12 feb. 2011

Stella Bella Supernova och Ziggy "Sigvard" Stardust

Ja, egentligen heter hon bara Stella Nova (och kallas för Pumpan, Snutt, Fnutt, Gullefjun och Rumpestump). Hon är väldigt duktig på att öppna dörrar (hennes bror Ziggy tror att dörrar öppnas av en ren slump, han har inte förstånd nog att ens ropa för att få en dörr öppnad). Häromdan då jag gick upp från butiken låste jag inte innerdörren eftersom jag skulle ner sen igen. Men Stella ville gå ner före. Jag var medveten om risken att hon skulle öppna dörren, men samtidigt vet jag att hon inte är den som river ut grejer och ställer till med katta-strofer (till skillnad från en bror hon har som är en klumpeduns ibland). Mycket riktigt hade hon öppnat dörren och låg på en stol i butiken när jag kom ner. Jag försökte fotografera henne, men hon är på friarhumör just nu och extremt kelig, så hon skulle kramas med både mej och kameran, så det var ganska hopplöst. Till slut blev hon i alla fall less på mitt blixtrande så hon gömde sig under stora loppishyllan. När jag då gav upp bestämde hon sig för att kolla väskorna i loppisväsklådan. Då kunde jag äntligen få en någorlunda vettig bild av mitt Gullefjun ...
Kanske får hon börja hålla mej sällskap i butiken eftersom hon är så skötsam. Hon kan behöva träffa några andra människor än matte, hon är faktiskt ganska folkskygg - till skillnad från Ziggy som är skamlöst social och slänger sig på golvet/marken för att bli klappad på magen av vem som helst.
Ziggy (gemenligen kallad Sigvard av grannarna och Servardo eller Goofy (Långben) av mej) bäddar också gärna ner sig i en tyglåda. Vilket inte riktigt uppskattas av hans matte, men nu har jag lagt några tyger som jag kan undvara längst upp i lådorna som inte har lock för att slippa alltför mycket katthårssanering. Såna där "tejprullar" som man kan få bort hår från kläder och möbler med, använder jag annars för att få bort löst hår direkt från källan - dom gillar att bli rollade ...
Mina raringar kom till mej från Djurskyddet i Umeå - dom är nämligen äkta hittekatter. Nu har Djurskyddet en avdelning för norra Västerbotten (Skellefteå) också. Om du inte kan ta emot ett djur själv så kan du i alla fall bli medlem och stödja verksamheten med lite pengar.
Stella längst upp på en hylla. När hon var liten höll hon sig gärna strax under taket. Och även idag klättrar hon upp på hyllorna i syrummet och ligger där på en låda.
Ziggy poserar i soffan - "Visst är jag stilig?"
Syskonkärlek. "Vi kramas bara."

Kristallörhängen på romber

Jag fick hem en metalldel idag som är ett rombformat rutnät med en liten ögla upptill. De är väldigt tunna och lätta så de passar bra för örhängen. Så jag gjorde två varinater med kristallbiconer och några droppar.
 Till de första satte jag alla pärlor på pinnar och fäste dem direkt på romben. Det var lite pillrigt men med extra tunna pinnar så gick det.
På de här sydde jag fast bikonerna, en i varje ruta och sen hängde jag på dropparna, med hjälp av bindringar.
Så här ser romberna ut "nakna". De är 32x14mm stora och kostar 2 kr/st.

Superläckra strasspärlor

Tre varianter av metallpärlor med strass i olika färg, jätteläckra för dej som gillar "bling"!
 8mm stora i silver med svarta strassstenar, de kostar 3 kr/st.
 10mm stora i silver med lila stenar - urtjusiga! De kostar 4 kr/st.
Och så de största som är 12mm stora och svarta med klara strasstenar. De kostar 5 kr/st.
Jag gjorde ett hänge med en av dessa och satte det på en kulkedja.
Jag använde en knoppinne, det är därför det är en liten knopp nedtill. Och jag slarvade visst lite när jag knipsade av pinnen efter jag gjort öglan, för jag ser att änden sticker ut ... Ibland upptäcker man på ett foto något man inte såg med blotta ögat ...
Uppdatering 26/5: Några nya strasspärlor.

