13 dec. 2014

Julkulor av olika material

Lite pyssel och knåp för att få åtminstone en aning julkänsla - några julkulor i olika material och tekniker.

Det började med att jag blev inspirerad av Lopplisas julkulor och gjorde ett dyk i papperåtervinningshögen för att se om där fanns något användbart. Jo, där fanns en leksakskatalog med en fin bård. Sen kom det med torsdagsreklamen en broschyr från Biltema som hade en rödvit bård längst ner på varje sida.
Finemangs, då hade jag något att utgå från, sen var det bara att hitta kompletterande material i butiken.
Eftersom reklambladen är lite för sladdriga för att kunna användas självständigt så klistrade jag de där biltemabårderna på enfärgad kartong med lite stadga. Sen klippte jag isär remsorna med en mönstersax.
Leksakskatalogbårderna kompletterade jag med band och klistrade fast på ett kartongark ...
... och klippte sedan remsor så här.
Det var inte lätt att få ihop dessa kulor kan jag säga. Problemet var nog att mina remsor var för breda i förhållande till längden, så det blev aningens klumpigt.
Jag blev tvungen limma ihop remsorna till stjärnor, så här, för att få ordning på dom innan jag drog ihop övre delen. Lopplisa hänvisade till Annas Jul där det visas hur man gör ganska enkelt (antar jag) om man har smalare remsor.

Sen hittade jag på en rysk pysselsajt (Strana Masterov) julkulor gjorda av pärlor och glittriga piprensare. Det var ju nåt för mej som har högvis med olika pärlor, men jag hade lite dåligt med dom där glittriga piprensarna, så det blev ett par andra varianter.
Till den första kulan använde jag fluffiga grangröna piprensare. Även om piprensaren är så fluffig så går det bra med pärlor utan särskilt stort hål, för innerst inne är ju piprensaren rätt spinkig. Jag virade ihop fyra piprensare på mitten så det blev åtta armar, sen var det bara att trä på pärlorna.
I övre delen band jag sen ihop hela bunten och knöt en rosett. De uppstickande piprensarna påminner om grankvistar.
 Sen gjorde jag en kula med pompombollar uppträdda på en tunn metalltråd.
Och så blev det en kula med en massa halvtransparenta akrylpärlor och några strassrondeller. Enkelt att göra men det blev rätt många pärlor så det tog ju en stund.
Ett par julkuliga örhängen var dock snabbt fixat ...

11 dec. 2014

Nya presentaskar av toarullar

När jag för några veckor sedan sökte efter mina strumpstickor (ett projekt som pågick i månader innan dom av en slump återfanns), så hittade jag ju andra bortglömda saker. Bland annat hittade jag en låda med tomma toarullar färdigvikta för att förvandlas till presentaskar.
 Där fanns också en bunt färdigklippta mönstrade papper. Uppmuntrad av Lopplisas Ufo Cyberjunta så har jag nu tagit itu med detta bortglömda projekt.
 Att klä rullarna med papperskostymerna var ju snabbt fixat med hjälp av lite tapetklister.
 Nästa steg krävde lite mer då jag skulle hitta olika sätt att dekorera askarna. Det blev några andra mönstrade papper som gördlar och så diverse band och dekorationer av olika slag.
 Lite glitterband, satinband med guldkant, en urklippt blomma från ett återvunnet julklappspapper, och en tygrosett med blomma.
 Olika band, en textilblomma och en uggleknapp.
 Mera band och ett glittrigt hjärtformat spänne.
För att göra det enkelt att knyta om banden efter att man fyllt asken så har jag satt fast banden med dubbelhäftande tejp. Då sitter banden och alltihop fortfarande kvar när man knyter upp rosetten.

Mina första presentaskar finns här, med grundinstruktioner.

Var det nån mer än jag som hade problem med "Felias" bredband igår? Dom var visst utsatta för nån sorts attack. Jag drabbades just när jag fått lånet av en e-bok registrerat och skulle till att ladda ner boken. Eftersom man bara får låna två böcker inom sju dagar så hade jag ju genom registeringen av lånet alltså förbrukat  en nerladdning - om jag inte fick tag i den då så hade jag bara ett lån kvar. Så jag blev naturligtvis helt rabiat när ingenting längre gick. Lyckligtvis var mina katter ute för vem som helst som kommit i min väg riskerade livet. Ziggy sitter ju ute på bron och har inget annat alternativ än att vänta på att jag behagar öppna dörren. Stella däremot brukar banka på trappfönstret när hon vill in - och hon brukar inte vilja vara ute många minuter i det rådande klimatet. Men hon måste ha känt på sej att det var bäst att hålla sej undan, för hon knackade inte på förrän jag lugnat ner mej och stannade alltså ute ovanligt länge.

I väntan på att internetstrulet förhoppningsvis skulle lösa sej så var jag nere i butiken och letade band till just dessa askar. Då hörde jag på radion om Telias problem, och det var ju skönt att veta att det inte var min utrustning det var fel på. Och när jag sen provade igen så lyckades jag ladda ner den där e-boken utan att behöva göra om hela lånet.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...