov. 2012

Städfynd

Det roliga med att inte ha full koll på allt pysselmaterial, är att man kan göra överraskande fynd när man röjer i röran. Idag gjorde jag en liten röjning och hittade ett par saker.
 Jag hittade en påse med några riktigt tjusiga kristalldroppar, som jag inte har det minsta minne av att jag sett förut. Kanske har dom legat bortglömda i flera år! Dropparna är 18x13x9,5mm stora och färgen är som på bilden - lite svårbenämnd men "Pommac" kanske?. Jag har åtta kvar efter att jag gjort örhängena nedan. Jag tar 5 kr/st för kristalldropparna ifall nån vill köpa. 
Till örhängena använde jag också två bitar av den tunnare guldfärgade color craft-tråden. Jag gjorde först en ögla i ena änden och stoppade sedan tråden genom droppen uppifrån. Sen lindade jag bara tråden några varv runt droppen och avslutade med att snurra runt öglan, och så satte jag på guldfärgade örkrokar.

Jag hittade också ett återvinningsarmband gjort av tunna ledningstrådar i olika färger.
 Eftersom det är metall inuti plasten är det bara att tvinna runt och knipsa av när det är färdigt, det håller formen. Det är sex trådar (tror jag) i fyra olika färger.
 Jag hade gjort en krok i ena änden och en ögla i den andra som lås. Från öglan har jag bara snurrat runt trådarna över bunten fram till kroken

 Jag hittade också en härva med såna här kabeltrådar i en massa olika färger. Exakt vad det är för kablar dom plockats ut ur vet jag inte, men någon typ av elektronikkabel är det. Tjocka kablar kan innehålla rätt många trådar, så släng inget utan att skala av och kolla innehållet först.
En del av trådarna är extra roliga med tvåfärgat överdrag ...

28 nov. 2012

Tavlor "Julgranskulor"

Det jag gillar med julen är ju ljusen och glittret. Och nu börjar det vara dags att stoppa i kontakten till ljusslingorna, elljusstakar och stjärnor - jag har faktiskt en och annan slinga och annat som hänger uppe året runt men som knappast märks så länge jag inte stoppar i kontakten. Någon julgran har jag däremot inte. Jag hade en plastgran en gång i tiden, men vid en flytt 1996 fick den och en massa annat åka med en full släp och en full kombibil till kvinnojouren i Skellefteå - kanske fick någon annan glädje av den då (elljusen satt fortfarande kvar på grenarna). När jag hade flyttat till Boliden satte jag första julen upp ett ljusnät på en vägg i hallen och på detta nät hängde jag upp alla julgransbollar och annat pynt - det blev en alternativ julgran. Om jag orkar kanske jag gör om detta i år också.
Men nu har jag också gjort några alternativa julgransbollar - i form av fyra tavlor.
  Jag har använt målarduk på kilram 15x15 cm. 
Jag målade dom och limmade på grundformerna i silver och guld (glömde fota dom runda guldfärgade).
Sen dekorerades formerna med en massa olika band och lite papper och glitter. Grankvistarna var enklast att måla.Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...