8 okt. 2011

Lampskärm med hampasnöre och sidenband

Nu när höstmörkret lägrar sig så är det ju trevligt med lite lampor i fönstren. För några år sedan när jag hade en afrikansk period gjorde jag en lampskärm av en skärmstomme, lite hampasnöre och ett brett sidenband.
 Det blir ett riktigt fint varmt sken med det orangea bandet.
Jag lindade först hampasnöret upp och ner runt hela stommen. Sen vävde jag in några rader av snöret upptill. Resten fyllde jag med tre rader av sidenbandet - har man ett smalare band blir det förstås fler rader att väva. Bandet får skrynkla sig lite, så det behöver inte vara perfekt slätt och prydligt, jag ville ju också ha en lite rustik look. Som avslutning limmade jag fast ett vävt band upptill och nertill.
Lampstommar kan man hitta på second hand, eller kanske har du någon tråkig gammal skärm i dina gömmor som du kan förnya?
Annars kan man beställa stommar och annat lampmateriel på dinlampa.com.
Det var en typ som den här jag använde, fast en lite högre modell.

7 okt. 2011

Del 12 färdigskriven!

Nu gjorde jag ett ryck och fick äntligen klar del 12 till novellserien "Hur ska det sluta?".
Del 12 behandlar ju december månad så nu är jag ju ute i god tid (fast det var ju till december förra året det var meningen att vara klart, hm). Alltså är serien färdig nu - januari till december år 27.394 f.Kr.
Det knepiga med att skriva dessa tolv noveller var att jag bestämt att alla skulle vara lika långa, dvs. fyra A4-sidor (Times New Roman 12 pt) - det allra första kapitlet jag skrev råkade bli just så långt. Så ibland har jag fått förkorta och ibland fylla ut med mer text för att få ihop det. Och ibland har jag fuskat och töjt lite på sidorna genom att göra marginalerna lite mindre - det fick jag göra nu för att få in ett par rader på slutet om mammutarna, dom ska ju alltid avsluta delarna.

Här finns del 12, och här börjar du för att läsa alla delarna från början. Kommentarer vore roligt ...

6 okt. 2011

Vinterrustning

Det var ett tag sen jag gjorde ett inlägg, men jag har varit särdeles ohågad på sistone - det har varit så mycket annat att våndas över. Men inatt drömde jag att mitt kök var fyllt med snö, minst en halvmeter över både golv och inredning, och min ytterdörr var totalt blockerad av minst 1,5 meter snö. Kan det betyda att jag känner mig insnöad på något plan, eller är det bara en förvarning om att den kommande vintern inte är så långt borta? I alla fall tänkte jag då att nu kan jag ju lägga upp den här vintermössan som jag sydde för några veckor sedan. Det var när jag röjde i syrummet som jag hittade en bit mycket tjock lila fleece och tyckte det var detsamma att sy något av den istället för att bara stuva ner den i nån låda igen.
 Ibland är det ju bra att hålla huvudet kallt, men jag föredrar att hålla det varmt när termometern kryper neråt, och särskilt vill jag ha det varmt om öronen. Om du också börjar ana att isvindarna lurar runt knuten, så får du här ett recept på en snabbfixad och varm huvudbonad.
 Måtta huvudomfånget runtom och från nacken till pannan - lägg till några centimeter för ett uppvik om du vill ha det, eller för en fåll. Vik fleecen dubbel och klipp en bit som mäter halva dessa mått. Runda till överdelen och klipp ett sprund i mitten (det blir alltså fyra flikar).
 Sy ihop de två sprunden - och så har du en jätte-bh, hi hi! Sy sen ihop hela mössan.
 Om du ska ha ett uppvik som på min mössa, så syr du en bit (uppvikets höjd + ett par cm till) av sömmen från nederkanten med sömsmånen åt andra hållet, alltså aviga mot aviga. När du viker upp kanten har du då sömsmånen inåt. Till öronlapparna tog jag en tunnare fleece som foder (har du inte en sån här jättetjock fleece så går det bra med samma). Klipp öronlapparna som lite rundade trianglar och lägg in knytbanden emellan innan du syr ihop. Prova ut var öronlapparna ska sitta och sy fast dom en bit upp från vikningen på mössans insida. Gör eventuellt en tofs och sy fast. Jag klippte en remsa ca 12 cm bred och klippte fransar på båda långsidorna med ca 1 cm kvar i mitten. Vik dubbelt så fransarna kommer åt samma håll, rulla ihop, sy ihop så den håller och sy fast på mössan. Om du syr mössan i en måttligt tjock fleece kan du fålla kanten på uppviket, men du kan också göra som jag gjorde och sy en langettkantning med broderigarn.
Till min lilla provdocka är den ju lite för stor ... Halsduken är klippt av en billig fleecepläd som redan hade fransar i ändarna - det är bara att klippa från kant till kant så är den färdig.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...