15 apr. 2016

Användbart skräp

Visst vore det enklare och snabbare när man rensar i röran, om allt skräp direkt kastades i soporna eller till återvinningen. Men en del skräp kan ju komma till nytta i ny form.

T.ex. en tom sköljmedelsdunk.
 Om man skär bort en del så återstår en behändig skopa. Jag har sett den här idén här och var, men det är inte förrän nu som jag fått mej en sån har flaska att pröva idén på.
Och den blev ett utmärkt redskap för att skopa upp grushögarna som Tim sopade ihop senast han var upp. Det var ju inte mycket jag behövt grusa den här vintern men lite grann blev det framför bron. Gruset sparas förstås för att återanvändas kommande halksäsonger.

Eller som dränering i odlingslådorna (av återvunna juicekartonger förstås).
Årets persilja har redan kommit igång. Nu har jag också satt ett par salladsfrön och så ska jag väl strax leta rätt på chilifröna.

Apparater av olika slag brukar vara förpackade i lådor med inredning, antingen av frigolit eller av papp. Eftersom jag förstås vill återanvända själva lådorna så slänger jag inredningen som inte längre har nån funktion. Men häromdan hejdade jag mej när jag skulle slänga den där pappen.
 Insåg att det fanns några bitar att ta tillvara för att klippa till några såna där (som säkert har nåt namn) som man kan linda upp snören och band på för att får ordning på dom.
 Särskilt när snörena kommer i såna här härvor, som det multifärgade, behöver dom göras hanterliga.
 Hur prydliga dom än är så länge dom är orörda, så förvandlas vissa härvor till fullkomligt kaos så snart man börjar försöka nysta upp dom. Till slut är det bara en bunt knutar. Det tog över en timme att få ordning på den här härvan - jag vägra klippa av!
 Till slut blev det klart ändå. Silkessnörena var mer hanterliga.
 Det multifärgade snöret använde jag till att göra ett halsband av ytterligare några papperspärlor - det blir faktiskt ganska många av bara det där reklamomslagspappret. Kombinerade med silverkulor.
Jag har rätt många pärlor kvar sen förra gången också. Inte så mycket så det räcker till nåt draperi (än), men nånting annat än halsband får jag nog försöka fundera ut. Fast jag gillar faktiskt halsbanden.

11 apr. 2016

Armband och örhängen av ringar och åttor

När jag släppte ut Ziggy på sista rundan igår kväll, så sa jag att han fick vara ute en halvtimme för sen skulle vi gå och lägga oss. En kvart senare fick Stella äntligen för sej att hon också skulle gå ut - som jag försökt förmå henne till hela dan. Så fick jag då till slut en hel kvart för mej själv i väntan på att dom skulle komma hem igen.
Och då passade jag på att göra ett armband. Idag gjorde jag ett par matchande örhängen.
 Inget nytt material denna gång, utan jag använde sånt som jag hade hemma sen tidigare, nämligen åttor och tvinnade ringar. Och länkade ihop på detta vis.
 Ringarna är 8mm i diameter och åttorna är 8mm långa. Dom här har jag alltså haft i flera år, men i slutet på detta inlägg länkar jag till där dessa delar finns att köpa på Ebay.
 Till armbandet gjorde jag två rader med vardera 13 ringar. Sen länkade jag ihop raderna så som synes på bilden.
Avslutade ena änden så här med ett klolås
 Örhängena har en rad i mitten med tre ringar. På sidorna två hoplänkade ringar fästade på den översta ringen. För att dom två sidohängena ska hålla sej på sidorna och inte falla ihop mot mitten, så klämde jag ihop åttorna ordentligt på den översta ringen.
 Så håller dom sej så här, samtidigt som dom i övrigt dinglar fritt.
Vill du göra något liknande så finns material på Ebay.

Ringar i den här modellen och storleken hittas här. Dom finns i olika färger. Åttorna är svårare att hitta för dom tillämpliga sökorden ger en massa annat. Men jag hittade i alla fall några som kan köpas här, eller här. Om det finns flera säljare med samma produkt, så köper jag inte nödvändigtvis från den billigaste, utan jag brukar kolla om det finns något annat av intresse så kan jag beställa flera saker från samma säljare.
Klolås till armband och halsband hittas med sökorden lobster clasps. Dom finns i olika storlekar och färger. Tips om bindringar (för att fästa låset) och örkrokar hittar du i detta inlägg.

Armbandet tog inte lång tid att göra och Ziggy kom hem den tid det var sagt, och då kom ju också Stella in, så vi fick gå och lägga oss.

På lördag eftermiddag försökte jag också få Stella att gå ut, men istället kom Ziggy in - och närapå en annan katt också! Det måste ha varit en tjej som Ziggy raggat upp, för hade det varit en kille så skulle det ha blivit ett väldans liv på bron. Den här söta och försynta katten kuttrade lite och tittade på mej med en vädjan om att bli insläppt. Men där på tröskeln satt då Stella, och hon tänkte minsann inte släppa in någon. Hon både morrade och väste som en kobra när den andra katten försökte ta ett steg närmare. Det slutade med att besökaren slank iväg. Så det är nog inte värt att Ziggy bjuder hem nån fjälla så länge Stella är hemma.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...