23 juni 2016

Jätteprickig tavla

Egentligen hade jag nog tänkt att det skulle bli ringar och prickar, men när jag kommit nästan halvvägs med denna tavla, så insåg jag att jag målade bara prickar. Så det blev en väldigt prickig tavla. Jag kan nog fortfarande få för mej att ändra färg på en och annan prick, men i princip är den färdig nu (det tog tid) - med hela ytan täckt av prickar.
Storleken är 40 x 50 cm. Prickstorlek och täthet varierar lite, men jag har räknat ut att det är minst 3000 prickar. Och en del består av både två och tre lager då jag bytt färg här och var.

22 juni 2016

Vegetarisk Spagettigryta

Aloha! Idag har det varit riktigt härligt väder i Boliden, soligt och lagom varmt - igår småregnade det hela dagen.
Och jag tänker att man kan ju leva på sallad på sommaren när man inte behöver uppvärmning inifrån. Men idag kände jag ändå för att göra en god och fyllig spagettigryta.
I det ursprungliga receptet (som jag inte ens vet om jag har kvar efter utrensningarna) så innehåller denna gryta wienerkorv. Jag har gjort den förut med både grillkorv och varmkorv, och sojakorv sen jag blev vegetarian igen. Men nu hade jag färska champinjoner i kylen och kom på att jag skulle ersätta korven med just champinjoner. Och det blev jättegott!!
Nu har jag inte receptet utan har (som vanligt) gått på känn, så jag har inga exakta mängder.

Ingredienserna är i alla fall följande:

  • Spagetti
  • purjolök
  • korv (eller champinjoner)
  • buljong
  • grädde
  • tomatpuré (eller ketchup)
  • riven ost
  • persilja
 Jag har färdigskuren purjolök i frysen, men har du färsk så skär den i halvtunna skivor. Bryt spagettin i bitar - 1,5-2 cm. Ta så mycket spagetti som du normalt använder till det antal portioner du tänker göra.
Fräs purjolök och spagetti med olja/margarin/smör i en gryta tills spagettin fått lite färg. Skär korven eller champinjonerna i bitar och fräs så dom också får lite färg. 
 Jag gjorde champinjonerna i en separat kastrull för det blev för trångt bland spagettin.
Häll på buljong (jag använde en tärning med 5 dl vatten till detta som blev 2-3 portioner (beroende på hur hungrig man är). Koka 10-20 minuter tills spagettin är kokt och det har blivit mer gryta än soppa. Häll på grädde. Jag hade ingen vanlig grädde hemma insåg jag, men däremot kokosgrädde och jag tror faktiskt den söta smaken bidrog till att det blev godare än jag trott.
Rör också ner tomatpuré eller ketchup - tillräckligt för att det ska ge både smak och lite färg. Rör ihop och värm.
Sen öser du i riven ost i valfri (generös) mängd och blandar ihop härligheten.
Servera med persilja som bidrar med en extra smakingrediens.
Jag trodde inte det skulle bli så smakrikt med champinjoner som ersättning för wienerkorv, så jag hade plockat fram lite kryddor att piffa med, men det behövdes inte alls. Det blev mycket godare än då jag gjort med sojakorv. Och hade jag nu haft en vegansk rivbar ost så skulle detta ha blivit veganskt, men nu blev det i alla fall en god vegetarisk variant. En rätt som garanterat även barn kan tycka om (vilken unge gillar inte spagetti?). Om nån har aversion mot svamp så kan man skära dom i så små bitar att man aldrig märker att det är svamp i.

För övrigt pågår ommålning av huset för fullt. Långsidan är klar (även fönstren) och gaveln är grundmålad. Det blir bara dom två sidorna för jag har inte råd att måla om hela huset - bara detta går på drygt 51000.
 En gigantisk skylift används för det är några meter upp till taknocken ...
I morgon får väl även gaveln ett första varv grå färg, nu är den vit. Målaren jobbar hårt och effektivt och har skrapat och målat i både småregn och solsken - det blev nog rätt svettigt idag.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...