3 maj 2014

Koreakitschigt

Tidigt i morse fick jag ett SMS: "Godmorron! Nu är vi tillbaka till civilisationen igen, efter en helt otrolig tidsresa. Det går inte att beskriva, men jag får göra ett försök sen ..." Sonen och han kompis är alltså tillbaks till Beijing, och i morgon åker dom hem. Ska bli verkligt intressant att få höra vad han har att berätta om den här resan!
Själv har jag tagit inspiration av mina Nordkoreautforskningar härom dan och pysslat lite. Det var de där härliga färgkombinationerna i koreanska traditionella dräkter jag blev särskilt inspirerad av.
 Så det blev färgstarkt och ganska kitschigt.
 Armbandet är gjort på samma sätt som dom här, fast med ett tillägg av pärlor, illgula ponybeads och guldkulor som jag satte på bindringar. Det tog ju lite längre tid att göra det här men det var det värt för jag blev riktigt nöjd.
 Det där illcerisa bandet ville jag ha i örhängena också, så det skulle matcha lite. I övrigt är det röda mirakeldroppar, turkosblå glasdroppar med en silvrig sida, gulgröna mirakelpärlor, alla satta på en större bindring. Och så de illgula ponypärlorna på en lite mindre ring. För att glasdropparna inte skulle falla över den röda droppen är det också ett par guldfärgade daisies där emellan. Så trädde jag bandet genom de två ringarna och satte ihop det med ett bandfäste.
Jo, jag fick ju dom där banden jag väntade igår. Det är satinband, fem med guldkant. Dom tre till vänster utan guldkant är turkosblå, mycket mörgrön (hette smaragdgrön men är nästan svart) och lila. Guldkantade är kungsblå, cerise, vinröd, ljuslila och lila. Alla band är 10mm breda. Jag har sen förut guldkantade satinband som är 7mm breda och gjorde ett armband i vitt och ljusblått av dom för drygt ett år sedan. 

På tal om vitt så såg det ut såhär en stund idag. Både igår och idag har det haglat, bara en stund efter jag kommit in från min promenad, plus ytterligare en gång igår. Även om det varit ganska soligt och termometern visat sju plusgrader så har det blåst riktigt kallt de senaste dagarna. Lite försenat aprilväder eller kanske en tidig höst?

Uppdatering kl. 20.20 Och nu blev det ännu värre väder - en gulaktig solnedgångsdimma och småhagel eller snö! 0,5 grader, det är nog en tidig höst ...

1 maj 2014

Koreainformation och inspiration

Lite nordkoreainfo

I väntan på att sonen återvänder till den fria världen, så försöker jag informera mej mer om Nordkorea. I dagstidningarna som jag läser på nätet är det ju i princip dagligen nån notis från det landet. Den här i DN var ju rätt intressant. På Dailymotion finns en undercoverdokumentär som är rätt intressant och aningen skrämmande faktiskt, särskilt slutet... Den är några år gammal från Kim Jong Ils tid, Här är en annan video.
Men det är inte bara elände i Nordkorea, dom har fantastisk underhållning i form av "massgames" med upp till 100 000 deltagare på världens största arena. Arirang heter det på koreanska.
Den här bilden hämtade jag från monsoondiaries och där finns fler bilder och videosnuttar från spelet. Tyvärr är det inte någon sån här show aktuell de dagar Tim är där.
Men ett besök i Pyongyangs tunnelbana fanns i alla fall på schemat, och den är faktiskt en sevärdhet (åtminstone dom delar dom visar upp för turister).
Här finns en video filmad av en amerikansk turist.
Hotellobbyn är också rätt imponerande!
Men det finns också en hemlig förbjuden del av hotellet - våning Fem. Hissen går inte att stanna på den våningen, men dom som skriver på Monsoondiaries smög ner i trapphuset på natten. Vad dom hittade kan du se här.

Koreansk mat har jag inte provat. ICA har en del recept. Där finns en förenklad version av Bi Bim Bap, Egentligen ska den rätten innehålla kimchi, fermenterad (jäst/syrad) kinakål eller andra grönsaker. På Tasteline finns ett recept på kimchi för den som vill ge sig i kast med det. Ganska knepigt och tar många dagar innan det är klart så det är inget man slänger ihop bara för att man just blev sugen på lite kimchi, det kräver planering.
En annan koreansk specialitet som jag verkligen inte vill smaka (och anledningen till att jag manade Tim att bara äta vegetariskt därborta) det är hundkött (katt förekommer också). Läs om detta här på Angelfire. Varning för otäcka bilder!!

