13 maj 2011

Utställning i Gula Villan i helgen

Äntligen fungerar Blogger igen - det har varit nåt problem hela dan, så jag har inte kunnat göra det här inlägget som tidigare utlovats. Det gäller alltså konst- och hantverksutställningen vi ska ha i Gula Villan här i Boliden i helgen. Det är flera duktiga konstnärer och hantverkare som visar (och säljer) sina alster, så se till att ha en stund över och titta in. Det serveras även våfflor och kaffe för fikasugna. Öppettiderna är 12 - 16 både lördag och söndag.
Eftersom det alltid påtalas hur svårt det är att hitta i Boliden, så har jag gjort en kartskiss som visar var Gula Villan ligger (för dig som inte vet), sett från om man kommer från stan eller i övrigt via 95:an.
Från Finnforsvägen svänger man in på Storgatan. Halvvägs uppför backen passerar du mitt hus (stort grått hus med en lila dörr) som syns längst ner på kartan. Passera OK och sen kan du svänga vänster på någon av gatorna Gruvgatan, Gyllene medelvägen eller Bjurvägen. Tar du sistnämnda så har du sen Gula Villan precis i hörnet i korsningen vid Södra parkvägen. Kommer du istället söderifrån så sväng in på Silvergatan, som efter ett kvarter plötsligt heter Storgatan (inte underligt man blir förvirrad). Sen är det bara att fortsätta fram till Bjuvvägen och ta höger där. Klicka på kartan för större bild.
Så välkommen till vår utställning och tipsa alla du känner.

12 maj 2011

Tre väskor gjorde jag idag

Jag var ju riktigt duktig idag! Egentligen hade jag tänkt sy något helt annat (dockor), men då fick jag ändå igång mig på väskor och det blev tre stycken.

Först sydde jag denna multirandiga väska. Den är rejält stor och sydd i ett tyg som ser handvävt ut i läckra färger. På framsidan är det en ficka med dragkedja och väskan är fodrad och har en innerficka. Handtagen är så pass långa att man kan hänga väskan på axeln.

Lite afrikainspirerad är denna väska. Jag har använt samma säckvävsliknande tyg som till min första afrikaväska och också det zebramönstrade pälsaktiga tyget. Det gula tyget är (var) en duk och det var den jag utgick från när jag skulle designa väskan. Det leopardmönstrade tyget är sytt på duken och med en skinnfrans i nederkanten. Hela detta parti med duken är två stora fickor. Den virkade grytlappen är bara fastsydd fläckvis och hindrar inte åtkomsten av fickorna. Mitt på grytlappen satte jag en knapp. Handtagen är gjorda av en tvinnad snodd i tre färger - jag tror det ursprungligen var ett gardinomtag. Den här väskan är också fodrad och har en innerficka.
Lite mer Afrika. En enkel shoppingkasse av samma leopardmönstrade tyg som på den förra väskan. Jag hade en liten stuvbit med en noshörning på som jag gjorde en applikation av. Den här väskan är ofodrad eftersom det är ett ganska kraftigt tyg, men jag sydde dolda sömmar så den är ändå snygg på insidan och den har en innerficka.

10 maj 2011

Ett nytt 3-till-1-halsband

Nu har jag gjort ett nytt treradigt halsband med en annan variant av 3-till-1-hänge - en större modell än det andra och därför använde jag också större pärlor. Det här halsbandet har ett toggle-lås.
Översta raden består av glaspärlor med drakvener och med små daisies emellan. Andra raden är en kedja, (nr 13). Tredje raden består av regnbågsskimrande ovala pärlor och aluminiumrondeller i olika färger.

9 maj 2011

Rödlilarosa kuddar

Inte har jag gjort mycket av allt annat jag skulle göra nu (i stället för smycken), men ett par kuddar lyckades jag sy ihop i alla fall. Inte så värst nyskapande i designen, men jag känner mig för stressad för att orka vara riktigt kreativ just nu.
Det är tre lite silkiga tyger i rött, ljuslila och aprikosrosa. Jag klippte på frihand lite sneda bitar till framstyckena och sydde ihop. Sen blev det lite dekorsömmar i guld och rött.
Baksidan är som ett örngott - alltså omlott - fast med två knappar också. Storleken på kuddarna är ca 40x40 cm.
Anledningen till att jag känner mig stressad är den att vi ska ha utställning på Gula Villan i helgen, och jag hade ju tänkt både sy och måla lite nytt, men jag får ta det jag har och kanske jag hinner sy en väska eller två. Jag återkommer med en annons om denna tilldragelse senare (eller så kan du hålla utkik i Norran, det skulle visst annonseras där).

