28 apr. 2016

Taktil solrostavla på dubbla pannåer

Vädergudarna har ju haft en del fuffens för sej i veckan, men kanske börjar dom skärpa till sej nu. Idag var det åtminstone en del sol och ganska många plusgrader. I alla fall presenterar jag nu en solrostavla som förhoppningsvis kan inspirera dom åt rätt håll

Den här tavlan består av två pannåer. En större som fungerar som ram med motiv av stiliserade rosor. Pannån med solrosen är limmad ovanpå.
 Jag målade den här för flera år sedan, men solrosen var lite blek och kontrastlös så jag bättrade på färgerna nu.
Att jag kallar den här målningen taktil, beror på att "kärnorna" i solrosens mitt är i 3D så även en blind kan få nåt ut av denna tavla. Kärnorna är skapade av gips som duttats på i små toppar.
Eftersom den här tavlan bara består av tunna pappannåer så skulle den behöva en riktig ram och jag ska se om jag hittar en passande bland mina loppisramar, Då får jag spackla igen hålen i rosenbården med färg. Jag har nämligen borrat två hål där och trätt ett snöre igenom för upphängning.

Jag har gjort några taktila tavlor förut också.
Vävd tavla med band, snören och pärlor. Collagetavla med pappersdekorationer och knappar. Med drivved och pärlor som hänger fritt. Hjärta av papier maché + tyg som sytts fast med grovt snöre.

Nya accessoarer

Idag har jag varit på lassa och fått en ny (tillfällig) accessoar.
 Det är en blodtrycksmätare som jag ska ha på mej 24 timmar. Runt armen en manschett som pumpar upp sej varje kvart. Från den en slang upp runt nacken och ner under tröjan till den här apparaten som sitter på ett spännband runt magen. Den piter till stax innan den börjar pumpa upp manschetten och då ska man slappna av och hålla sej still till mätningen är klar. Jag kan inte se vad den visar för blodtryck utan bara tiden. För natten får jag trycka på en knapp och då ska den väl mäta med glesare intervall - jag glömde fråga, men kanske en gång i timmen då. I morgon bitti får jag plocka av mej den och skicka tillbaks den med en taxi som kommer och hämtar upp den.
 Igår var jag också till stan, för att hämta mina nya lösögon. Jag håller mej till rött även denna gång. Rutmönstret syns tyvärr inte så mycket när jag har dom på mej, men det beror väl lite på hur ljuset faller också. Jag tycker i alla fall att jag ser något bättre nu, men i vissa sammanhang tycker jag världen lutar lite åt höger, men som tur är är jag väldigt vänsterlutad själv, så det jämnar väl ut sej.
 I väntan på hemtransporten idag tillbringade jag en och en halv timme i centralhallen. Och där hittade jag detta intressanta textila konstverk. Glädjebroderi 2011 av Britt-Lis Lindqvist.
 En närbild på några av de små broderierna.
 En stor oljemålning av Bengt Lindström finns där också. Jag gillar visserligen abstrakt måleri, men det ska ändå vara snyggt - den här är mest bara kludd tycker jag. Han har gjort intressantare målningar, t.ex. dom som visas här.

Och nu har sonen åkt till Kina för att hämta min smartphone. Jag har väntat i månader på den. Han skulle ha åkt i slutet på januari, men då blev Mings mormor sjuk och hon var tvungen åka till hemstaden för att vara till hands. Nu har mormor dött och Tim tog faktiskt med en kondoleansbukett på flyget (!). Han skickade ett mejl igår kväll när han var på väg och skrev att kabinpersonalen varit vänliga och satt buketten i vatten. Hoppas han kom ihåg att ta med den när han klev av också ...
Xiaomi Redmi Note 3 heter modellen. Den har fått bra recensioner och är i klass med Samsung och Iphone. Men den har en helt annan prislapp - kring 1500 om man köper den i Kina. Ska bli spännande att börja använda den - förhoppningsvis kommer han hit nästa helg.

25 apr. 2016

Aprilväderstavla

Nu kom ju våren riktigt av sej, och backade typ tre månader! Idag fick vi årets första (tror jag) snöstorm, men förhoppningsvis också den sista, den här sidan midsommar i alla fall.

Jag var vaken tidigt i morse för byggaren skulle komma och fixa mitt sovrumstak som ju revs i samband med vattenläckan. Tyvärr visade det sej att det fortfarande var lite för fuktigt på sina ställen - det var ju några liter vatten som runnit ut. Så det får vänta ett tag till.

Snöstorm var på väg, sa han, men så där på morgonen var det lugnt. Eftersom jag vaknat flera timmar för tidigt (före fyra) så gick jag och la mej en stund när han åkt. men nån sömn blev det inte precis. Det började blåsa riktigt rejält och det knakade och skakade i hela huset.

Mitt på dan steg jag upp igen och släppte ut Ziggy. På garageinfarten stod underdelen av en bananlåda upp och ner - den ska kastas och hade stått bak husknuten, men nu blåst fram. Ziggy blev ju nyfiken och kollade in lådan. Ja, titta det är ett hål på ovansidan, tillräckligt stort för en katt. Så han hoppade in i lådan. Sen stack han upp huvudet genom hålet och spanade runt, innan han kröp in igen. Ja, det var väl ganska lä i lådan (så länge inte vinden fick tag i den och drog i väg med den igen) och små hål att speja genom på sidorna. Perfekt tyckte Ziggy.

Hur länge han blev där vet jag inte. När jag en timme senare gick ut, så stod lådan på trottoaren och Ziggy ville komma in.

Det blåste rejält men snöade bara lite lätt när jag gick till garnaffären. Jag var där ett par timmar och när jag gick hem var det full storm och minst en decimeter blötsnö på vägen. Jag hade motvind på hemvägen så jag var alldeles blöt i ansiktet och håret (jag hade mössa men det som hängde utanför). Det gick inte att se var trottoarkanten var så jag gick i körbanan bara för att inte riskera att trampa över kanten.

Så det blev inte så mycket till promenad idag. Och tur att jag inte behöver ut och köra bil - riktigt taskigt före speciellt för dom som redan bytt till sommardäck.

Istället har jag färdigställt en ny prickig tavla som jag påbörjade före helgen. Faktiskt tycker jag den ser ut lite som ett aprilväder - lite både den ena och den andra årstiden.
För det blev ett typ landskap med två träd. Den här var svårare att få ihop än den förra, beroende på just dom där "träden". Och det blev en hel del färgändringar innan det var klart - vissa prickar har bytt färg 2-3 gånger. Det kan tänkas att jag gör några fler ändringar också. Men jag har i alla fall ramat in den.
När jag tittar på den här närbilden av ett parti av målningen, så känner jag att det skulle kunna bli en alldeles egen tavla av bara den biten - alltså att jag faktiskt ska prova måla en uppförstoring av närbilden. Jag får försöka göra en skiss av den med stora ringar och prickar, eller kanske improvisera fram nåt i den stilen.
 Aprilvädersbild genom ett blötslaskigt fönster. Och snön vräker fortfarande ner, fast det blåser lite mindre ändå. Det knakar åtminstone inte i huset nu.
Ziggy tittade ut och bestämde sej för att inte gå ut nåt mer idag. Fast kanske ikväll ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...