20 apr. 2012

Armband med ny pärlhattmodell

Jag har fått några nya pärlhattar som jag måste testa. 
 Jag kombinerade med blålila vaxade 10mm glaspärlor och klarblå cat´s eyepärlor av akryl (8mm, 50 öre/st). Som vanligt använde jag elastisk tråd ...
Storleken på pärlhattarna är 10mm och djupet är 4-5mm. Dom passar alltså bäst på 10mm pärlor, men dom kan ju tryckas ut eller ihop lite för 12 eller 8mm pärlor.
Den här pärlhatten har fått modellbeteckning phsf100. Pris 50 öre styck. Jag lägger in den bland övriga pärlhattar.

Pompomdocka och fimoflicka

 Visst är dom söta? Pompomdockor med bebisansikte och stickad luva. Dom har en mobilsnodd fästad i luvan, men dom behöver ju inte hänga på en mobil - själva dockorna är 9-10 cm långa, så dom är ju nästan lika stora som en mobil.
Jag har dessa fyra - en lila, en röd, en orange och en turkos. De kostar 10 kr/st.
Dom har också en liten sidenros uppe på mössan.
Fimoflickan är lite mindre - 26x18mm. Hon har t.o.m ett större smil än "smilpärlorna".

Hon har en metallstomme på baksidan som gör henne mer hållbar. Bakom huvudet är öglan som har tillräckligt stort hål för t.ex. 3mm silkesnöre. Fimoflickan kostar 4 kr.

19 apr. 2012

Omklädd jofa-pärm

När jag höll på med uppröjningsarbetet i syrummet häromdan, hittade jag en bortglömd pärm. Ja, den var inte alls försvunnen, utan stod väl synligt uppe på en hylla - men det var flera år sen jag tittade i den. 
Troligen har jag inte rört den sen den ställdes på plats för 4,5 år sedan ... 
Den visade sig innehålla diverse pysselinspiration upptäckte jag nu. Jag kan säkert få anledning att återkomma till pärmens innehåll längre fram, men nu tänkte jag berätta om själva pärmen ...
Det var en gång en vanlig jofa-pärm. En pärm med tygklädd rygg som kan återfinnas i snart sagt varje svenskt hem, ofta innehållande tråkiga saker som fakturor och bankpapper, men emellanåt roligare saker som t. ex. stickbeskrivningar, bakrecept och kanhända pysselinspiration ...
Dessa pärmar är oerhört användbara och praktiska och ohemult dyra! Alltså har jag ögonen öppna efter begagnade sådana på second hand-butiker som Myrorna. Bara dom är fräscha i övrigt gör det inget om dom är lite blekta och skavda i hörnen. För man kan ju klä om dom!
 Till detta behövs ett tyg - ett stadigt och inte alltför tjockt tyg, som det här bomullstyget jag använde. Sen behöver man en sax (gärna en tagg-sax)och en skvätt tapetklister och en pensel (hyfsat stor). Jag använder sånt där klister som man blandar ihop själv med vatten, för det blir helt genomskinligt och det syns inte om man dräller eller det sipprar genom tyget.
Mäta pärmen från framkant till bakkant över ryggen och på höjden. Lägg till 5-7 cm på alla sidor för invik.
Ta bort plastfickan på pärmens rygg. Om du öppnar upp pärmen helt kan man få in fingrarna bakom och eventuellt dra loss den, annars får du ta en vass kniv och skära.
Stryk sen på ordentligt med klister på pärmens ena sida och lägg på tyget så du har dom där 5-7 cm utanför. Tryck fast tyget och fortsätt med att limma ryggen och den andra sidan av pärmen. Medan klistret är vått kan du justera tyget och se till att släta ut det ordentligt, men utan att dra i det. Håll pärmen hopklämd så tyget inte blir för stramt. Använder du ett tyg med mönster som har en upp- och en nersida, så kolla att det blir rättvänt - jag råkade sätta mitt tyg upp och ner först.
Låt det torka innan du fortsätter med att vika in kanterna.
 När du viker in och limmar över- och nederkanterna får du klippa bort lite tyg vid mittviket (och låsanordningen nertill), annars blir det för tjockt där i mitten och det går kanske inte att stänga pärmen. Vik till sist in framkanten och bakkanten och klipp bort lite av det överflödiga tyget i hörnen så det inte blir så tjockt. Men inte för nära hörnen, för dom ska ju tåla lite nötning utan att tyget lossnar och det blir fula hål. Stryk gärna lite klister utanpå de klippta kanterna också så håller det bättre och du slipper att tyget fransar sig.
Gör du flera pärmar med samma tyg kan det ju vara bra att märka upp dom med etiketter.
Om du vill ha en etikett på pärmens rygg eller framsida, kan du klippa en i ett enfärgat ljust tyg och klistra fast. Vanliga tuschpennor funkar bra att skriva med på tyg. Är du duktig på att brodera kan du ju också brodera en snygg etikett.
Men gör du bara en pärm (eller använder olika tyger för varje pärm) så behövs det ju egentligen inga etiketter - om den inte blir stående så länge så du hinner glömma vad som fanns i den ...