Örhängen med träpärlor och trähjärtan

Som omväxling till glaspärlor och metall, varför inte göra örhängen med träpärlor. Här är ett par.
 Svarta trähjärtan (finns i olika färger) och små färgglada träpärlor.
Det är samma träpärlor till dessa, men också en liten tibetsilvermellandel.
Gula och gröna träpärlor finns här. Örkrokar har jag i både fransk modell (fiskekrok) och den här som kallas brisyr som man stänger så dom sitter säkert. Fiskekrokar har jag också i olika färger.

Färgglada träpärlor

Jag har ju några färdiga armband av träpärlor, men varför inte göra egna?
 Avlånga pärlor ca 8x5mm kostar 50 öre/st.

Rondeller 10mm, 50 öre/st.

 Kubformade ca 6x6mm kostar också 50 öre/st.

Randiga rondeller i lite mer dämpade färger, 12,5x625mm, 50 öre/st.

Små lila rondeller 6mm, 10 öre/st.
De här är ca 4,5x3mm stora och kostar 10 öre/st.
  
Små träpärlor i två modeller. De är ca 3-4mm och kostar bara 5(!) öre styck. Jag har packat dessa i färdiga små påsar med antal och pris som jag inte kommer ihåg (får kolla upp det).

Andra träpärlor i lite större modeller hittar du här. Gula och gröna i lite olika former, och några verkligt udda svarta ... Trähängen i olika former och färger.

11 feb. 2011

Tresträngat halsband

När jag höll på och sorterade upp lite bortglömt smyckepyssel så var där ett påbörjat halsband med bland annat millefioripärlor (hjärtan, små obvaler och runda) och ljuslila seed beads. Vet inte vad jag hade haft för tanke om hur det skulle bli, när jag började med det - förmodligen var det väl en improvisation som vanligt. Så jag fortsatte improvisera och gjorde två till strängar så det blev tre strängar som flätades lite löst. Alla tre strängarna har de ljuslila småpärlorna och på sträng två satte jag in sötvattenpärlor. Sträng tre består av matchande lite mörkare lila stångpärlor med en liten pärla mellan. Och så satte jag till sist på ett rosa silverfoilhjärta.


Seed beads och sötvattenpärlor har jag i ett flertal färger och även några olika stångpärlor.

Toppborrade platta droppar

De här dropparna är riktigt fina. De är mjukt facetterade och hålet går vågrätt. De är ca 8x12mm stora och inte runda utan mer platta, men några mm tjocka ändå. De kostar 2 kr/st.
Härligt vårgröna, svarta och rubinröda. Jag hade beställt lila, men fick de röda istället. Kanske kan jag återkomma med lila senare.

Virkade pärlor

Ja, de är ju inte helt och hållet virkade, utan de har en plastpärla som stomme inuti.
Virkningen är lila, men pärlan är transparent - vilket är tur för då kan man se var hålet genom pärlan går, när man kikar mellan maskorna. Dessa virkade pärlor är ca 15mm stora och de kostar 5 kr/st.
 Jag gjorde ett hänge av en av pärlorna. Till det använde jag en knoppinne, en mer platt pärlhatt under pärlan och en blomformad ovanpå. Jag satte hänget på en halsrem av fuskmocka (jag har några färdiggjorda i olika färger), med ett hängefäste.

