13 dec. 2012

Servettdecoupage

Inte behöver man kunna måla, om man hittar servetter med fina motiv. Att göra servettdecoupage är ett snabbt och enkelt sätt att dekorera nästan vad som helst som har en någorlunda slät yta. Man använder bara det yttersta lagret av servetten och stryker ut decoupagelack på det som ska dekoreras. Man får vara försiktig med det tunna pappret för det går lätt sönder när det är vått.
Jag gjorde ett par tavlor med vintermotiv idag. Har man ett helt motiv som dessa så kan man hålla fast pappret på underlaget, vika upp översta tredjedelen och stryka på lacket därunder och fästa pappret. Lyft sen försiktigt upp resten av motivet, lacka under mittersta delen, fäst och gör till slut sista delen. På det viset ser man till att motivet hamnar precis där det ska vara, någon efterjustering är ju inte att tänka på. Decoupagelack stryks också ovanpå motivet för att förbättra hållbarheten.
Fantastiskt fin servett med ett vackert gammaldags vintermotiv - originalet är troligen en akvarellmålning. Servetter är ju oftast vikta till 16x16 cm och motivet i den storleken (så det är fyra likadana motiv på en servett). Här klistrade jag motivet på en fyrkantig målarduk på spännram, 20x20 cm. 
Ifall man vill behålla den vita duken omålad som ram runt motivet kan man stryka på lack även där, så kan man lättare hålla den ren. 
Snögubbemotivet sattes på på en pannå med träram, 21,5x21,5 cm. Jag har inte bestämt än om jag ska måla ramen. Pannån är ju lös så det är enkelt att måla ramen och sen limma fast pannån.
 Jag provade att göra decoupage på en träkula (3 cm). Men till den använde jag en bit presentpapper eftersom servettpappret kan vara svårt att handskas med utan att riva sönder det när det måste formas och man får lack på fingrarna. Å andra sidan är presentpappret tjockare och svårare att forma kring en så pass liten kula utan att det blir knöligt och en massa veck. Jag rev pappret i ganska små bitar men försökte behålla de enskilda blommotiven intakta.
Ett annat presentpappersdecoupage blev den här papier maché-skålen. 
Här fick jag också klippa pappret i bitar, fast lite större, för att kunna forma det, så det är bra med ett motiv som i sig självt är lite oregelbundet och slumpmässigt. Hur man gör själva skålen har jag beskrivit i ett tidigare inlägg.
Det passar bra att återanvända presentpapper till sånt här, då kan man ta tillvara de bästa bitarna även om pappret är skrynkligt och vikt. Så släng inte julklappspappret när paketen är öppnade på julafton - ta rätt på allt som är hyfsat snyggt, är det tillräckligt stora prydliga bitar kan de även återanvändas till paketen nästa år. Tonvis med julklappspapper åker i soporna utan att gå till någon återvinning alls och det är ju väldigt onödigt - att ta tillvara och återanvända det är inte att vara snål, det är att vara miljövänlig!

Servettdecoupage jag gjort tidigare är bland annat en påsktavla och ägg. Man kan också göra på tyg, som den här tygkassen.


12 dec. 2012

Snygga bronslöv

Det var alltså mest metallarbete igår, men de här örhängena har i alla fall några varma gröna jade(?)pärlor. 
 Bronslöven är snygga i sig själva, men jag tyckte det behövdes något mer till de här örhängena. Och då kom jag på att sicksackarmbandet var gjort av bronspinnar tillsammans med de gröna pärlorna. Så varför inte ett par örhängen som matchade det? Tre pärlor på tre pinnar hoplänkade på samma sätt som armbandet, sen behövdes det bara några ringar att sätta ihop örhängena med. Örkrokarna är också bronsfärgade.
 De snygga bronslöven är 39x10mm stora och kostar 4 kr/st. Den vänstra visar baksidan.
Jag har kommit på att armbandet med sina spretiga pinnar och gröna pärlor påminner om kvistar med minimala vindruvor som inte hann växa till sig innan skörden.

11 dec. 2012

Frostig dag i svart och silver

Ännu en svinkall dag (- 21), efter några relativt milda dagar (- 4- -8). Men det var ju soligt och vackert den lilla stund solen var uppe!
Man kan ju tycka att det varit mer frestande att pyssla med varmare material än metall en sån här dag, men det blev mest metallarbeten ändå. Armbandet hade jag börjat med i lördags, och igår fick jag en ny svart kedja så ett halsband med den kedjan skulle ju kunna matcha armbandet tyckte jag. 
 Armbandet är gjort av svart koppartråd och silverfärgade bindringar.
Tråden är lätt att böja men ändå ganska stabil. Jag böjde för hand utan nån mall så böjarna är inte exakt lika - vill man ha det riktigt snyggt finns det särskilda redskap med peggar att böja tråden runt. Det knepiga var i alla fall att få dit alla bindringar som ska hålla ihop - även om det är ganska styvt ändå så skulle ju armbandet lätt kunna dras ut om inte något höll ihop böjarna.

Ändarna knorrade jag till och så avlutade jag med ett klolås och en förlängningskedja med en svart pärla.
Den nya svarta kedjan ser ut så här. Länkarna är ca 4x3mm stora. Kedjan kostar 2 kr/dm. Jag lägger in den i inlägget med andra färgade kedjor.
Jag satte helt enkelt bara på några av de silvriga löven.

Det blev ett knäpplås på det här halsbandet också, dom är väldigt bekväma och enkla att knäppa.
Idag var det nya frostformationer på dörrutan - frostgranar!

9 dec. 2012

Julhalsband

Okej, det är inget särskilt jultema på det här halsbandet, men lite grann som julgranskulor är väl mirakelpärlorna ändå. Och så gör sig hänget bra på en röd tröja!
 Det började med en rektangel ca 3,5x3 cm stor, gjord av silverfärgad koppartråd (color craft 0,8mm). Sen lindade jag med en tunnare tråd lodrätt och satte på pärlorna (6mm mirakelpärlor) två och två. Rektangelns överkant är dubbel och hålls ihop av den tunnare tråden.
So far so good. Att sen väva in den vågräta tråden var ju lite knepigare - metalltråden är ju inte helt smidig i trånga utrymmen och tvära svängar, så knorrigt och krokigt blev det. Men det ska väl synas att det är handgjort, eller hur?
 Jag monterade hänget på en kedja med hjälp av två bindringar. Och så satte jag på ett knäpplås.
Armbandet och örhängena som jag gjorde en gång, men som försvann, bestod också av silvertrådsrektanglar och pärlor men med mer slumpmässig trådlindning.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...