22 apr. 2016

Såna där små börsar ...

Man hittar ju mönster och idéer för såna där gammaldags myntbörsar med bygel lite här och var. Inte för att jag har nåt direkt behov av en sån, men dom är ju söta och det behövs ju inga stora tygbitar så lite sugen på att prova göra en har jag blivit. Dom kan ju användas till annat än mynt - kanske ett lite syetui. Nu har jag i alla fall beställt fem byglar och fått dom.
En enkel modell, 9 cm bred nertill.

Jag har också hittat en tutorial på svenska hos Zig Zag Dezign. Där finns också några bilder att inspireras av, som den här ...
Hur gullig som helst!

Och så fick jag ett länktips från Elin (Grahnslöjd) till svenska yle, med en jättebra video om hur man gör, och även bilder och skrivna instruktioner. Tack Elin!

En massa fler både mönster, tutorials och inspirerade bilder hittas på Pinterest.

Man kan ju virka också om man är mer hemma på det.
1330260099 436
Den här finns att köpa på DaWanda, så det är inget mönster, men kan du virka en African Flower så kan du nog göra en sån här börs. En sexkantig mormorsruta eller nåt annat går ju också.
Eller en val! Mönster finns hos Ravelry.

Man kan även göra en längre modell som glasögonfodral, det kanske finns mer användning för ett sånt.
Mönster och beskrivning finns hos U-handbag. Där används en bygel där man limmar istället för syr fast tyget och såna byglar har jag inte hittat, men det går ju lika bra att använda en med syhål ändå - då är det ju enkelt att återanvända bygeln också. De allra flesta byglar har för övrigt en ögla på ena sidan där man kan fästa en rem som på denna bild.

Lite mer fantasifulla börsar för den händiga. Från Craftpassion (fast jag hittar inget mönster för den). Därifrån kommer också den här med applicerad apa...
Mönster och tutorial för den finns här. Om man inte själv har så mycket småslantar att hålla reda på, så kanske man känner nån knatte som börjat få veckopeng och behöver en börs.

Jag beställde mina byglar härifrån, och betalade 45 kr för fem stycken. Det var extrapris på dom just då, så dom har varit några kronor dyrare sen dess (51-52 kr), men nu är det rea på dom igen (ett par dagar till).

Men det finns en massa andra - olika modeller med olika knoppar.
Som dom här. 8,5 cm breda, ca 15 kr styck.
Eller dom här för riktigt gammaldags stil! Dom finns i två storlekar.

Eller såna här små med nyckelring ...
Dom finns här.
Och så hittade jag en massa olika modeller här, för bara drygt 8 kr styck!

Jag återkommer när jag lyckats göra en börs. 

19 apr. 2016

Retro hyllpapper och en potatismosburk

Nån gång för flera år sedan hittade jag på second hand en rulle hyllpapper av äldre årgång. Jag klädde in fyra ringpärmar (såna där mörkröda av papp) för min receptsamling. Nu har jag rensat ur min receptsamling och slängt i princip allt (samlar recept på Pinterest istället) så pärmarna kan nu användas till nåt annat.
Häromdan då jag rensade ur köksskåpen så hittade jag en plåtburk för potatismos som varit tom i flera år (jag gör hemlagat potatismos numera). En riktigt fin burk i alla fall. Jag skulle kolla om såna finns att köpa fortfarande och då fann jag att precis en sån burk finns på auktion på Tradera med ett utropspris på 65 kr! Och det har sålts en förut för 126 kr!! Och en för 128 kr!!! Och en för 181 kr!!!!!!
 Attans, jag skulle kanske ha sålt burken. Men inte trodde jag väl att den hade nåt andrahandsvärde. Nåväl, nu har jag alltså tapetserat den med hyllpappret. För jag tänkte ju ha den till nåt annat än potatismos och ville därför ha ett neutral utseende på burken.
Så här ser hyllpappret ut i närbild. Skulle vara fint att hitta mer hyllpapper för det är inte alls dumt att tapetsera saker med.
Undras om burken är värt nåt med retrohyllpapper på?? Den är ju fortfarande lika användbar och faktiskt snyggare! Hmmmm ....
Några andra burkfynd (och en tändsticksask) från köksskåpsrensningen, tapetserade med olika papper.

17 apr. 2016

Prickig tavla

Nu har jag gjort en riktig tavla igen  - det var ju ett tag sen. Och den här var ju så himla rolig att göra, så jag tror det kan bli fler i samma stil. Lite avkopplande kreativt skapande kan behövas emellanåt när man håller på med långdragna rensa i röran-projekt. Idén till denna tavla hittade jag hos Arteascuola som drivs av en bildlärare som delar med sej av inspirerande konstlektioner. Man behöver inte vara barn för att bli inspirerad av dessa färgglada konstverk.
 Jag målade med akrylfärg på en pannå (30x30 cm) med tillhörande träram.
 Så här såg grunden ut. När jag var färdig med hela målningen vände och vred jag på den och kom på att den gjorde sej bättre upp och ner. Sen vände jag en sväng till och tyckte till slut att den blev bäst med det röda partiet till vänster.
 Första cirklarna målade. Sen duttade jag dit prickarna i dom (med bakänden på penseln) och fortsatte med fler cirklar i nya färger. Man får prova sej fram med färgerna och formerna - här finns det ju inget rätt eller fel.
Närbild på den färdiga målningen. Om man inte är nöjd med färgkompositionen så är det enkelt att åtminstone måla om prickarna, det gjorde jag vid ett par tillfällen.

Att måla om huset blir mindre roligt, åtminstone ekonomiskt. Fick en offert med en slutsumma på drygt 93000 kr. Jag nöjer mej med att måla om dom två värsta sidorna i år ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...