30 nov. 2013

Snögubbe av kattmjölksflaska

Nu har jag sovit till mej lite. Somnade nån gång mellan 2 och 3 inatt. Förra natten mellan 3 och 4. När jag börjar kunna somna före klockan 2 så är jag nöjd. Tyvärr vaknar jag flera timmar för tidigt också ibland (som i morse) och somnar inte om igen förrän det är dags att stiga upp. Men jag hinner drömma en hel del. I morse var Lopplisa med i min dröm. Hon sa "Nu kommer snön!" I Södertälje alltså. "Va!!" ropade jag förtörnat. "Här har vi bara is! Jag vill ha snö här!" (Lopplisa vill ju ändå inte ha nån snö.) Och kan man tänka sej - när jag steg upp och kikade ut så var det vitt ute. Den snön kom oväntat, för jag anade då inget om det igår, och idag var det soligt. Ett snömoln (ivägschasat från Södertälje där Lopplisa stod på balkongen och hötte med näven så det arma molnet inte vågade släppa sig där) måste ha smugit in över Boliden inatt och släppt ut lite flingor. Tyvärr är det ganska kallt så jag befarar att snön bara ligger lös ovanpå isen och gör det hela ännu lömskare för nu ser man inte var isen är. Men jag ska ändå inte ut förrän på måndag, så jag tänker inte utforska saken i helgen i alla fall.
 För att fira den nya snön gjorde jag idag en snögubbe. Fast inte av snö. Av en tom kattmjölksflaska, lite filt, piprensare och ett par pompombollar. Armarna är gjorda av elefanttråd som jag glödgade i ena änden så den kunde tryckas igenom plasten som är ganska tjock. Ritade med tuschpenna.
 Dom här flaskorna är riktigt fina och det är lätt att ta bort omslaget för det sitter löst utanpå - inget lim eller klibb. Kan efter diskning återanvändas som vatten- eller saftflaska. Lagom storlek att ta med i väskan när man ska nånstans, rymmer 2,5 dl. Kan förstås användas till annat också.
 Eftersom mina bortskämda pälsklingar älskar denna mjölk så har jag samlat på mej ett antal flaskor. Tio stycken får väl sparas till minibowling för eventuella kommande barnbarn.
"Jag gillar mjölken för man får så bra lasersyn av den", säger Ziggy.

28 nov. 2013

Kedjeörhängen

Nu är jag riktigt slut, alldeles darrig av trötthet. Flera sömnlösa nätter (inatt låg jag vaken till framemot sju på morgonen) den senaste veckan börjar kännas som en blytyngd över bröstet. Min hjärna saknar avstängningsknapp och när jag inte orkar koncentrera mej på något särskilt, så håller den bara på och irrar runt och gastar och hetsar upp sej över allt möjligt. Jag försöker att inte bry mej (att argumentera emot en upphetsad hjärna är lönlöst) och när jag tröttnat tillräckligt på surret så tar jag upp en bok och läser. Helst bör det vara en avancerad bok om kvantmekanik, strängteorier m.m., sånt som kräver att fler än en handfull hjärnceller samarbetar. Eller så funderar jag ut en bok/film med en komplicerad intrig som kräver uppfinnande av nya naturlagar och djupa psykologiska och etiska begrundanden. Eller så får jag helt enkelt hoppas att jag somnar nästa natt.
Dallrande i knäskålarna av utmattning var jag i alla fall ner och petade ihop ett par örhängen även idag.
 Det blev ett par provkartor av diverse kedjor upphängda på ett par creoler. Mellan varje kedja sitter en minisilverkula.

