17 maj 2010

Små ljuslila pärlor


Jag har ganska många olika pärlor (och annat), men oftast inte så mycket av varje sort, och det här är ett sånt fall. Dessa små (4mm) söta ljuslila vaxade glaspäror har jag i skrivande stund bara precis de här du ser på bilden = 118 stycken. När jag köper hem varor är det i regel också ett bra-pris-just-nu-tillfälle, och ingen garanti för att det återkommer. Så det är först till kvarn som gäller. Dessa sötnosar (som exakt matchar några magnetpärlor jag har) kostar 25 öre styck - vill du roffa åt dig hela strängen kostar den 25 kr.

Aluminiumrondeller i olika färger


Nu har jag fått de här aluminiumrondellerna i flera färger (presenterade svarta tidigare). Färgerna är: röd, rosa, lila, turkos, grön, guld, silver. De här varierar lite i mönstret kring "midjan" och är inte riktigt i samma kvalitet som de svarta, men jag tar 50 öre för dessa också för enkelhetens skull (10 st för 4 kr). Storleken är samma, ca 5x4mm. Och de har tillräckligt stort hål för att kunna träs på 2mm läderrem.

Läderremmar i metallicfärger

Sådan här remmar är ju ganska vanliga i svart (vilket jag också har), men de här är nog mer ovanliga. Metallicskimrande i några olika färger, bl. a. turkos. ljusgrön, rosa och beige. De är ca 45 cm + förlängningskedja och kostar 10 kr.

Några örhängesidéer

Att göra örhängen kan vara ett lagom projekt i sommarvärmen. Här är några idéer som inte tar så många minuter.

De översta är väl de mest knepiga. Till dem har jag använt stav- och biconepärlor som jag trätt på en tunn ståltråd. Trä en stavpärla på tråden, gör en ögla och trä tråden genom pärlan från andra hållet. Trä på tre stavpärlor som fogas ihop med den första till en fyrkant. Sätt en bicone på tråden och lägg den diagonalt i fyrkanten (linda fast tråden i hörnet). Fortsätt med tre nya stavar som fogas ihop med den första fyrkanten så det bildas en ny fyrkant, en ny bicone och så vidare.
Nästa par består av prismor och biconer som också fogats ihop md en tunn tråd.
De skimrande creolerna består av glaschips (finns i 15 färger) trädda på silverfärgad tråd.

Enklaste varianten är ju att bara trä några pärlor på en stav eller tråd.

De här sista är ju lite annorlunda men enkla att göra. Du behöver lite fimo- eller cernitlera (gärna med pärlemoreffekt), i en eller flera färger (blanda mer eller mindre för olika effekt) och några centimeter snygg kedja. Mjuka upp leran och forma ett par bollar. Tryck in kedjan och knåda till bollarna så de blir lite ovala. Ta tag i ändarna på ovalerna och vrid runt så de får lite spiralform. Härda i ugn (enligt anvisning på förpackningen) eller koka i en kastrull med vatten (kan vara onödigt att dra igång ugnen om man bara ska göra så här lite).

Nästan återhämtad ...

Jag var ju till stan i fredags och hämtade mina nya glasögon och bara det innebär ju minst ett dygns återhämtning. Men det blev ingen chans till återhämtning, för då slog sommaren till med full gas - 26 grader och gassande sol. Sånt väder tar fullkomligt kål på mig - då vill jag bara krypa ner i något svalt och skuggigt hål och vänta på hösten (ja, jag är väl konstig). Mina katter tycker också det är onödigt varmt. Ziggy ligger mest i ett skuggigt hörn av farstubron och väntar på att det ska bli kväll (jag var tvungen öppna dörren och fråga om han levde och han orkade just så pass lyfta huvudet). Stella ligger här på golvet bakom mig och ser inte heller särskilt levande ut - hon brukar inte ligga så där utslängd.

De nya glasögonen fungerar någorlunda, fast jag måste nog ner igen (stööön!) och justera de progressiva som inte sitter så bra. Terminalglasögonen gjorde att skärmen blev flera tum större - det var en wow-upplevelse! Även de progressiva har mindre förminskningseffekt än mina gamla eftersom jag är en aning mindre närsynt nu, så världen har blivit lite större ... Men grumligheten i ögonen är visst något jag måste leva med - förutom alla "maneter" i glaskroppen så har jag enligt optikern grumliga linskapslar (vad nu det kan bero på).
I alla fall har jag nu skrapat ihop lite energi, så jag ska försöka göra några inlägg.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...