30 apr. 2011

Väskgalleri och en filur

Eftersom jag slutat göra smycken (nåja, nästan i alla fall), så är det ju meningen att jag ska ägna mig åt att sy (och måla och skriva) nu. Jag har åtminstone klippt till några väskor, så nu är det ju bara att sätta sig vid symaskinen egentligen. Men i väntan på att jag ska komma loss med det, så tänkte jag visa några väskor som jag sytt tidigare.
 Den här afrikainspirerade består av ganska många olika material. Själva väskan är sydd av ett ganska grovt  tyg (typ juteväv) och på framsidan är det en bit zebramönstrad fuskpäls kantad av en mörkbrun bollfrans. Sen är det snäckor (och träpärlor) som är monterade på ett flätat band - vet inte vad det ursprungligen var, men det var något jag hade i gömmorna. Axelremmen är ett flätat silkigt skärp med tofsar i ändarna. Överkanten och slejfen är av fuskskinn och slejfen knäpps med ett magnetlås på baksidan och på framsidan sydde jag på en stor häftig knapp bara som dekoration. Väskan är fodrad och har en innerficka. Den här väskan är såld.
En axelremsväska med lock försett med en kraftig frans. Axelremmen är gjord av ett textilskärp (militärbälte) och spännet sitter på ena sidan så längden kan regleras.
Stor kasse sydd av bitar av småmönstrat tyg (små stuvbitar) och med en applikation klippt ur ett rosenmönstrat tyg. Väskan är fodrad och har en innerficka.
Jag hade inte så stor bit av detta gul- och grönrandiga tyg, men det räckte till en liten väska. Jag klippte delarna så den blev randig både på länden och bredden. Den har en oval botten av fuskskinn och en liten slejf av fuskskinn och ett magnetlås plus en knapp som dekor. Den är också fodrad. Handtagen är gjorda av bambu (kapat från buskstöd). Den här väskan är också såld.
Den här, dekorerad med en virkad grytlapp, har jag visat tidigare på inlägget med magnetlåsen. Det är samma modell som den gul-grönrandiga.
Beskrivning av denna väska med dockansikte hittar du här.
Den här väskan är i grunden samma modell som den gulgrönrandiga och den gula, men ändå tämligen annorlunda. Jag klippte tyget så rutorna blev diagonala (jag tror det var någon finspårig manchester). Upptill och nedtill (plus botten) är det svart fuskskinn, liksom slejfen och remmarna. För en liten färgklick sydde jag in ett rött satinband mot överkanten. Väskan är fodrad och har en innerficka. Slejfen har ett magnetlås och en dekoration i form av ett ankare (ursprungligen ett örhänge). Den här väskan gav jag till min mor (undrar om hon använder den nån gång ... )
Några andra väskor hittar du under etiketten Väskor (tänka sig!), t. ex. väskor av broderade kuddöverdrag och små väskor för kamera/mobil/börs/nycklar/smink.

Och här är min alldeles egna väska som jag använder rätt flitigt. Den glada filuren är en av flera filurer som jag ritade i datorn för flera år sedan (så den är copyrightad och får inte kopieras). Tyget till kassen är smårutigt i vitt/ljusgrått. Filuren är applicerad på fickan och ansiktet + texten är målad med textilfärg.
Jag har gjort ett par kramisar utifrån denna filur också, utan pratbubbla tyvärr, men med fötter istället och stor kramig famn ... Finns i butiken.

Om du får lust att sy en väska eller två, så har jag mönster på många modeller som du kan låna om du kommer in i butiken. Du kan ta med ditt tyg och annat material så kan du också sitta i butiken och sy (jag har en symaskin där), om du kanske känner att du behöver lite hjälp och råd. Jag har även tänkt anordna en sykurs med väsktema (och även annat) om jag lyckas organisera mig och verkligen ta tag i saken. Om någon efterfrågar en kurs så blir jag förstås mer motiverad, fast jag måste kanske påtala möjligheterna för att det ska bli någon efterfrågan, så det är något av ett moment 22 detta ...

29 apr. 2011

Armband med 2-radigt guldbling

Jag kunde ju inte låta bli att göra något med de snygga två-radiga i guld med strass. Så det blev ett armband. Förutom gulddelarna så är det turkosa 6mm vaxade glaspärlor och vita 4mm. Jag trädde på smyckewire, använde knutgömmor i ändarna, och satte på ett klolås och en bit kedja så längden kan regleras.


De här tjusiga guldblommorna är alltså två-radiga och har glittriga "diamanter" i klar kristall. De är 12x12mm stora och kostar 4 kr/st - lite dyra, men väldigt snygga.

25 apr. 2011

Glaspärlor med drakvener

Dessa glaspärlor efterliknar agatpärlor med "drakvener" - mycket dekorativa.
 En härlig härva av pärlor ...
Pärlorna är 6mm stora och kostar 50 öre/st. Färgrna är fuchsia, mörkgrön, lila, mörkröd, gulbrun, ljusblåturkos, tvåfärgade gulgrönpetrol, gulgrön och rosa.
Andra pärlor med liknande mönster är de turkosa marmorerade 10mm pärlorna, och de marmorerade små kubpärlorna.

Anton, Henrika och Josefin pysslade

I lördags hade jag besök av Anton, Henrika och Josefin och deras mammor.
Anton och Henrika gjorde bland annat var sin värmeljuslampa.
Lamporna har skärmar av brandsäkert material och dekoreras med silkespapper, band och rhinstensdekorer.
Josefin gjorde ett armband till farmor Karin.
Hon använde vaxade glaspärlor och bokstavspärlor och de träddes på elastisk tråd.
Och mammorna satt och handsydde mjuka djur av filt - en kanin (påskhare) och en kyckling.
Jag fick i all hast göra mönster till dessa, men de blev riktigt fina. Ett kycklingmönster hade jag ju gjort tidigare, men det fanns bara i datorn och inte utskrivet, och den här är lite annorlunda med extra stjärtfjädrar.
Kanin/hare-mallen ser ut ungefär så här ...
Det är en framsida och två bakstycken. Det är valfritt om man vill sy ihop med sömmarna utåt (filt remsar ju inte så det går bra) eller om man vill vändsy. Sy först ihop bakstyckena utefter ryggen. Sätt sedan ihop framsidan med bakdelen och sätt in öronen emellan (vill du ha sömmarna inåt så får du komma ihåg att sätta öronen så de kommer inuti - alltså neråt - när du syr, så de kommer upp när du vänder ut rätsidan). Sy fast undersidan men lämna en öppning så du kan stoppa in vadd och sy sen ihop. Ögon kan broderar eller göras av knappar eller pärlor - eller så limmar du fast såna här rullögon. Brodera nos och mun, tänder kan göras av filt eller broderas. Svansen kan du göra som en rund boll genom att sy runtom och dra ihop med lite vadd inuti, eller så kan du vika ihop rundeln några gånger så den blir nästan som en blomma och sy fast den. Eller så gör du en garnboll.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...