5 okt. 2012

Makramé

Nu när jag inte kan pyssla så mycket själv, så får jag söka efter inspiration på nätet och dela med mej av. På Allfreejewelrymaking.com  finns en video om hur man gör makraméarmband som det gröna, gula och rosa på den här bilden.

Sen plöjde jag genom min blogg och sökte rätt på alla mina egna makraméknyt. Det är lite olika tekniker och stil på dessa armband (och ett halsband). På en del av inläggen har jag beskrivningar. Och längst ner i det här inlägget har jag en länk till ett inlägg med flera videor.
Grönt kristallarmband.

Tvåfärgat utan pärlor.
Multifärgat spiralarmband.
Vänskapsarmband med fimopärlor.
Silkesnöre och pandorapärlor.
Regnbågsfärgat med silverkulor.
Halsband i svart och silver.
Med bandspänne.
Med porslinspärlor.
Med färgglada knappar.
Med stor fin knapp som lås.
Med en stor fokuspärla.
Och så det första makraméarmbandet jag gjorde - med rektangulära snäckskalsknappar.
Faktiskt är ju det här med makramé något jag kan klara av med min nuvarande taskiga synförmåga - om jag avstår från sånt med en massa pärlor (det är att hitta av hålet i pärlorna som är det knepiga) - så det kan ju bli lite mer av sånt ändå, det är ju kul också ...

Andra knyttekniker finns på dessa youtube-videor

4 okt. 2012

Ett besök i Umeå

Nu har jag varit till Umeå, det är första gången på så där 10 år ... Jag pratade ju om att jag skulle dit i somras för att se var Tim bor men det sköts upp hela tiden (typiskt mej). Så fick jag då synnervsinflammation för 7 veckor sen och då började jag ana att jag skulle få ännu en anledning att åka till Umeå, och mycket riktigt fick jag en remiss till neurocentrum på NUS (Norrlands Universitetssjukhus).

Och igår var det då dags. Eftersom jag skulle vara på sjukhuset 13.30 så åkte jag ner tidigare så jag hann träffa Tim före, och äta lunch hos honom.
Sen skulle jag ta en lokalbuss upp till sjukhuset, de flesta linjer går förbi sjukhuset och det är ganska tätt mellan turerna så jag klev helt enkelt på första bästa som skulle den vägen. Eftersom sjukhuset är gigantiskt och jag visste att jag skulle få vandra genom oändliga korridorer för att hitta till neurocentrum så ville jag var ute i god tid. Och vad händer? Jo, bussen startar inte - elfel, stendöd buss! Lite panik, men det kom strax en ny buss så jag kom iväg i alla fall.
Efter att ha letat mej fram till neurocentrum fick jag komma in till doktorn. Hon sa att hon höll på och utbildade sig till neuroläkare och frågade om jag visste varför jag var där. Jo, det visste jag - nämligen för att synnervsinflammation (optikusneurit) är starkt förknippat med ms. Så fick jag berätta om alla mina tidigare och nuvarande konstiga symtom och sen gjordes några tester för att kolla reflexer, eventuella känselstörningar och annat.
Efter det gick hon för att konsultera överläkaren. Sen kom hon tillbaks och sa att det med största sannolikhet är ms jag lider av, det var liksom inget annat som passade in i den totala bilden, och att jag då haft det sen min första trigeminusneuralgi för 22 år sedan (det skulle alltså ha varit mitt första skov). Jag hade en andra trigeminusneuralgi något eller några år senare, men sen hände väl inte så mycket förrän för 9 år sedan då massor av symtom plötsligt vällde över mej och det mest påtagliga var ju domningarna, ryggvärken och högerbenet som blev helt ostyrigt och jag kunde knappt gå. Jag har fortfarande problem med benet och mycket ryggvärk och ansiktsvärken känner jag av när jag anstränger mej. På senare är har vänsterarmen varit jobbig med domningar och ihållande värk.
Nu återstår dock diverse undersökningar innan en slutgiltig diagnos. Jag ska göra en MR (skulle jag få göra i Skellefteå) för att söka efter ärr i hjärnan (hade ett i nacken då för 9 år sen) och ryggmärgen (ärren kan sitta där också). MR ska göras med kontrastvätska för då ser man pågående inflammationer och jag tänkte att då kommer min högra synnerv att lysa som ett fyrverkeri! Sen ska jag tillbaks till Umeå för en LP då man tömmer ut lite ryggmärgsvätska för att söka efter spår av inflammationer. Och göra en VEP - en sorts EEG då dom ser hur synnerven leder signaler till syncentrum i hjärnan (jag tror min högra synnerv kommer få underkänt på det testet).
Alltså fler veckor av väntan innan allt är avklarat. Om två veckor ska jag också tillbaks till ögonkliniken. Tyvärr har ju synen inte alls förbättrats de senaste veckorna utan istället blivit sämre igen. Jag hoppas det börjar gå åt rätt håll snart, för jag vill helst slippa den behandling som annars kan behöva sättas in.
Om jag har ms eller inte bekymrar mej mindre, för det är i så fall en lindrig variant. Det är synnervsinflammationen som är det jobbiga - jag klarar ju inte av att pyssla längre!

1 okt. 2012

Lock-ramar

Små fotoramar har nog alla gratis hemma - nämligen plastlock från olika matförpackningar!
 Här är några fototavlor som jag gjorde idag.
 Och här är locken: Ett litet runt från en creme fraiche-burk, mjukost, russin, potatissallad och så ett stort runt rosa  från Nyåkers pepparkakor. Det sistnämnda locket har jag inte gjort något av än, det är ju större än ett vanligt foto så jag får fundera lite över hur jag ska göra med det.
Några foton som jag skev ut på fotoskrivaren. Genom att fixa med bilderna i ett bildbehandlingsprogram så kan man ju anpassa storleken till locket så det blir lagom.
 Creme fraiche-locken är ju genomskinliga och man skulle ju kunna säta bilden på baksidan med själva locket som "glas", om det inte vore för att förpackningens datumstämpel dumt nog sitter just på locket. Så fotot fick sättas utanpå. Genomskinligheten kan man däremot utnyttja för att sätta färg på ramen, genom att måla på baksidan.
 Lyxpotatissalladslocket ramar in ett foto av min mor som vän 17-åring ...
 Stora russinförpackningar är av papp men locken är ju av plast och blir riktigt fina ramar.
 Stella gillar ost så hon passade på mjukostlocket. De här locken har den mest rektangulära formen och inte så runda hörn, så det är lättast att klippa till fotot till det. Till de andra locken är det bäst att först klippa till en mall för fotot.
 Till upphängning klippte jag en bit snöre som jag tejpade fast på baksidan.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...