27 nov. 2013

Månörhängen

Skräck och fasa, som befarat, nu är det isigt! Samtidigt är det flera plusgrader och rejält blåsigt. En granne med traktor slängde i alla fall ut sand på min garageinfart idag och själv var jag ut med en hink och handsådde där det behövdes. Tur att jag har gott om mat i frysen och låneböckerna behöver inte återställas än på en vecka, så det var bara till postlådan jag behövde ta mej (fast inget roligt paket väntade så det kändes onödigt också).
Promenader är alltså inte att tänka på, så den enda motion jag fått idag är en vända ner till butiken för en liten pysselstund. Och så upp på övervåningen för att göra det här inlägget. Trappspring är ju en inte alltför oäven motionsform, om man tar det försiktigt och inte bryter benen (snart två år sedan sist). Numera är jag så försiktig så även om jag ser att jag är nere på golvet så känner jag efter mycket noga innan jag vågar lita på det (min syn är ju inte helt pålitlig heller).
Jag gjorde örhängena av tre olika ringar, opalitpärlor och en skimrande knapp. Opalitpärlorna är speciella för dom får ett guldigt skimmer när ljuset lyser genom dom. Knapparna är av akryl och skiftar i färg (blålila till rosa) beroende på ljusets vinkel.
Jag band ihop ringarna med silvertråd upptill och gjorde en ögla för upphängning. Opalitpärlorna bands fast mellan de två yttre ringarna med silvertråd. Knappen bands fast på baksidan och tråden går bakom ringarna och upp till fästet .
 Knapparna är 13mm stora och kostar 2 kr/st.
Dom är kulliga som en halvmåne och har en stor ögla för fastsättning på baksidan.
Jag har inte gjort så många nyinköp i år för jag har alldeles fullt nog ändå i butiken. Men för en månad sedan gjorde jag ett köp på Ebay som jag väntar på och hade hoppats skulle komma idag till slut. Kommer dom inte i veckan börjar jag tro att dom inte kommer alls, och det vore ju synd, men säljaren lovar pengarna tillbaks om varorna inte kommit inom 38 dagar, så jag får väl avvakta lite till.

26 nov. 2013

Silverglittriga virkade örhängen

Det är ju verkligen hopplöst att fotografera glittriga saker! Blinget försvinner och det blir alldeles platt och tråkigt. Säkert finns det nåt knep om man har rätt utrustning och kunnande, men jag fick fuska dit lite stjärneglans på bilderna.
I programmet Paint Shop Pro finns det en funktion som jag inte använt på flera år, det heter Picture Tube. Med den finessen kan man "måla" med olika bilder - man kan skvätta ut katter och blommor och allt möjligt på en bild. Nu tog jag och letade fram en picure tube med stjärnblänk och klickade dit på ett par av bilderna. Skapandet av lådan på första bilden är ett filter i programmet Photoscape.
 Well, åter till själva örhängena. Dagens modell är alltså virkad av silverglittrigt tunt garn. Det blev ett par blommor (eller snöstjärnor) i enkel modell som jag satte direkt på örkrokarna.
 Jag köpte både guldglittrigt och silver. Det är små nystan (8 gram 64 meter) - Candy från Svarta fåret. Jag har köpt några olika färger av bomullsvarianten också, få se vad det kan bli av dom.
Idag var det dock inga snöflingor i luften - det regnade! (Var det för att jag gjorde regnbågsörhängen igår?) Fy Fabian, nu blir det väl oframkomligt igen som förra måndan, då jag knappt tog mej till postlådan på grund av den hastigt påkomna blankisen. Fast det ska vara plusgrader i morgon också så med lite tur kanske barmarken töar fram, även om det är tvivelaktigt då det nog är några centimeter is det handlar om. Usch!

25 nov. 2013

Regnbågsörhängen

Jag fortsätter med mitt nypåkomna tema - Ett par örhängen om dagen är bra för ... magen? Hmm, njä, men humöret?!
 Idag blev det ett par regnbågsörhängen. Av det regnbågsfärgade nylonsnöret och bandfästen.
Snöret satte jag på en bit dubbelhäftande tejp (försökte med vanlig tejp först men den var inte klibbig nog). Jag gjorde slingor och tryckte fast på tejpen. Måttade med fästet och pressade ihop bandslingorna så det blev samma bredd som fästet (13mm). Vek över tejpen från sidorna så allt hölls ihop.
 Även om den dubbelhäftande tejpen är smal (6mm) så fick jag klippa bort lite i överkanten för att få in det i fästet. Fästet kläms ihop med en tång och fransarna sitter stadigt. Öronkrokarna satte jag direkt på fästet. Sen klippte jag upp fransarna nertill och klippte en sned avslutning.
Fransarna var lite krokiga eftersom snöret hade en del veck, men jag spolade vatten på fransarna och pressade till så det blev mer ordning på dom.

24 nov. 2013

Julörhängen

Det gav mersmak att göra örhängena igår, så det blev ett par till på kvällen. I juligt rött och guld.
 Guldblommor och knappar. Jag har ett helt rör med dessa röda knappar så det var ju lämpligt att äntligen göra något av dom.
Knapparna sitter ihop med guldfärgade halvstora (8mm tror jag) bindringar. Upptill en liten rund pärla på en öglepinne. Tyvärr är den pärlan inte samma färg som knapparna (mer cerise) men det får duga.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...