16 feb. 2013

Armband av plastband och satinband

Äntligen har jag kommit på ett användningsområde för dessa plastband som större paket är hopbundna med.  Eftersom man inte kan återvinna dom för egna paket om man inte har utrustning för detta, så har jag slängt en hel del. Några har jag sparat för att reta katterna med, dom är nämligen härliga att tugga på om man lyckas fånga den där virriga bandänden.
På mindre paket kan det sitta smalare vita buntband, men det jag nu råkade ha var ett av de breda (11mm) gråsvarta. Och *Pling!* fick jag en idé. Här är resultatet.
Två armband med satinband knutna på plastbandet. 
Såna här band är det.
I ändarna har jag satt såna här bandfästen, eftersom fästet är 13mm brett så passar det utmärkt till bandet som är 11mm. Har man inte tillgång till såna fästen får man hitta på något annat. Man kanske kan sätta ihop plastbandet till en sluten ring lagom stor att dra över handen; jag har inte testat men det borde funka med smältlim (limpistol). Då är det ju bara att knyta hela vägen runt, fast då går det ju åt lite mer band, kanske 4 meter.
Satinbandet är 7mm brett. Det går åt 3 meter band till ett sånt här armband. Hitta bandets mitt och börja med att knyta fast bandet så att knuten hamnar på ena sidan.
  Knytningen är vanliga makraméknutar. Förutom satinband så funkar det ju med andra smidiga band som organza och sidenband (jag ska nog prova lite olika band), men är dom tunnare och smalare än det här satinbandet får man nog ta 1 meter längre för att det ska räcka.
   Avsluta med att klippa av plastbandet och sätta på ett till fäste. Limma sista knutarna och klipp av knytbandet. Sätt på ett lås.  Det är ju åtminstone till viss del återvinning så det blir ett inlägg till Susannes återbruksutmaning igen.

15 feb. 2013

Örontofsar

Jag har börjat fundera på att borra upp hålen i mina örsnibbar. Det ena hålet går möjligen att få en örkrok i (fast det var länge sedan jag provade), det andra hålet har definitivt växt ihop. Eftersom jag gör en del örhängen så skulle det ju vara kul att kunna använda några också. Har någon ett tips om var i stan man kan göra detta?
Några tofsiga örhängen i olika stil har jag gjort på sistone.
Jag gjorde två par örhängen med dom här stora hylsorna där man kan stoppa in rätt mycket som tofsar.
 En massa tunna silverkedjor består de här tofsarna av. Det gick åt 4 st av kedja nr 28 till varje tofs för dom är ganska långa.
På varje tofs har jag satt 10 små pärlor. Det är vita akrylpärlor som jag satt på små knoppinnar och hakat fast i en länk på kedjan. 
 Vinröda tofsar av fuskmockaband. Jag ville dom skulle hänga snyggt och prydligt men det ville inte bandet, så det blev ganska spretiga tofsar.
 Till dom här använde jag guldfiligrankoner istället, och lila nylonsnöre.
Jag lindade tio varv runt tre fingrar, band ihop och klippte upp. Alla tofsar fästs på en metalltråd som sticks upp genom hylsans topphål och formas till en ögla för fäste i örkrokarna.

12 feb. 2013

Presentaskar av toarullar

Om du ska ge bort ett smycke som du knåpat ihop själv, så passar det väl bra med en presentask som du också knåpat ihop själv. Av tomma toarullar kan man göra fina askar som är lagom stora för de flesta smycken. Det är ett roligt återbruksprojekt också, så det här är ett inlägg till Susannes återbruksutmaning.

Jag gjorde tre stycken askar idag.  
 Tre toarullar, några bitar fint papper, lite band och annat för pynt.
Börja med att vika in kanterna i form av halvrundlar - en djup böj som sen går upp i två spetsar ungefär i mitten av öppningen.
När båda kanterna på öppningen är invikta möts kanterna en aning omlott.
 När du har gjort likadant i båda ändarna av rullen ser det ut ungefär så här. Jag gjorde vikningarna först för att mjuka upp pappen, sen vek jag ut flikarna igen innan jag satte på pappret.
Klipp till papper som räcker runt rullen och ca 1 cm i vardera änden som du kan vika in. Limma fast pappret och vik ihop flikarna.
Om man inte ska ha snöre/band om, så kan man limma eller tejpa ihop ena änden innan man stoppar i presenten, men annars håller dom vikta ändarna ihop bra ändå.
Jag använde lite olika band till mina askar, här ett smalt satinband som jag knöt ihop till ett bärhandtag. Ett papphjärta limmades på.
Ett sicksackband knöts runt asken och på ändarna limmade jag på hjärtan av hobbyfilt.
Den här asken fick ett lila organzaband.