Lite koreainspiration

Koreanska folkdräkter är mycket färgglada och det gäller förstås även i Nordkorea, för även om syd och nord nu är två vitt skilda samhällssystem så har dom ju samma kulturella bakgrund. Folkdräkter är ju gärna färggranna men till skillnad från europeiska där det oftast är broderierna som står för färgerna så är det i Korea tygerna (sidentyger) som står för färgerna som också kombineras härligt ohämmat.
Här ett par bedårande småttingar i traditionella hanbokdräkter. Bilden hittade jag hos sonjjang-hanbok där man kan beställa såna här dräkter och andra koreanska traditionella kläder och accessoarer. Skulle det bli att Tim skaffar mej koreanska barnbarn istället för egenproducerade så får jag nog beställa såna här dräkter till dom.
Det här är en hårprydnad med långa flätor så man kan binda fast den på huvudet, antingen ovanpå hjässan eller på en knut i nacken. Det vore ju inte så svårt att göra något liknande själv om man bara hittar en lämpligt mönstrad tygbit. Istället för flätorna kan man ju sätta kudden på ett hårspänne.
Att dekorera hemmet med tofsar var ju en populrär grej för några år sedan (det var väl Maria Montazami som introducerade det i Sverige). Men i Korea är det en gammal tradition att piffa upp skåpluckor och dörrar med tofsar. Här en bild från Korean Arts.

29 apr. 2014

Godispaket

Idag hittade jag ett paket i postlådan. Jag trodde det var banden jag beställt, men paketet kändes både tyngre och hårdare än en bunt band skulle göra. Och det var inte alls några band, det var pärlor - som jag hade glömt att jag beställt. Surprise! Det är alltid kul med såna paket.
Det var två påsar i paketet en större och en mindre.
 Den större påsen var en Gott & Blandat. En massa pärlor av allehanda slag, sånt som säljaren fått över, kanske sånt som ramlat ur trasiga påsar eller så. När jag beställde hade jag alltså ingen aning om vad som skulle komma, bara att det var 300 gram.
 Det jag först beställde var en påse glashjärtan 12mm eftersom jag börjar ha lite tunnsått med såna, sen råkade jag på den andra påsen. En del fina färger (det var också en osorterad mixad påse). Dom röda hjärtana är lite mindre, knappt 10mm.
 Jag gjorde en djupdykning i den stora påsen och sorterade ut pärlor efter sort. Här är ett gäng cloissonepärlor.
 Några stora kristallhängen. Dom där tre spetsiga är 6 cm långa, två ofärgade och en svagt rosa.
 Några snäckskalspärlor och ringar.
 Och några stenpärlor och ett par hängen. Den rödbruna mångubben är av guldsandsten.
 Diverse glaspärlor i olika former.
 Och lite smått och gott, mest glaspärlor.
 Sen var det ett stort hematithänge och en pärlemorknapp. Hmm, är det där ett marijuanablad, eller kan det var nån annan helt oskyldig bladbukett? Kanske bäst jag håller det där hänget för mej själv tills jag kan hitta nån bra ursäkt för att använda det, det är ju rätt snyggt i alla fall.
Ur Gott & Blandat-högen plockade jag ut några pärlor som det fanns två av, som jag kan använda till örhängen (Nordkoreainspirerade?). Idag blev det inget pysslande och jag får nog lägga mej lite tidigare ikväll, för jag var uppe ovanligt tidigt i morse och känner mej lite lullig.

