3 sep. 2011

Drömmerier

Eftersom det fortfarande går segt med skapandet, så ska jag i alla fall peta in en notis om att jag gjort ett inlägg på den allvarligt försummade skrivarbloggen. Fortfarande har jag inte gjort klart sista novellen i "Hur ska det sluta"-serien (skulle ju ha gjorts i december i fjol!), men innan kommande jul ska jag väl ha fått ihop den om jag skärper mej lite.
Men nu gjorde jag ett inlägg om drömmar. Jag råkade komma ihåg ovanligt mycket av mina drömmar häromnatten och dom hängde ihop (kanske var det en enda lång dröm), så det blev liksom en berättelse.
Det gäller att inte sova alltför gott om man ska minnas drömmarna - man behöver ju vakna till lite för att kunna lägga drömmen på minnet. Man ska absolut inte bli brutalt väckt av en väckarklocka (ett tortyredskap enligt min åsikt) då hinner man inte se röken av drömmarna förrän dom självförintas, men att dela sovplats med en katt (eller hund modell mindre) är lagom störande - varje gång man ska ändra ställning måste man vakna just så pass att man kan räkna ut hur man ska kunna slingra sig runt det där hindret som placerat sig någonstans mitt i sängen ... Yogaträning får man på köpet.

29 aug. 2011

Mönster till babytossorna

På förfrågan har jag nu gjort ett mönster och en beskrivning på babytossorna som jag visat tidigare.
Mönstret är ungefärligt, man får prova ihop delarna och markera punkterna på provmönstret enligt instruktionen. Sedan är de inte så svåra att sy. Klicka på bilden så du får den i full storlek och spara på datorn. Storleken på mönstret kan antingen justeras enligt instruktionen eller så förlänger/förkortar man bara delarna lite när man gör provmönstret.
  • Bilden med mönstret kan sättas in i ett Word-dokument och justeras i storlek – på originalbilden är sulan ca 12 cm lång. Sömsmån ingår så sulan bli färdig ca 10,5 cm. 
  • Skriv ut och klipp ut mönstret.
  • Gör ett provmönster av någon tygbit (jag brukar använda gamla lakan för att göra tygmönster istället för pappermönster). Lägg överdelen omlott över tåpartiet och nåla fast på sulan så att det passar ihop. Markera med en penna var omlottpunkterna hamnar (bilden är ungefärlig). Markera också var var knytband, eller knapp och ögla ska sitta (ungefär vid krysset).
  • Använd denna tygmall som mönster när du klipper ut i det riktiga tyget. Klipp ett yttertyg och ett fodertyg (gärna fleece).
  • Lägg överdelens foder och yttertyg räta mot räta (lägg in knytband eller ögla för knapp där det ska vara så de också sys fast) och sy ihop överkanten. Vänd ut rätan och pressa. Sy en söm (gärna dekorsöm) som håller ihop tygerna.
  • Du kan som alternativ bandkanta istället för att vändsy, då kan du klippa bort lite sömsmån (ca 7mm) på den kanten först.
  • Sicksacka ihop kanten som ska mot sulan och sicksacka också ihop sulans två delar. Lägg överdelen omlott (avigan uppåt) och nåla ihop med sulan räta mot räta. Sy ihop delarna.
  • Om du vill slippa sömsmånerna runt sulan så kan du sy ihop överdelen med bara sulans yttertyg (då sicksackar du alltså inte ihop suldelarna) och sen syr du för hand fast fodret till sulan så det täcker sömsmånen (vik in sömsmånen på fodret eller (om det är fleece) klipp bort sömsmånen).
  • Om du ska ha en knapp som knäppning syr du till sist fast den mycket ordentligt så den inte kan slitas loss av små fingrar.
  • Lycka till!
Hoppas det blev någorlunda begripligt. Skicka gärna bilder till mig av dina egenhändigt sydda tossor!

I brist på annat ...

En anledning till att jag inte gjort något inlägg på ett tag är ju att jag varken gjort något eller fått hem något nytt. Och så tänkte jag att jag ska inte göra något inlägg förrän jag har gjort något annat än smycken, men jag har haft för mycket att grunna på (home improvement t.ex.) så jag är alldeles för splittrad för att kunna koppla av och vara kreativ.
Så därför sökte jag rätt på några halsband som jag nog inte visat förr - alltså, här är ännu några smycken (suck!) ...
 Jag hade tre såna där krumelurer som pärlraderna är fästade vid och tur var ju det, för en gick sönder. Andra metalldelar att fästa flera rader i kan du hitta under etiketten "Metall - hängen och berlocker". Några fler halsband i denna stil finns härhär, här, här, och här.
Blå glasbiconer, nonstop-karameller av turkos i läckra färger (har bara några enstaka kvar), och så en rad med svarta glaspärlor och silverfärgade stavpärlor. Trädda på smyckewire och med knutgömmor fästade med bindringar på krumelurerna. Två kedjor hopsatta med ett klolås i vardera änden - alltså inget lås i nacken utan man öppnar vid nån av krumelurerna. Hand made-berlocker kan köpas i 10-pack för 10 kr.
 Det var dom stora silvriga låsen som jag kände jag behövde göra något av. Jag fäste tre stycken på en fyrkantig "ring" med hjälp av "åttor". Kedjan är den med dubbla länkar (nr 20). 
 Den rosa silverfoilglaspärlan (en udda pärla så jag har inga fler) satte jag på en hattpinne och gjorde ett hänge av. Jätteenkelt att byta hänge genom att öppna låset och sätta på något nytt.

 Några olika tibetsilver ringar hoplänkade med "åttor", en kedja och ett drakhänge. Dom mindre ringarna finns här, dom större har jag några av (ska kolla storlek och pris).
 Även en dag då man inte känner sig särkilt inspirerad kan man trä några pärlor på ett snöre. T.ex. ormlänkspärlor (Pandora) i glas och akryl, på ett glansigt band.
Först genom den svarta med vita prickar, sen upp till den vita med rosa prickar där jag trädde snöret omlott, och så några på varsin sida. Jag gjorde dragknutar på snöret så det har reglerbar längd.
 Här är det också en ormlänkspärla plus några svarta och vita glaspärlor. Kedjor och några dubbelkringlor.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...