26 apr. 2013

Rundgång i rosarött

Ett inlägg till Susannes VÅR-utmaning. Bokstaven R gäller denna vecka.
Idag har jag sytt ett kudde som passar i min röda soffa. Spiralerna har råa kanter och är sydda ganska slarvigt. Jag tänkte att det ska bli lite fransigt när kudden tvättas, vilket jag inte gjort. Jag har heller inte strukit efteråt för att spiralerna ska behålla buckligheten.
 Några olika tyger i röda, rosa och rostiga toner. Väldigt oskarp bild blev det upptäckte jag efteråt. Det här är tygbitarna till de större spiralerna, sen tog jag ett småblommigt tyg med mörkröd botten till de något mindre spiralerna som syddes på sist.
  Klipp tygbitarna runda och klipp sedan en spiral. När man syr fast spiralerna glesar man ut lite så det blir ett litet mellanrum mellan varven.
Jag försökte i möjligaste mån hålla mej till innervarvet när jag sydde på spiralerna. 

"Jag har en rosa dyna att ligga på", säger Ziggy. "Fast det är lite trångt här på stolen när jag vill sträcka på mej ..."

25 apr. 2013

Den Blå Gudinnan

Alla kvinnor och flickor är Gudinnor, Princessor och Drottningar. Gör din egen gudinnedocka - hon fungerar som en förstärkning av din egen inre Gudinna och är en länk till den Kosmiska Gudinnekraften! Eller nåt sånt ...
 Jag gjorde en blå Gudinna idag.
Hon är ca 18-19 cm hög.


Du kan rita en egen mall, eller använda min.
 Klipp ut mallen och nåla fast på dubbelt tyg. Gör du en egen mall så tänk på att inte göra den för smal - det ska ju bli en tredimensionell form, och en gudinna ska ju ha lite former också. Sy runt mallen och klipp ut sedan. Kom ihåg att lämna en öppning för att kunna vända ut rätsidan.
Stoppa med vadd och sy ihop öppningen. Sen är det bara att gå loss med band, pärlor, garn och vad du vill för att skapa just din egen Gudinna - läge för återbruk av lite allt möjligt. För att få mer former syr man på bröst av t.ex. pompombollar!

Jag har två!

Bara för att bräcka Lopplisas loppisfynd! Jag har två såna där! Hihi!! En brun och en blå.
 Men jag gav nog mer än 40 riksdaler för dom - fastän det var sådär 30 år sen. Och inga hängmappar har jag i dom, bara vanliga mappar och diverse löst papper. Hur som helst är det praktiska och lite coola arkivväskor.
Av etiketten på insidan av locket kan man förstå att det börjar vara antikvarning - "Sortera in Era ..." Dom härstammar uppenbarligen från tiden då man Niade folk - idag skulle det stå "Sortera in dina ..." utan stor bokstav dessutom. Jag har för mej att på min tid fick man lära sig skriva Ni och Du med stor bokstav, vem gör det nuförtiden? Fast jag hörde nån gång att det blivit vanligare igen bland yngre personer i t.ex. affärer att nia framför allt äldre kunder. Vilket inte alltid uppskattas, eftersom det känns opersonligt och distanserande. Min mor har i sina memoarer nämnt att hon och hennes syskon aldrig duade sina föräldrar utan de tilltalades med "je" som är "ni" på skelleftebondska.

Hur som helst är det inga bankpapper och försäkringar jag förvarar i mina arkivväskor, utan diverse utkast till romaner och annat påhitt. Jag ska ta och kolla igenom det nu och se om det är nåt att jobba vidare på ..

24 apr. 2013

Kaffe Fassetts lapptäcken

Kaffe Fassett är kanske mest känd för sin stickkonst, men han har designat broderier, mosaikarbeten, tyger och en hel del lapptäcken också. 
Den här boken är från 2001, Natur och Kultur/LTs förlag. ISBN 91-27-35338-9. Boken är på 160 sidor så den innehåller betydligt mer än jag visar här.
   En lapptäcksbroderad kudde - tyvärr finns det inget mönster till den. Lapptäckena däremot har både beskrivningar, scheman och mallar, så dom kan man göra.
 Har man gott om färgglada tyger så är det här väl nåt att sätta tänderna i!
  Enklare och mer dämpade färger.
 Trianglar i olika storlekar.
 Så här ser schemat ut för det lapptäcket.
 Färgglada hus.
 Massor av småblommiga tyger
Och kolla tapeten på den här bilden - en massa rivna tapetbitar! 
Omslagsbildens täcke är något för den ambitiösa och tålmodiga!
Det här är nog inget nybörjarprojekt heller! 
I slutet av boken är det några sidor med mallar till de olika delarna som lapptäckena är uppbyggda av.22 apr. 2013

