14 juli 2012

Med ringar och hamapärlor

Ett armband som jag gjorde för flera år sedan inspirerade till att göra ett halsband i samma stil.
Eftersom jag inte hade samma pärlor som det ursprungliga armbandet så det räckte till ett halsband, så blev det andra pärlor - och då gjorde jag också ett armband med dessa pärlor, så det matchar halsbandet.
Jag använde stora (12mm) silverfärgade bindringar och hamapärlor. Sen är det förlängt med ett par bitar silverfärgad kedja.
Börja med att sätta tre pärlor på första ringen. Sätt sen en ny ring i den pärla som ska var i mitten och hålla ihop ringarna. Sätt tre pärlor på den nya ringen - i den färgordning du vill ha (man kan ju ha samma färg på alla pärlor också, eller slumpmässiga färger). Fortsätt så, med fler ringar och pärlor tills du fått ihop lagom längd. Du kan komplettera med lite kedja, eller göra hela halsbandet med ringar. Armbandet görs helt med ringar men kan förses med förlängningskedja (bra om man ska ge bort armbandet och inte vet exakt vilken längd som passar). 
Jag gillar färgkombinationen ...
 Det var det här armbandet i blått och vitt som var inspirationen. Det andra armbandet är ju enklare, med bara en sammanhållande pärla på varje ring.
Till dessa två armband använde jag pony beads och bronsfärgade bindringar. Man måste ha ganska korta pärlor med tillräckligt stort hål (minst 2mm) för att trä på ringarna eftersom ringarnas rundning kräver mer svängrum - dessutom ska det gå att få in ytterligare en ring i de sammanhållande pärlorna. Pony beads är perfekta, men hamapärlorna gick också bra - dom är lite längre, men mjuka och mer flexibla om det blir lite trångt. 
Jag ska försöka få tag i mer pony beads, men det verkar lite svårt med just den här opaka varianten. Panduro har, men dom har ju så hög fraktavgift - man måste beställa för minst 600 kr för att få fraktfritt, annars kostar det 64 kr. Och det går ju bra att hitta saker för 600 för dom är ju inte särskilt billiga på sina varor heller (om det inte råkar vara rea) - och jag vill ju hålla nere inköpspriserna för att kunna hålla låga priser själv. 
 Inte ens på eBay hittade jag några opaka i rätt storlek till rätt pris. Däremot hittade jag dessa - som ser ut silverfoil glaspärlor, men alltså är av plast - till ett skapligt pris, så dom köpte jag. Jag får återkomma med rapport om dessa när jag fått dom - jag tror dom ska bli utmärkta till makramé också.
Örhängen kan man också göra på det här sättet i valfri längd. Jag gjorde ett par i maritima färger med fyra ringar. Jag hade några örkrokar som saknade spiral och kula, så då satte jag en vit hamapärla där istället. För att den inte ska ramla av kroken så limmade jag fast den.

Sen råkar jag bläddra bakåt i bloggen - drygt två år - och hittar ett halsbands/armbands-set med ringar och ponybeads som också är i ljusblått och lila ... hmmm. Men det är faktiskt en fin färgkombination ...

