22 nov. 2014

Armband med öglepinnar och kedjor

Och så dom där mellandelarna och kristallrondellerna som jag använde häromsistens när jag ägnade mej åt enögt smyckepyssel. Det blev svarta lappen idag också för jag känner fortfarande att jag blir piggare när jag använder den.
 Eftersom jag hade kvar mer av dom där mellandelarna och även tillräckligt av kristallrondellerna (men nu är det inte många kvar) och det låg kvar i köket, så blev det alltså mer av detta. Jag sitter och pysslar i köket bara för att det är alldeles för stökigt och översvämmat av allt möjligt på pysselbordet i butiken. Fördelen med att ta upp sakerna är också att då har jag bara det, och slipper bli distraherad av allt annat som finns där nere.
 Förra gången gjorde jag ju ett väldigt enkelt armband, så nu fick det bli något mer avancerat. Till detta behövde jag då gå ner och komplettera med två bitar kedja, öglepinnar, lås, bindringar och en förlängningskedja.
 Eftersom man i princip måste avsluta pinnarna med öglor så använde jag öglepinnar bara för att det ska bli lika i båda ändarna. Jag är inte helt förtjust i öglor så här på ytterkanten men det fick bli så. Möjligen skulle man kunna använda hattpinnar och limma fast den sista pärlan på änden, men det kände jag inte för. Och man skulle kunna sätta kedjor ytterst och fästa öglorna i dessa men det är alldeles för jobbigt - jag har provat sånt förut.
Så, nu blev det alltså öglepinnar med kristallrondell-kedja-mellandel-kedja-kristallrondell och ögla.
Jag provade faktiskt att trä ett snöre genom öglorna bara för att dom skulle få nån funktion, men jag vet inte - kanske nån annan färg än ljusblått? Vi får se, det kanske inte är färdigt än ...

16 nov. 2014

Norrskensprognos

Möjligheten att få se norrsken varierar beroende på var man befinner sej. Ju längre norrut desto större chans, men möjligheten finns även söderut vid gynnsamma förhållanden. För att veta när chansen finns kan man kolla norrskensprognosen på Aurora-service. Just nu verkar det som att bara norrbottningarna har chansen - med lite tur även norra Västerbotten. Å andra sidan är Aurora-aktiviteten låg just nu, så det är kanske inte bästa läget oavsett var man bor. Det gäller ju att det är klart väder också och här är det väl mulet även i kväll förmodar jag. Men det ska bli soligare väder framåt veckan så då kan man kanske passa på att gå ut en afton och spana, om prognosen blir mer gynnsam.

På Aurora-service kan man kolla upp läget just nu och prognosen för de närmsta tre dagarna. De använder sig av data från en Nasa-satellit och ett nätverk av magnetometrar runt jorden. Oftast brukar det vara kalla vinternätter som norrskenet visar sig men det kan även uppenbara sig under mildare betingelser också, så man kan ju hålla koll.

Det är en spektakulär och nästan spöklik syn att se ett norrsken live, men för er som aldrig har upplevt det så finns det ju videor att titta på. Sök på "aurora borealis", eller "northern lights" på youtube så finns det en hel del. Här är en ...
Det var länge sedan jag såg ett norrsken live, men jag minns en gång (då jag bodde i Kåge). Jag kom hem en vinterkväll och upptäckte norrskenet rakt ovanför huset där jag bodde. Jag stod länge och tittade på det ...


Bloggutmaning 365 - vecka 46

Oj, nu gick det en vecka till! Veckans tema i Liies bloggutmaning 365 är något jag har väldigt lite erfarenhet av, men några synpunkter kan jag väl ändå ha.
(bild från clipartpanda)

VECKA 46 - FÖRHÅLLANDEN

314. Föredrar du att vara singel eller i ett förhållande?
315. Vad tycker du om homosexuella förhållanden?
316. Hur länge varade ditt längsta respektive kortaste förhållande?
317. Om din partner var otrogen, skulle du kunna fortsätta vara tillsammans med personen?
318. Tipsa om en bra present att överraska sin partner med bara för att
319. Hiss & Diss - Förhållanden
320. 5 saker din partner kan göra för att göra dig glad

Mina svar:

314. För trettiofem år sedan provade jag att vara sambo. Det varade ca 1,5 år. Sen dess har jag varit singel. Så man kan väl anta att jag föredrar att vara singel, men det kan ju också vara så att jag inte har tillräcklig erfarenhet av att vara i ett förhållande för att veta vad jag egentligen föredrar. Hmm.

315. Kan man tycka något om det? Folk måste väl få ha dom förhållanden dom vill och känner sig hemma i - hittar man nån att älska och som älskar en tillbaks, oavsett kön, religion, ursprung, fysiska eller mentala skavanker - så länge känslorna är ömsesidiga så är det bara att gratulera. Man är det man är och känner det man känner, och det ska ingen ha några åsikter om! Men såväl i homo- som heteroförhållanden är regel nummer ett att ingen ska bli utnyttjad eller kränkt på något vis.

316. Tja, det var väl sådär två år totalt - det längsta och kortaste och enda ...

317. Hmm. Man bör nog ha ett samtal med sin partner och reda ut saken. En tillfällig sinnesförvirring borde kunna förlåtas, men återkommande snedsprång tyder väl på att det är något allvarligt fel i förhållandet och ett dåligt förhållande ska man inte stanna i.

318. Man kan ju inte vara så generell, tycker jag, utan man måste väl utgå från vad partnern tycker om och faktiskt skulle uppskatta.

319. Hiss = ett bra förhållande i nöd och lust, där man samarbetar och respekterar varann och verkligen trivs ihop. Diss = att hänga ihop med nån bara för att man inte vill vara ensam, och blir illa behandlad.

320. Om jag hade haft nån ... Ja, tänk om man kunde hitta nån som gladeligen tog på sej alla både ROT- och RUT-projekt som behövs i ett hus. Och som låter mej vara precis lika hopplös som jag är. Då skulle jag bli glad, eller? Eller - så dåligt samvete jag skulle ha hela tiden. Nä, jag får nog förbli singel.

För singlar i Sverige tycks det för övrigt vara svårt att hitta nån idag - på grund av att det finns så många singlar! Kan det vara så att med ett stort utbud så blir man extra kräsen? Man söker den som är 100% rätt och ratar dom som bara känns 90-95% rätt. Jag tog upp den frågan med Tim idag och han höll med om att det nog ligger något i det. Så man söker runt och är rädd för att engagera sig i någon, för i morgon kanske något bättre dyker upp.

Och då kanske SVT Flows nya programserie "Gift vid första ögonkastet" kan vara räddningen - då överlåter man beslutet att hitta den rätta till ett team av experter. Och så gifter man sej innan man ens har sett varann! Så får man fyra veckor på sej (som gifta) att lära känna varann och se om man faktiskt vill fortsätta vara gifta. Arrangerat äktenskap på modernt vis - kanske ingen dum idé alls! Första avsnittet var i måndags och kan ses på länken ovan för den som missade det. I morgon kl 21 kommer avsnitt 2, det är väl då dom gifter sej antar jag.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...