4 okt. 2010

Sy sköna fleecesockar

Om du, som jag, är frusen om fötterna, då är det här något för dig. Sy mysiga och varma fleccesockar, snabbt och enkelt. Köp en bit fleece (½ m räcker), enfärgat eller mönstrat - det finns massor att välja på. Eller köp en billig fleecepläd, den räcker till flera par.
Gör mönstret till sulan efter din (eller vem det är som ska ha sockarna) fot. Mäta runt vaden där sockans överkant ska vara (du kan ju göra olika längd på skaftet). Mäta också över foten där den är som högst (streckade linjen på teckningen), så har du några mått att utgå från när du gör mönstret till överdelen. Använd sulan som mått från tå till häl. Vik tyget dubbelt med stretchriktningen enligt anvisningarna på teckningen och placera överdelens mönster mot vikningen. Sulan bör också placeras så att stretchen är på bredden - det blir enklare att sy ihop då utan att delarna töjer sig olika.
Sy sömmen från överkant till häl. Passa ihop tå och häl på de två delarna, nåla och sy. Använd overlockstygn eller smal sicksack. Med overlock får man ha sömmarna utåt för att det ska vara bekvämt eftersom det blir en massa tråd över sömsmånen. Med sicksack som inte går över kanten på sömsmånen kan man nog ha sömmarna inåt utan att det stör.
Eftersom fleece inte fransar sig så behöver man inte fålla överkanten, men vill du ändå göra det så använd en elastisk söm. Och så kan du förstås dekorera sockarna med t.ex. band, knappar, broderier, fransar ...
Sen är det bara att mysa i dina nya sköna sockar. Fast du kanske måste sy några till resten av familjen också ... 

Väska med servettdecoupage

Snygga servetter finns det ju massor av och med hjälp av decoupagelack kan du använda servetter till att dekorera det mesta. Man använder bara det yttersta lagret av servetten och kan klippa ut enstaka motiv, en ruta (1/4)  eller hela mönstret. Det är kanske vanligast att man dekorerar saker av trä, papp (pappask), metall eller annat hårt material (värmeljuslampa), men det går också på tyg.
En mörkblå tygkasse (finns även röd, gul, grön, vit) piffades upp med en pappersservett med citronmotiv. På ett vitt tyg är det ju brara att stryka ut decoupagelack och fästa motivet, men till den här behövdes lite färg. Jag målade en ruta med vit textilfärg lite större än servettmotivet. När färgen torkat ska den fixeras med strykjärn på baksidan. Sen strök jag på decoupagelacket tryckte dit motivet och lät det torka innan jag la på ett lager lack över. Runt kanten sydde jag fast ett sicksackband och så var det klart. Det finns speciellt decoupagelack för textil, men jag använde ett vanligt. Om det går att tvätta den här väskan vet jag inte, men lite försiktig handtvätt bör gå.

Knapphändigt

Knappar kan man använda till mycket mer än att knäppa kläderna. Man kan göra smycken av knappar, dekorera väskor eller kuddar och till scrapbooking bland annat. Att byta knappar på ett plagg (t.ex. en blus) kan kännas som om du fått ett helt nytt plagg. Kom in och rota i mina knapplådor och låt dig inspireras av olika färger och former - eller du kanske har en låda själv med allehanda knappfynd? Roliga plastknappar presenterade jag tidigare. Här är några karamelliga knappar med silvrig baksida, runda fyrkantiga och trekantiga i några olika färger. De fyrkantiga är 19x19mm och priset är 2 kr/st för alla varianter.
Men jag gjorde smycken av några andra knappar - ganska stora, guldbruna och konkava (paraboler).
Ett par örhängen av två knappar, ett par bitar colour craft guldfärgad koppartråd (finns också i flera andra färger) och ett par dm guldkedja. Superenkelt att göra. Klipp till ett par bitar av metalltråden. Om du vill göra allt-i-ett med örkrokar formade av tråden får du beräkna hur mycket som behövs till själva kroken, hur långt ner knappen ska sitta och så en bit som böjs för att fästa knappen. Istället för hängande kedjor kan man t.ex.sätta flera knappar på varann, eller sätta en pärla mellan hålen - det finns massor av variationsmöjligheter.
 När du trätt tråden genom knapphålen (ev. med någon pärla, kedja eller annat), så böjer du den korta ände neråt och den långa uppåt. Ska du göra allt-i-ett-örkroken, så böjer du den länga delen runt t.ex. en penna. till en lagom stor krok. Vill du istället använda riktiga örkrokar, (finns också i färg) så kan du bara göra en ögla på metalltråden på det önskade avståndet från knappen. Vill du ha knappen alldeles inpå örkroken, så gör du en ögla som göms bakom knappen. Du kan prova dig fram tills du blir nöjd. Gör du ett långt hänge kan du t.ex. sätta pärlor på tråden ovanför knappen.
 Jag gjorde ett halsband också med samma guldbruna knappar (att den högra ser annorlunda ut beror bara på att den lutar i en annan vinkel). På och mellan knapparna har jag satt kopparfärgade och guldfärgade filigreepärlor och de är trädda på smyckewire som går omlott genom knapphålen. Wiren avslutades på båda sidor med splitringar och klämpärlor. I splitringarna fästes en guldfärgad kedja som försågs med ett klolås.

Andra knappiga idéer.


Några roliga knappar blir fina detaljer på t.ex. kuddar eller väskor, mössor, hårband, broscher ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...