Armband med snäckskalstrekanter


Inspirerad av Gunillas armband på elastisk tråd, så gjorde jag ett par armband med snäckskalstrekanter. Det rosa har också vita glaspärlor och det är tillräckligt långt för att också kunna användas till halsband.

  Jag har en ny elastisk tråd som är lite platt och går bra att sätta på en big eye-nål - då kan man få tråden genom sådana här glaspärlor som har små hål.
Enradigt armband med gråbeiga snäckskalspärlor och gröna glas (eller jade?) pärlor, och med daisies emellan.

Två blå örhängen

Som omväxling till alla hängen med 6mm pärlor, så gjorde jag ett par örhängen med också en 12mm pärla i supersnygg knallblå färg. Jag har små daisies (nr 4) och pärlhattar (phts75) och det är pinnar med små knoppar.
De här är gjorda av ett par överblivna "blomblad" från halsbandet med en pärlblomma. Brisyrörkrokarna kostar 4 kr/par (tror jag).

Massproduktion

Jag brukar ju aldrig göra två likadana smycken (eller annat), men lite massproduktion i samma stil går väl an - lite olika färger och variation i detaljer gör ju ändå att det inte blir precis lika. Tänkte göra trippelhängen i alla färger av de vaxade 6mm pärlorna - här är början ...
 Ett knippe i blålilarosa nyanser, men pärlhattar och hängefäste. Kedjan är denna.
 Tre röda med gulddaisies och små hängefästen. Har visst inte visat gulddaisisarna, men dom ser ut så här
- 5,5mm stora och kostar 50 öre/st eller 10 för 4 kr, 25 st 8 kr.


 De här är i samma färger som de första, men här har jag satt på klolås i stället för hängefästen.

 Örhängen med guldfärgade daisies (samma som de röda hängena) och guldfärgade örkrokar.
Örhängen med pärlhattar (samma som de på översta bilden).
I förra inlägget hade jag ett femöglehänge där det också ingick ett par såna här med tre pärlor i olika blågröna nyanser.

Hängen med mirakeldroppar

Liksom alla mirakelpärlor är dessa droppar verkligt läckra och mycket dekorativa till olika hängen.
Ett hänge med mirakeldroppar i olika färger. Metallhänget med fem öglor finns här. Kedjan är denna.

Ett annat hänge med delvis samma ingredienser. Här ingår också 6mm vaxade glaspärlor och pärlhattar (phts65). Och det här satte jag på ett organzahalsband,
Ett par enkla örhängen med mirakeldroppar och runda mirakelpärlor. Örkrokarna är av låsbar modell. Man får putta upp den runda pärlan för att stänga och öppna kroken och kanske är det lite pilligt att få ihop dem, men man lär ju inte tappa dem sen i alla fall.
Pinnarna jag använt till dessa droppar är de med en liten rund knopp.

3-radigt med strass och mirakelpärlor

Treradigt armband gjort på separata varv av memorywire. Raderna hålls ihop av trehåliga mellandelar med strass och så är det mirakelpärlor i olika färger. När man gör sånt här med memorywire och flerradiga mellandelar, så är det bäst att trä alla raderna samtidigt - för om man gjort en rad och avslutat den, då är det svårt att få in övriga i mellandelarna eftersom memorywiren är så styv - detta vet jag av egen erfarenhet!
Till detta armband passade förstås det här treradiga magnetlåset alldeles utmärkt.

Gunilla och jag ...

... gjorde var sitt armband häromdan. Gunilla gjorde ett treradigt elastiskt armband med guldripplade pärlor och daisies och på det satte hon en Hello Kitty-berlock. Hon gjorde förresten ett till med samma pärlor och gulddaisies men det glömde jag fota.
Jag höll på och försökte trassla ut några nylonsnören och då hittade jag en guldkedja som ramlat ner i korgen med nylonsnörena - och upptäckte att det blev snyggt med turkos och guld ihop. (Fast det hade jag i och för sig upptäckt när jag gjorde armbandet med guldstrassmellandelarna. Så jag trasslade ut det turkosa snöret och tog en bra bit av det som jag vek flerdubbelt och tvinnade ihop. Sen lindade jag guldkedjan runtom och fäste den i ändarna med guldfärgad koppartråd - jag la också in en splitring i ändarna för låset. Och så gjorde jag en berlock av en mirakeldroppe.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...