29 sep. 2012

Tavla med naturmotiv

Här är min första akrylmålning. Den är gjord 1991 för att jag behövde ett arbetsprov när jag sökte till konstlinjen på Solvik. Jag hade väl provat målat som tonåring och med vattenfärger som barn, men blyertsteckning var min huvudgren och egentligen avslutade jag min konstnärliga "karriär" som tolvåring, då prestationsångesten blev för stor efter att jag vunnit en del tävlingar. Så det dröjde rätt många år innan jag som vuxen kände att jag ville börja måla.
 Motivet hämtade jag från ett foto taget någonstans uppefter vägen mot Norsjö tror jag. Hade jag haft bil skulle jag ha gett mej ut och letat rätt på stället, fast det kanske inte alls ser ut så här längre - fotot togs några år före jag gjorde målningen så det var ju länge sen. Jag har för mej att det är Skellefteälven, men kanske det var en sjö. Om någon som ser bilden känner igen stället så upplys mej gärna om var det är/var. Kanske jag borde fråga min mor om hon minns, för det var hon som körde ..
Jag är särskilt nöjd med att jag lyckades få vattnet i förgrunden att se vattnigt ut, alltså transparent. Däremot var det väldigt svårt att få till den där vassen eller vad det är - jag hade ingen tillräckligt liten pensel för detaljarbetet.

25 sep. 2012

Dagens gästpysslare

Nu gäller det att jag håller reda på vem som gjorde vad - det var nämligen fyra pysslare här idag! Maja, Lina, Sanna och Amanda. Och så gjorde jag ett par örhängen också ...
 Lina gjorde ett par örhängen av två stora läckra gröna uddapärlor och ett mobil/nyckelringshänge med frostade blomblad och gröna blad av akryl och grön mobilsnodd..
 Maja gjorde tre armband med seed beads på memorywire. Oftast gör man flera sammanhängande varv med memorywire (som t.ex. dom här) och slipper då sätta på något lås. Men Maja ville ha tre separata armband så dom har klolås.
Maja gjorde också ett mobil/nyckelringshänge (hon har gjort så många så hon får räknas som proffs på det). Här är det några "tantrosa" pärlor, en cerise plastpeaceberlock och en guldfärgad metallpeaceberlock (som hänger i en bit fuchsiafärgad kedja) och ett rosa prismahänge. Och så satte hon den söta kattberlocken på en halsrem.
  Sanna gjorde ett bokmärke med färgglada pärlor och ett drakhänge
Och eftersom det blev onödigt billigt (!), så gjorde Sanna också ett armband till sin mamma av en silverkedja och två berlocker - peace och love. Och så ett par creolörhängen med ankare.
Så här ser ankarberlocken ut. Den är 23x20,5mm stor och kostar 3 kr/st.
Amanda var här för första gången och hon gjorde också ett par creolörhängen. Hon satte på lila plastpeaceberlocker och stora akrylbikoner, och så hittade hon några tibetsilvermellandelar som låg och skräpade på bordet ...
Dom här mellandelarna var det visst (tsmd10) som är 5,5mm stora och kostar 50 öre/st.
 Igår kväll såg jag en video om hur man kan göra häftiga örhängen av plastflaskor (!). Men jag har ingen lämplig plastflaska så jag funderade på vad annat man kunde använda för att göra stora runda örhängen. Och kom på att jag har prismareflexark i olika färger. Så jag gjorde ett par örhängen som inte alls ser ut som dom i videon, men dom är i alla fall rätt stora och häftiga!
Jag klippte remsor av prismareflexen, snurrade ihop en remsa till de två inre cirklarna och en annan till den yttre. För att hålla ihop remsorna gjorde jag hål med en stoppnål och stack en hattpinne genom hålen. På pinnen satte jag några mirakelpärlor.
Jag har visst inte gjort något inlägg tidigare om just prismareflex, men ett om en reflexmaterialsats  Prismareflexarken finns i flera färger förutom orange - blå, grön, lila, cerise, gul och vitrosa. Nu har jag inte så många hela ark kvar (23x23cm 20 kr), men det går att få i mindre bitar. 
Grå reflex som kan strykas på ett plagg eller annat har jag mer av. De arken är 25x25 cm och kostar 20 kr. Kan också köpas i mindre bitar.
Och så har jag vävda band med reflexprickar i mitten. Dom är 1 cm breda och finns i svart, gult, grönt, blått och mörkrött. De kostar 15 kr/m.

24 sep. 2012

Inspiration från väggarna

När jag i vintras låg i soffan med min brutna fotled, så blev det ibland att bara titta in i nån vägg. Och jag har några saker på väggarna som jag verkligen gillar, och som kan inspirera till eget skapande. Här är några ...
Dom här maskerna har jag dock inte på nån vardagsrumsvägg, utan dom sitter uppe i trappen. Men jag fick lägga dom på golvet för att fota dom, för det gick inte att stå i trappen, då hade jag säkert ramlat och brutit nacken också ... Jag minns faktiskt inte var jag köpte dessa - kanske var det på nån marknad. I alla fall är dom snidade av trä. Dom är urholkade på baksidan och väger inte mycket - det är nåt lätt träslag. Jag skulle vilja göra något liknande, kanske av papier maché - det är ju den färggranna målningen som är det mest inspirerande.
Den här vepan däremot tittade jag mycket på från mitt soffläge. Den hittade jag på Myrorna nån gång för flera år sedan. Jag vet inte var den ursprungligen kommer ifrån - jag tänker mej att det är nåt från nordafrika , ett beduinhantverk. Är det nån som vet, så gör gärna en kommentar.
Den är vävd i ullgarn och med flera träribbor. Träpärlor är sydda utanpå väven.
I mitten är det två runda och en större dekoration av tjockt läder. Under den större biten är det en rad turkosa pärlor och ett par metallhängen.
Det är en del öppningar och olika form på det vävda, och så ett par tofsar.
Den här tavlan hittade jag på Kupan. Den är helt fantastisk med sina neonfärger och fantasifulla djur och blommor.
Den är målad på någon sorts papper med flammig matt yta.
På Kupan hittade jag också för rätt många år sedan ett par batikbonader från Sri Lanka. Den här med svanliknande turkosa fåglar som simmar under en gren med blommor och ett par andra fåglar.
Och den här med två påfåglar.
Förutom att det är batik så är båda bonaderna dekorerade med en massa guldtrådssömnad. Om du klickar på bilderna så syns det bättre.

Batik är ju inte det lättaste att ägna sig åt, men varför inte göra applikationer istället, med broderier i guld.
Denna Inkahövding (?) är också ett fynd från antingen Myrorna eller Kupan. Det är en keramikskulptur, turkosglaserad och med guldmålade detaljer. Något liknande skulle man kunna göra i gips eller papier maché.
Den här stenen sitter inte på väggen, men står lutad mot den, och den är kanske inget att försöka efterapa, men den är fascinerande. Jag hittade den på stranden i Örviken en gång för många år sedan, då jag var där med en väninna för att plocka drivved. Den väger ju några kilo, men  jag kunde inte motstå att släpa hem den, för den har ju så fantastiska mönster av lavar i olika färger - det gulgröna är nästan självlysande. Och själva mönstret skulle man kunna försöka efterlikna som bakgrund till en tavla kanske ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...