11 juli 2012

Handgjorda pärlor av folie och papper

Säkert är det fler än jag som suttit och knölat ihop folien från en chokladkaka till en boll. Och om man gör ett hål genom bollen då blir det en pärla ... alldeles gratis!
Så jag gjorde några chokladfoliepärlor, plus några papperspärlor. Och så gjorde jag smycken av dom.
 Ett halsband med folie- och papperspärlor och ett stort snäckskalshänge. Och ett hänge med en stor blåfägad foliepärla och mirakelpärlor.
 Det går bra att måla folien upptäckte jag. Så jag målade med blå akrylfärg, men innan färgen torkat spolade jag av kulan under vattenkranen, så att en del av färgen försvann och det blev mest kvar i groparna - det ser lite ut som emaljerat ...
 Jag hade gjort några små pappersrondeller tidigare, så dom satte jag på halsbandet mellan foliepärlorna. Jag gjorde också ett par större papperspärlor. De större pärlorna görs av avlånga trekantiga pappersremsor. Jag använde samma turkosa papper som till de små pärlorna, men klippte också remsor av ett mönstrat presentpapper (återvunnet julklappspapper) som jag klistrade på det enfärgade (innan jag rullade pärlan) men så att det enfärgade bildade en kontur på en knapp millimeter.
 Jag trädde pärlorna på ett vaxat bomullsnöre. De stora snäckskalsberlocken sitter på en bindring och kan tas av. Jag använde också några silvriga mellandelar och ett par 6mm silverkulor.
 Jag gjorde hål i foliebollarna med samma grillpinne som jag lindade papperspärlorna på, så dom har alla samma hålstorlek som räcker för bomullstråden. För att foliepärlorna ska hålla ihop ordentligt kan man lacka dom med klarlack, eller limma lite där det inte riktigt håller ihop.
 Jag gjorde smala remsor med en pappersstrimlare - de blev 3mm breda. Sen är det bara att rulla och limma pärlorna. Det tar förstås en stund om man ska göra många, men dom blir i alla fall billiga och så kan man göra matchande pärlor i olika storlekar och modeller. Jag använde ett 180 grams papper som jag har i massor av färger. För att göra papperspärlorna mer tåliga är det en bra idé att lacka dom med klarlack.
 Armbandet har lite mindre foliepärlor än halsbandet och jag kombinerade dom med de lila 8mm akryl cat´s eye-pärlorna och daisies (nr 1).
 För att få kulorna lika stora får man klippa eller riva folien i lika stora bitar, men varje pärla blir i alla fall unik. Tryck ihop bollarna så dom blir kompakta, det är lätt att göra hål genom dom ändå - det svåra är att få hålet rakt genom mitten och inte på sniskan, men det går att göra om det syns ju inte.
Jag avslutade armbandets förlängningskedja med en pärla och några daisies.

8 juli 2012

Tre varv memorywire

Idag hittade jag några pärlor som jag inte visste att jag hade - vilket i och för sig händer då och då - och inte har jag visat dom på bloggen heller. Hur kan jag ha missat det? Dom är ju så läckra, dessa små (4mm) metalliskt regnbågsfärgade glaspärlor. Och dom passade ju suveränt till dessa treradiga memorywirearmband!
För det var ett sånt armband jag tänkte göra, där jag skulle ha två rader med små pärlor och en rad med större emellan.
(jag är verkligt nöjd med den här bilden - för att jag lyckades göra hela bakgrunden vit)

 Jag gjorde först det med svarta pärlor och tyckte det blev så läckert, så då gjorde jag ett med vita pärlor också - och det blev ännu läckrare ... De svarta och vita pärlorna är 6mm stora glaspärlor.
 Även en blekfis som jag kan ha vita pärlor om dom omringas av mer färgglada pärlor - annars är ju vitt snyggast på en lite mer solbrun hud.
(den här bilden blev också bra!)
 De färgglada pärlorna är alltså 4mm stora och kostar 25 öre/st. För den som vill göra ett själv så kan jag plocka ihop ett komplett paket med pärlor och tre varv memorywire, för 35 kr. Då behöver du inte själv fundera ut hur många pärlor du behöver. Du kan välja pärlor fritt från alla 4 och 6mm glaspärlor som jag har. Vill du ha kristallpärlor blir det lite dyrare (jag får räkna på det då).
 Även om det är snyggare att limma en pärla som avslut på memorywiren, så föredrar jag att göra en ögla. En limmad pärla kan ju lossna hur bra lim man än har, och så tappar man en hel drös med pärlor - med öglor i ändarna är det ingen risk.
Trä på pärlor tills du har fyllt ett varv, byt sen till de andra pärlorna och fyll nästa varv, och så byt igen. Du har ett armband men det ser ut som tre, och du slipper krånglet med lås tack vare memorywirens formstabila egenskap.
Här är några andra memorywirearmband:
Totalmixat, rosa glaschips, med böjda rör, med matchande örhängen, blått och vitt, kluriga, Gun-Britts armband, med lösa varv och magnetlås, med minibjällror .

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...