31 okt. 2013

Gambiahalsband

Jag är ju inte mycket för att resa, men 1981 när jag bodde ihop med min sons far, så konspirerade han med sin moster och hennes man om en resa till Gambia. Eftersom jag aldrig varit utomlands förut (Finland och Norge räknas väl inte?) så gick jag med på att följa med när nu andra ordnade med allt och jag bara behövde hänga med. Sen dess har jag varit till New York alldeles på egen hand (1984) och till Teneriffe (2001?) med en väninna. Numera gruvar jag mej bara jag ska till stan en vända. Jag nöjer mej med att resa Jorden runt med Google Earth.
En del intressanta upplevelser hade jag i alla fall i Gambia, bland annat ett besök på ett barnsjukhus. Som husdjur höll vi oss med kackerlackor, ödlor och gigantiska spindlar. På kvällarna blåste det kallt från Atlanten så jag kunde ha behövt ha med mej vinterjackan (det var i Mars), men på dagarna var det soligt och varmt. Dom andra blev mer eller mindre vidbrända men jag lyckades bara skaffa mej en lätt olivgrön ton på armarna (där avslöjades mitt utomjordiska ursprung).
Så mycket shopping blev det inte heller men dessa två halsband köpte jag.
Halsbanden består till största delen av frön och kottar + lite pärlor.
 Dom där stora mörkbruna är uppenbarligen något slags frön. Liksom dom små runda i olika bruna nyanser. Och så är det något som måste vara kottar.
 Naturmaterialet är kompletterat med lite glaspärlor.
Om man själv vill göra något liknande, fast inte nödvändigtvis av naturmaterial, så skulle man kunna göra frön av cernitlera. Och omogna grankottar kanske kan användas, men det svåra är väl att borra hål i dom, så det kanske är enklare att tillverka dom också av cernit.

30 okt. 2013

Nya seitan-experiment

Att göra vegetariskt "kött" var ju riktigt intressant, så efter första omgången har jag gjort mer. Det handlar ju mest om att få till smaken med kryddor och marinering. Nu minns jag inte vad jag gjorde först av den här andra omgången, men jag frös in en del som jag sen använde till en Nasi Goreng.
 I vanliga fall brukar jag använda köttfärs till denna rätt och jag har ju tänkt pröva göra seitanköttfärs också, men nu skar jag bara bitarna i mindre bitar. 
Det finns många recept på Nasi Goren men det jag använder ser ut så här (fast jag gör lite ändringar, t.ex hade jag ärtor med denna gång):
***
NASI GORENG (indonesisk risrätt)

Det här behövs:
200 g köttfärs 2 msk margarin
l –1½ tsk curry
l tsk paprikapulver
1 dl vatten
2 gula lökar (grovt hackade)
3 dl strimlad vitkål
1 tsk salt
½ msk äkta soja
2 krossade vitlöksklyftor (kan uteslutas)
2 dl långkornigt ris
4 dl vatten +1 tsk salt
Till garnering:
200 g räkor (75 g rensade). Ananasskivor i bitar och paprika i skivor.

Gör så här:
1. Koka riset för sig i saltat vatten.
2. Smält fettet i en stekpanna tillsammans med curryn och låt fräsa på svag värme i några minuter.
3. Lägg i köttfärsen och låt den steka till en grynig massa.
4. Lägg i löken och kålen tillsammans med kryddorna och vätskan och låt koka i 10 min.
5. Blanda i det färdigkokta riset och garnera med räkor, ananasbitar och paprika.
***

Så här såg "köttbitarna" ut innan jag skar dom i mindre bitar. Jag hade använt mer kryddor (bl.a. rosmarin och lagerblad) och soja vid kokningen den här gången så dom blev mörkare än första omgången. Förutom mer färg så blev det ju mer smak. Konsistensen var fortfarande lite för mjuk, men efter stekning blev den fastare.
Den här bilden är från receptet. Jag äter inte räkor, men ananasen (kall) är ett måste, det är den som ger det där extra som gör den här rätten så god.

29 okt. 2013

Virkat på kedja

Min skaparlusta har kommit av sig alldeles. I själva verket har jag kommit på att det känns onödigt att göra saker bara för görandets (eller bloggandets) skull - att göra en massa saker som sen bara blir liggande till ingen nytta. Jo, det kan ibland vara roligt att göra saker bara för görandets skull, när man vill testa något nytt t.ex. Men ibland finns ingen lust alls, när man bara är trött och ögonen är ännu tröttare. Så jag har bestämt mej för att bara pyssla för husbehov nu, fast varken huset eller jag själv har några särskilda behov i dagsläget så det kan bli glest mellan inläggen. En viss längtan efter något nytt i klädväg finns dock och några syprojekt väntar på att få klarsignal för take off. Men det verkar vara mycket underhållsarbete på banan just nu, så för tillfället står alla projekt på kö och stampar frustrerat.
I väntan på att komma loss (från köksbordet där jag liksom fastnat), så fick jag i alla fall fatt i en virknål och ett nystan tunt garn. (Samma typ av pärlgarn som jag virkade med tidigare en gång.) Jag har ju sett en del där man virkat på en metallkedja (bland annat har Eva (Tant Grön) gjort halsband på det viset). Så jag tänkte prova, bara för att göra nånting alltså (och kanske få igång skaparlustan), och gick ner och hämtade en bit kedja också + ett lås.
Jag är ju inte så bevandrad i virkning och någon beskrivning hade jag inte - ej heller någon uttänkt idé - så det blev som vanligt något improviserat. Jag vet hur man virkar luftmaskor, fasta maskor, stolpar och dubbelstolpar, så det var vad jag använde mej av. På första varvet virkade jag tre fasta maskor i varannan länk på kedjan, sen gjorde jag tre luftmaskor för att hoppa över nästa länk. Andra varvet är virkat runt luftmaskorna med 1fm, 1st, 1dst, 1st, 1fm och direkt över till nästa luftmaskbåge och upprepa. Rätt simpelt alltså, men garnet är verkligen i tunnaste laget när man är halvblind så något mer avancerat var inte att tänka på.
Sen funderade jag på hur jag skulle fortsätta. Om jag ens skulle fortsätta. Det hade ju varit snyggt med lite pärlor involverat i detta, men eftersom jag började projektet helt utan plan så hade jag inte trätt på några pärlor på garnet, annars kunde jag ju ha virkat in en liten pärla mellan varje båge. Så jag bestämde mej för att sätta på lösa hängen av något slag, då kan jag ju variera med att ha halsbandet bara så här (fast inte med den tröjan!), eller hänga på något (hängena är ju utbytbara).
 Jag rotade i en liten ask med blandade pärlor som jag hade till hands i köket och hittade en stor silverfärgad droppe och några små vita "risgryn" (fast jag fick göra en ny vända ner till butiken för att hämta pinnar och verktyg). Sex vita och den stora pärlan sattes på hattpinnar. Med överskottet kvar på pinnarna så var det enkelt att fästa pärlorna på virkningen, och så klippte jag av efteråt.
Nå, det blev i alla fall nånting så pass att jag kunde göra det här inlägget. 
Jag hade tänkt försöka göra något slags örhängen som matchar halsbandet, men ögonen tog slut så det får vänta ett tag.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...