Två hängen och ett halsband

Det var länge sedan jag gjorde något med det här stora halsbandshänget med fem öglor och när jag rotade i min låda med reservlagret av smyckedelar så hittade jag dom där tibetsilverfjädrarna och tyckte dom skulle passa till hänget.
Mellan hänget och fjädrarna satte jag några svarta och vita glaspärlor öglepinnar.
Jag upptäckte att jag har slut svarta flätade remmar, så jag tillverkade en själv av metervara, spiralfästen, ett klolås och förlängningskedja.
 Ett hänge gjort av kubformade cat´s eye-pärlor och fyrkantiga strassrondeller. Dom sattes på öglepinnar och sen drog jag en tunn kedja genom alla öglorna så alltihop hänger ihop. Avslutade kedjan med ett par bindringar som jag drog halskedjan genom.

Halsbandet är hoplänkat av pärlor och kedjor. Små restbitar av olika kedjor kan användas så här tillsammans med pärlor på öglepinnar eller metallänkar. Jag använde ett knäpplås till det här halsbandet.
Jag gjorde först en bunt såna här länkar av helixslipade kristallpärlor med en daisy emellan, satta på öglepinnar. Dom sattes sen ihop fyra och fyra med bindöglor.
  Ett par discokulor på öglepinnar och med en daisy på vardera sidan satte jag mellan ett par bitar kedja.
Längst ner ett tibetsilverhjärta. Det kan bytas ut mot andra hängen om man vill - en nyckel t.ex.

Det enkla är det goda

Eftersom matlagning är en av mina svagaste grenar så gör jag helst sånt som är enkelt, med få ingredienser, och snabblagat. Är det nyttigt är det förstås en fördel, om det är gott är det ju också ett extra plus, men det får komma i andra hand. Mina experiment på det här området blir inte alltid så välsmakande, men det brukar åtminstone gå att äta.
Förra veckan gjorde jag i alla fall ett par lyckade soppexperiment. Först gjorde jag en laxsoppa.
 Och den blev mycket godare än jag förväntat mej!! Serverades med surdegsbröd med ost.
Den innehöll dessutom bara dessa fem ingredienser (plus vatten) - en laxfilé som jag skar i bitar, en potatis och en (halv) lök som också skars i lagoma bitar, buljongtärning och krossade tomater. Jag kokade potatis och lök i buljongen och när potatisbitarna var i princip färdiga så slängde jag ner laxbitarna och kokade ett par minuter till (fisk blir ju färdigkokt väldigt snabbt). Sen hällde jag på krossade tomater och värmde upp igen. Klart!
I slutet av veckan gjorde jag en soppa med torsk. Jag hade lite färdigkokt torsk i frysen som jag tog fram och tinade. Och så hade jag köpt fänkål, eftersom dom på ICA har en vagn med övermogen frukt/grönsaker som man får köpa för 7.90/kg och där var en påse med tre fänkål. Det var därför jag skulle göra något med torsk eftersom fänkål går bra ihop med just den fisken. Jag skar fänkålen i mindre bitar och kokade. Det som inte gick åt till soppan frös jag in. I den här soppan hade jag också en potatis och istället för krossade tomater blev det några halverade körsbärstomater (det var extrapris på dom). Det blev alltså fem ingredienser till den soppan också (plus att jag rörde i lite creme fraiche vid serveringen) och den blev riktigt god den med. Att det sen luktade f(r)änkål i hela huset i två dagar fick jag leva med (jag kommer aldrig ihåg att sätta på fläkten).

Igår gjorde jag fylld aubergine - helt vegetarisk! För jag hade också hittat en aubergine i vagnen och eftersom den i normala fall är betydligt dyrare än 7.90/kg så kunde jag inte låta bli. Den var lite dålig i den tjocka änden men det skar jag bort och det var tillräckligt kvar ändå för två portioner. 
Jag satte på ugnen, delade auberginen på längden, fräste hackad lök och sojafärs i en kastrull. Och så gröpte jag ur auberginens innanmäte och skar detta i mindre bitar som jag blandade med färsen och löken. Jag kryddade med Tikka Masala kryddmix (höftade till mängden) och hällde på lite vatten och ett par klickar creme fraiche. Rörde ihop det hela och slabbade upp det på auberginehalvorna som jag placerat i en ugnsform. Sen delade jag några körsbärstomater och la ovanpå, och så hyvlade jag på ost. Hur lång tid och vilken temperatur jag hade i ugnen vet jag inte (ca 175-200 grader, 15-20 minuter), allt improviserades som vanligt - jag tog ut det när det såg färdigt ut.
Och det blev riktigt gott! Så nu vet jag hur man kan använda aubergine, inte bara till ratatouille.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...