23 mars 2012

Påskpyssel med frigolitägg och lite annat

Dags att börja med påskpysslet, för påsken är ju rätt tidig i år. Så idag gjorde jag tre saker - jag behöver något till skyltfönstret, för om våren nu fortskrider som de senaste dagarna så har nog snödrivorna försvunnit framför mina skyltfönster innan påsk.
 Turlpaner hör ju våren till och inte nödvändigtvis bara till påsk. Så en kruka - som egentligen är en ask - med tulpaner gjorde jag. Jag klädde en av de runda pappaskarna med det nya färgglada pappret i blågröna nyanser (lockets ovansida är målad med akrylfärg). Själva tulpanerna är gjorda av frigolitägg som är målade med metallicfärg - rosa, orange och lite rött. Jag tryckte in pinnar som jag målade gröna till stjälk. Med en spik gjorde jag hål i locket och tryckte dit pinnarna. Bladen är gjorda av det mönstrade pappret också (det randiga gröna). För att göra det enkelt att sätta fast bladen använde jag dubbelhäftande tejp på ett organzaband som jag fäste bladen mot tre och tre. Sen la jag en remsa till av den dubbelhäftande tejpen utanpå och klippte isär grupperna. Och så draperade jag bladen runt stjälkarna
Ett par bladgrupper på organzaband.

 En tavla gjorde jag av en pannå med ram. Tamen målades med akryl- och metallicfärg. Kycklingen är ett motiv från en servett som jag limmade på pannån med decoupagelack. Ett enkelt sätt att göra en tavla även om man inte är så bra på att måla. Istället för att limma fast pannån i ramen så band jag fast den med ett smalt rosa satinband. Och så gjorde jag en rosett av ett bredare lila band.
Lite mer decoupagearbete. Här är några större frigolitägg (storlek som riktiga hönsägg) som jag dekorerade med motiv från en annan servett med blommor i blålila toner.
Förra årets påskpysseltips finns här. Tuppasken och mobilen får nog komma fram i år också.
Kulor och ägg av styrolit/frigolit.
Kulor:
1,5 cm - 50 öre/st
2 cm - 1 kr/st
3,3 cm - 2 kr/st
4,2 cm - 3 kr/st.
8 cm - 8 kr/st.
Ägg
3,5 cm - 2 kr/st
4,8 cm - 3 kr/st
6,1 cm - 4 kr/st

21 mars 2012

Pärlor och berlock i rosametallic CCB-material

CCB är ett akrylmaterial som pläteras så det ser ut som metall, men är mycket lätt (och hållbart). Jag har en del silverfärgat här. Här är stjärnberlockerna jag använde till 2-i-1-armbandet och ett par pärlor i en rosa-aktig metallicplätering.
 De här är verkligen supersnygga! De är 14x10mm stora och kostar 2 kr/st.
Jag gjorde ett armband med dessa och röda akrylpärlor.

Den här pärlan är ca 10x10mm stor och kostar 1kr/st.
 Berlocken är ca 18x16mm stor och kostar 1,50/st.

Metallicblommor i en massa färger finns här.

Färgglatt 2-i-1 armband

 Ska jag ha ett pärlarmband eller ett berlockarmband idag? Med ett 2-i-1-armband behöver man inte bestämma sig - bra för den med beslutsångest. Jag gjorde ett armband som till hälften består av pärlor på elastisk tråd och den andra halvan är en kopparkedja med olika berlocker. Tack vare den elastiska halvan behövs inget lås, det går att få över handen ändå.
 Jag använde kopparkedja nr 3 till berlockhalvan. Berlockerna är tre stjärnformade i rosametallic (CCB-material) och så några akrylberlocker i olika färger. Ytterst på ena sidan sitter en kopparfärgad cupido också (syns till vänster på den första bilden)
Några akrylpärlor i olika färger med lite pärlemorskimmer.

19 mars 2012

Ur gömmorna - pojke med drake

Det var ju inte bara trolldeg, utan den mer formbara och hållbara cernitleran som var poppis på 80-talet. Jag har visat några dockor jag gjorde tidigare och här är en lite mindre figur.
En liten pojke (ca 15 cm hög) med en drake av silkespapper.
Med lite möda kan ha stå själv på sina spinkiga ben, om det inte blir för blåsigt ...
... så draken flyger iväg.
Han håller ordentligt fast i linan ...
... och han kom ihåg att knyta skosnörena så han inte skulle snubbla på dom ...

Han är alltså gjord av hudfärgad cernitlera. Under kläderna är det en tygkropp och en stomme av ståltråd håller ihop delarna. Håret är gjort av garn i korta bitar som limmats på och fluffats upp till en rufsig frisyr. Skorna är av tyg med lädersula.
Draken är gjord av silkespapper på en stomme (ett kors) av smala pappremsor. Svansen har rosetter av silkespapper i olika färger. Tunna ståltrådslinor utgår från korsets ändar och fortsätter ner efter den kraftigare linan. Draken är mycket lätt men en lite kraftigare tektilklädd ståltråd behövdes för att hålla den uppe.

18 mars 2012

Tuber och rondeller

Lite nytt på metallavdelningen.
De här tuberna av tibetsilver är 5,5x11mm stora och kostar 2 kr/st.
Strassrondeller 8mm - blå, turkos och svarta på silver. De kostar 1 kr/st.

Det var ju ett tag sedan jag gjorde något nytt (har bara hållit på med inventering senaste veckorna), men nu måste jag ju göra något av de där rören ändå. Så det blev (förstås) ett armband. De blå strassrondellerna fick också vara med och så pärlor 10mm stora i läcker blålila färg. Blomman är av tibetsilver och jag har väl någon enstaka kvar av dem, men fler är på gång - och även andra modeller.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...