Det var nämligen idag som Tim och Peter skulle vidare till Nordkorea. Eftersom det inte går särskilt många flyg till Pyongyang så var det lätt att ta reda på vilken flight det gällde - det fanns en (1) att välja på. Det flyget skulle avgå 12.55 lokal tid från Beijing, alltså 7.55 svensk sommartid. Jag vaknade strax före åtta och tänkte att då kan jag ju kolla om jag hittar planet på Flightradar24 för det borde då vara halvvägs eftersom resan skulle ta närmare två timmar.
Men inte gick det planet att finna. Jag kollade alla plan som befann sig nånstans på väg från Beijing åt Nordkorea-hållet. Kanske det var försenat? Kollade och såg att jo, det var en halvtimme försenat men det hade avgått 13.28.
Jag sökte efter Pyongyangs flygplats (Sunan International Airport) och hittade information om när planet beräknades landa - 16.05 koreansk tid (en timme före Beijingtid) = 09.05 svensk tid.
När jag kollade avgångarna från Beijing så var det 73 sidor (!) med inrikesavgångar och 17 sidor utrikes (20 flighter per sida), för hela dagen.
S I A hade denna inkommande flight från Beijing och det var allt...
Dom är väldigt duktiga nordkoreanerna på att inte smutsa ner miljön med flygavgaser.
Så jag satt och kollade lite annat medan jag väntade. Ca. tio över nio kollade jag och då hade planet landat.
Nu kan jag inte stalka sonen på några dagar då han befinner sig i radioskugga. På lördag morgon åker dom tillbaks till Beijing, kl. 2 på natten svensk tid (om det inte är försenat, vilket det säkert är), det är det enda från Pyongyang till Beijing på lördag, och då sover jag nog. Jag får anta att sonen hör av sig när han återvänt till Kina där det ju går att sms:a och mejla från.


27 apr. 2014

Kinainspirerat

På fredagkvällen följde jag sonens färd till österlandet via flightradar24.com. Rätt kul faktiskt att kunna se exakt var planet befinner sig i realtid. Lite hjärtsnörp blev det förstås då planet helt plötsligt försvann från radarn strax efter att ha passerat St: Petersburg. Nåja, det dök upp igen, fast försvann ett par gånger till - när det försvann över Sibirien på väg mot Mongoliet vid midnatt, så gick jag och la mej, ganska säker på att det ändå var i luften.
Nästa morgon fick jag ett sms som meddelade att dom checkat in på hotellet i Beijing och var på väg ut för att försöka ta sig till zoo för att klappa pandor. Idag fick jag ett mejl. Dom hade sett ett par pandor och en tider och ett lejon, men mest en massa människor (!) Antagligen går även kineserna på zoo på helgerna.
Idag hade dom haft ett späckat schema med besök på Himmelska fridens torg, den förbjudna staden, nåt sommarpalats, en pärlfabrik, en båttur på floden, avsmakning av kinesiska teer och pekinganka. Tim var rätt slut i skallen av alla intryck. I morgon ska dom besöka kinesiska muren. Och på tisdag bär det av till Nordkorea ...
Inspirerad av denna sonens resa har jag nu gjort några smycken.
 Tre par örhängen och ett halsband/armband.
 Först tänkte jag göra ett par örhängen av de större bronsmynten, men så hittade jag dom här mindre mynten i form av hängen. På dom satte jag tre röda pärlor på hattpinnar.
 Sen såg jag en bild av ett halsband som bestod av ett tvinnat rött snöre och en stor pärla. Jag tvinnade silkesnöre och satte på tre pärlemorvita pandorapärlor.
 En knut på vardera sidan om pärlorna så dom håller sig på plats.
 Det behövs inget lås med en sån här tvinnad snodd - den ena änden har ju automatiskt en ögla och i den andra änden gör man en rejäl knut.
 Så ser halsbandet ut.
Och det var precis lagom långt för tre varv som armband.
Jaha, då hade jag använt bronsmynt, silkesnöre och pärlor. Vad mer förknippar man med Kina? Jade och mingporslin!
 Så då blev det ett par örhängen av gröna jadepärlor och guldtråd.
Och ett par med blåvita porslinspärlor, med två olika pärlhattar och en liten vit pärla överst.
Men vad förknippar man Nordkorea med? Kanske inget som känns inspirerande ...
Här är förresten en skärmdump från fredagkväll. Rätt många plan på väg österut över Ryssland, men det är det utmärkta CCA912 som Tim satt på. På 10.000 meters höjd!
Här en bild från österlandet idag. Nordkoreanerna är miljömedvetna - inga flyg i luften alls! Desto fler över Sydkorea. Beijing finns under klungan uppe till vänster. Det är bara ca 80 mil mellan Beijing och Pyongyang, ungefär som mellan Skellefteå och Stockholm.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...