Arga fåglar och ett drakhänge

Två nya hängen/berlocker.
Angry Birds. Spelet med dom arga fåglarna har även jag - som annars inte brukar spela dataspel - i min mobil. Det är rätt vanebildande och man blir aningens frustrerad när man inte lyckas riva de gröna grisarnas befästningar. Nu har jag några emaljerade hängen med de förgrymmade kamikazefåglarna - exakt de som syns på bilden - en svart (den röda fläcken är bara en spegling), en ljusblå, en rosa, två vita, två mörklila och en röd. De är 30x22mm stora inkl öglan och kostar 4 kr/st.
Ett snyggt drakhänge i brons med petrolblå infärgning. Hänget är 23mm i diameter och kostar också 5 kr. Ett par andra drakar finns här och här.

Halsband med guldblommor

 Ett halsband av guldblommor, prismapärlor av akryl och en guldkedja. Jag fick de här guldfärgade filigranblommorna igår blev ju bara tvungen att göra något med dom. Det är ju väldigt enkelt att sätta ohop dom med bindringar, så det här halsbandet var snabbt fixat.

 Pärlorna satte jag på öglepinnar och sen satte jag ihop delarna med bindringar.
 Pärlan längst ner sitter på en pinne med liten knopp och så är det en liten guldpärla dessutom för akrylpärlan har ganska stort hål.
Guldblommorna är tunna med stansat mönster, ca 15,5mm i diameter och de kostar 1,50/st.

17 apr. 2012

Smiliga örhängen

Med några nya träpärlor med glada nunor, några andra träpärlor och lite moulinégarn, gjorde jag ett par örhängen idag.
 Jag lindade några varv med garn i olika färger runt några fingrar och så satte jag in en pinne som jag böjt upp i änden så det blev en krok som jag kunde klämma ihop om garnet. För säkerhets skull limmade jag också, så man inte kan dra loss garnet. Och så klippte jag av garnet så det blev en tofs. Sen stoppade jag pinnen genom pärlorna - det råkade vara öglepinnar så jag fick knipsa av öglorna först. Ovanpå "hatten" rullade jag ihop det som återstod av pinnen till en dubbelögla och så satte jag dit en bindring och hängde upp det hela på en njurformad örkrok. Jag valde dessa krokar för att dom är låsbara och de här örhängena väger knappt nånting, så dom kanske är lätta att tappa med vanliga öppna krokar, tänkte jag - och man märker det inte ens ...
Dom smajliga träpärlorna är 10mm stora och kostar 50 öre/st. Hålet är ca 2,5mm.