Silkesnöre i 11 färger

Silkessnöre till både smycken och annat. Jätteläckra, glansiga och sköna att ta i. De är ca 3mm tjocka och kostar 4 kr/meter.
Färgerna framgår rätt bra av bilden, men jag har hitta på namn till dom i alla fall: Neongul, ljusgul, koppar, mocka, mörkbrun, klarröd, fuchsia, ljuslila, kungsblå, marinblå och petrol. Jag har ingen grön upptäcker jag, men det kanske går att skaffa ... och svart och vit kanske, eller mörklila ...
Jag använde ett sånt här snöre till halsbandet här.

Uppdatering 120420: Flera färger.

Stora glaspärlor

Några glaspärlor i större storlek.
Blå kärna och med en strimma guld, 16x13mm. De kostar 3 kr/st.
Röda, blå och gröna, droppar (20mm) och ovaler (17mm), med guldrand. 3kr/st.
Lite mindre droppar och ovaler (16mm) och några runda (11mm), 2 kr/st.
Vitrandiga droppar 16mm 2,50/st. Runda 11mm och ovaler 14-15mm, 2 kr/st. Runda 10mm, 1,50/st.
Några andra stora glaspärlor finns här.

"metallpärlor" - av plast

Stora metallfärgade plastpärlor - billigare än riktig metall och betydligt lättare.
Silverfärgade i olika modeller. Storleken varierar lite, men de avlånga är 25mm, oval 26mm, rund 17mm. De flesta kostar 3 kr. Den avlånga längst ner till höger kostar 2 kr/st. De två uppe till vänster (den runda platta (25mm) och den snett ovanför (27mm)) kostar 4 kr/st.

De här tre varianterna (oval 25mm) kostar 2 kr/st.

Sen har jag ett gäng i metallicfärg, och med metallutseende.
 Kinesisk stil på dessa "tunnor" i vacker blå färg och ljuslila. Jag glömde viss mäta dessa, men de är ca 24mm långa.
 Tre modeller, avlånga 24x10mm, oval 24x18x10mm. Finns i några olika färger men inte så många av varje. De kostar 2,50/st
Vridna 14x10mm, 50 öre/st.
Stora ljuslila och djupblå, 40mm långa, 4 kr/st.

Några blandade modeller - långsmala 23mm, tunnformad 15mm, rund  11-12mm. De kostar 1,50/st.

Stavlås/togglelås - guldrektangel och tibetsilverdroppe

Av någon anledning använder jag mest ordet togglelås istället för det svenska ordet stavlås, men det är samma sak.
Här är i alla fall ett lite ovanligt lås i guldfärg - mycket stilrent. Jag har bara några få av dessa. Den rektangulära delen är 19mm (inkl. ögla). Staven är 12mm bred. Priset 4 kr/set.
Dessa droppformade lås av tibetsilver är riktigt dekorativa. Droppdelen är 24x14mm (inkl. ögla), staven är 26x4mm. Det kostar 4 kr/set.
Jag gjorde ju ett par örhängen av själva droppen, men jag har ännu inte kommit på vad jag ska göra av de överblivna stavarna ...


Guld och rött - glaspärlor

En massa udda glaspärlor i guld och rött. De flesta med guldfoil. Storlekar, former och kvalitet varierar, men jag har sorterat upp dem i olika påsar efter pris. De här är ju svåra att sälja på postorder, men har du möjlighet att koma in i butiken så kan du botanisera och välja ut de du gillar.
13mm 2 kr

25mm 3 kr

15x15mm 2 kr

10-15mm 1,50

15x9mm 1,50

11-14mm 2 kr rödorange

15-19mm 2 kr

Örhängen med droppar och daisies

 Ett par örhängen med stora droppar, små rondeller och några daisies, plus en stor pärlhatt. Det är samma par på båda bilderna men dropparna skiftar i färg så de ser olika ut från olika håll.
Pärlhattarna ska jag samla ihop i ett inlägg när jag kommer ihåg. Men här är i alla fall de jag använde till dessa örhängen.
De ser ut som skålar (av tibetsilver) och är riktigt fina. De är 12x6mm och kostar 1,50/st.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...