11 feb. 2013

Bh-top av trång tröja

Jag har tröttnat på bygelbehåar som klämmer och är obekväma (kan till viss del bero på att jag gått upp i vikt så allting känns trångt) - vill man vara snygg och få fin form på boobisarna är dom väl bra, men är man mestadels påbyltad tjocka tröjor så spelar det ingen större roll vad man har längst inunder. Hela vintern har jag använt en sport-top istället och den håller behagen någorlunda på plats utan att bli obekväm. Så jag har haft tanken att sy mej  en i den stilen och jag har letat i sy om-högen efter något lämpligt att sätta saxen i. Och jag har en vansinnigt trång (närmast intravenös) tröja som jag tänkte använda, men så hittade jag en nästan lika trång silkig polotröja bland loppiskläderna, så den återtog jag.
 Tröjan är i ett slinkigt tunt material med lagom stretch.
 Jag använde sporttoppen som mall. Men jag klippte den nya toppen mer som ett linne istället för den där brottarskärningen som den svarta toppen har. Tröjan var lagom bred så jag kunde behålla sidsömmarna.
Det syns knappast på den här bilden men framsidan är ju mer urringad än baksidan. Man får komma ihåg att lägga till för en bred fåll nertill för man måste ha en ca 2cm bred resår för att toppen ska sitta bra.
Jag trodde ju att det här skulle bli ett snabbt fixat projekt men det blev besvärligare än jag kunnat ana. Tyget gick ju inte att sy i - stygnen tog inte!! Det skulle förstås vara en trikånål grovlek 75 och nån sån hade jag inte. Men idag var jag in till Monica på garnaffären och hon hade såna nålar så jag köpte en förpackning. Okej, då gick det bättre. Men då var det sytråden som jäklades, den flisade upp sej och gick av ett par gånger. Lite mer svärande, men när jag bytte till en maskinbroderitråd som är tunn och silkig så gick det till slut.
Jag fållade på enklaste sätt genom att bara vika in kanten kring hals och armhål och sicksacka. Resåren sydde jag ihop och vek fållen över den så den syddes in direkt.
 Någon live-bild tänkte jag inte ta, men det blev en ändå och eftersom jag ju ser riktigt sportig ut så kan jag väl bjuda på den. Jag önskar bara att jag kände mej sportig också, även om jag tar mina promenader så känner jag mej helt utan ork.

Detta blir ett bidrag till Susannes återbruksutmaning.

10 feb. 2013

Ringar

Jag har några nya silverfärgade ringstommar och gjorde några ringar härom dan.
En ring limmade jag en liten rhinstensblomma på, men de andra gjorde jag på ett annat sätt ...      
Så här ser ringstommarna ut, de har en liten platta att limma dekorationen på och de har reglerbar vidd. De kostar 5 kr/st. 
Till de två större ringarana använde jag tvåhåliga knappar. Den vita är en uddaknapp jag hittade i gömmorna och den blågröna en av de större plastknapparna som finns i några olika färger.
Eftersom det är lite vanskligt att limma dekorationer som är betydligt större än plattan på ringen - man måste ha ett väldigt starkt lim - så knöt jag fast knapparna på stommen istället! Det är det som är vitsen med tvåhåliga knappar. Ringstommen har ju öppningar på sidan om plattan och genom att trä tråden genom knapphålen och vidare under plattan via öppningarna så kan man knyta fast knappen. Jag använde den platta elastiska tråden som är superstark, och knöt ihop under knappen (knuten anas på bilden).
Jag satte en stor rund pärla ovanpå knappen (ringen ser ut som en napp, haha) och här syns det att tråden också går genom pärlan så alltihop hålls samman. Således behövdes inget lim alls till denna ring.

Den vita knappen knöts fast på ringstommen (men jag satte lite lim under den också), och en scrapbookingdekoration och en glittrig ring limmades på knappen.
Lite 60-talsaktig tycker jag den ser ut.

Med en dekoration i samma storlek som plattan på ringen så här är det minimal risk att den bryts loss, så då är det ju bara att limma.
 Jag gjorde en till ring idag då jag väntade på en söndagskund. Det här är en lila blomknapp och en millefioriglaspärla som är lite platt och passade bra i knappens försänkning. Jag knöt fast knappen och pärlan precis som på den första ringen.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...