16 apr. 2012

Lapptäcken och barnkuddar

Jag har påbörjat uppröjningsarbetet i syrummet i förhoppningen att jag ska ta mej för att börja sy igen. En period var jag rätt flitig med symaskinen, men det var ju länge sen. Det var i början av 90-talet som jag sydde dessa barnkuddar och lapptäcken. Det här är inskannade foton.
Kuddarna är delvis en egen design. Det är tre varianter med barnvagn, lastbil och segelbåt. Motiven är en ficka och i den sitter en liten docka som alltså kan plockas ut. Jag har inga närbilder, men klicka på bilden så ser du bättre. Rundeln i mitten har antingen en brodyrbård eller dekorsöm runtom. Ganska tidsödande, men roliga att sy. På soffans ryggstöd står en rad katter av olika mönstrade tyger. Konturen av svansen är sydd på maskin tror jag, men ansiktena är handbroderade. Och så har dom fastsydda halsband av satinband med rosett. Här är en mall för den.
Storleken kan varieras om man t.ex. lägger in bilden i ett Word-dokument och justerar bildstorleken där - annars är den ju inte svårare än att man kan rita en egen mall för hand. Klipp två delar, sy fast satinbandet på båda och sy svanskonturen på den ena delen (om du vill göra den på maskin, annars kan du handbrodera när katten är stoppad). Sy ihop räta mot räta, lämna öppet en bit i nederkanten. Vänd ut rätsidan, stoppa i vadd och sy ihop öppningen. Brodera ansiktet (kan göras före man syr ihop delarna, men jag tycker det är lättare att brodera när katten är färdigstoppad, då ser man bättre hur det blir och tyget drar inte ihop sig). Ett par andra tygkatter "Måns och Mimmi" och ett marsvin har jag mallar till också, och babytossor.
Den lilla babyliften med docka har jag ingen mall till, men det och en sybeskrivning kan jag fixa när jag får tid.
Några lapptäcken i barnstorlek gjorde jag också på den tiden det begav sig. Det här är ett enkelt mönster av bara kvadrater. För att göra det syr man ihop remsor av lika breda tyger (1). Sen klipper man tvärs över så det blir rutor på rad (2) (kom ihåg att lägga till sömsmån vid klippningen så att rutorna blir kvadratiska när de sen sys ihop).

Sen skarvar man remsorna (3) och lägger dom ett steg förskjutna (4). Man får lägga till/ta bort en eller flera rutor i ändarna så man får samma längd på alla rader. Vill man ha det mönster som blev på mitt lapptäcke, får man också spegelvända rutremsorna på vardera sidan om mitten. Man får helt enkelt lägga ut remsorna och se hur det ska vara - jag tror att även en nybörjare klarar detta, det krävs bara lite noggrannhet. Sen syr man ihop alla remsor och syr en kant som inramning runtom. När framsidan är klar klipper man en baksida i samma storlek och eventuellt ett mellanfoder av plattvadd. Hur man sen sätter ihop det hela går jag inte in på här -  det finns ju olika sätt, och för en nybörjare kanske det är bäst att fråga någon som vet. Men kanske kan jag återkomma med mer detaljerade "how to" när jag kommit igång själv med att sy ...
Det rosa och det blå täcket består av kvadrater och trekanter. Som synes var jag inte så noga med att de rutiga kvadraterna skulle stämma ihop enligt nån plan (det finns en viss randning i rutmönstret, så det kunde jag ju ha utnyttjat så det blev en finess av det, men jag har ju alltid för bråttom för att vara så där pedantisk och jätteordentlig).
Däremot var jag ganska ordentlig när jag sydde kviltningen, så det blev tämligen prydliga diagonalrutor som håller ihop täcket (framsida, vaddering och baksida). Det är ganska knepigt att få ihop utan att det skrynklar till sig på baksidan - helst ska man väl tråckla för hand först, men sånt ger jag mej ju inte tid till ... Det är bara när jag syr dragkedjor som jag ids tråckla först, för där lönar det sig att lägga ner den tiden.
Som sagt, jag kanske kan bli lite pedagogisk längre fram ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...