11 maj 2013

En variant av vänskapsarmband

Jag tyckte dom här armbanden - en variant av vänskapsarmband - var så läckra, och så ville jag komma underfund med hur man gör dom, så jag beställde hem några. 
Dom är knutna med någon sorts pärlgarn på en stomme av silkesnöre, med en ögla i ena änden och knyttampar i andra änden. Och många läckra färger är det! Dom kostar 20 kr st.
Uppdatering 130516: Nr 3, 4, 7 och 8 sålda.
Det var i december jag fick dom, men att jag inte visat dom tidigare beror på att jag inte lyckades komma på hur man gjorde dom (och sen glömde jag bort det), för jag tänkte ju visa det, ifall nån ville göra såna själv.
Men häromdan hittade jag i alla fall en video på youtube som visar en snarlik knytning. Här knyts det bara över en tråd och det som används är silkesnöre även i knytningen. Det verkar inte så svårt som jag trodde när jag bara såg armbanden, och videon visar riktigt bra hur man gör, så det blir väl till att prova nån dag.
Idag har jag dock påbörjat ett annat projekt som kommer att ta lite tid - det involverar en hel del broderi. Jag satte mej i soffan i eftermiddags - i det vardagsrum som jag knappt varit in i sedan förra vintern (då jag bodde i soffan några veckor). Sen jag slängde ut tv:n har jag ju ingen direkt anledning att vara där, men nu kände jag att det nog var betydligt bekvämare att sitta i soffan, än på en stol i köket när jag ska brodera. Den enda som annars använder vardagsrummet är Stella som brukar sova i fåtöljen. Och så satte jag på stereon och spelade Il Divo vilket också var en evighet sen. Jag har knappt lyssnat på musik alls sen tv:n åkte ut, för då satte jag på radion och det är bara P1 jag hör på. Stella höll mej förstås sällskap i soffan men hon blev störd av musiken och höll på och pep mest hela tiden. Och jag blev störd av att hon blev störd. Dessutom blev jag stressad för jag har inte ro att hålla på nån längre stund med samma sak och fick verkligen anstränga mej för att sitta kvar. Men sen blev ju ögonen överansträngda efter ett tag också, så det blev inte så jättemycket sytt, men en bit på väg är det i alla fall.

6 maj 2013

Hobbyidéer nr 4 2006

Ett smakprov från tidningen Hobbyidéer nr 4 2006.

Skålar och fat av träfiber dekorerade med glasmosaik - läckert!
Hus av kartong med ljusslingor som lyser genom fönstren - mysigt!
Nålfiltade dynor så man slipper frysa om baken när man vill sitta ute i den inte alltför varma våren - praktiskt!
Hama/nabbi-pärlor kan smältas ihop och formas till armband bland annat.
Decoupagetekniken kan användas på det mesta!
Ännu mera decoupageidéer.
Tavlor med snäckor och stenar - riktigt snyggt!
Tavlor gjorde med runda schabloner och små prickar av reliefliner - elegant!
Spökkuddar - roliga och gulliga!
Dreadlocks av merinoull - ett alternativ för tunnhåriga!
  Tofflor sydda av tovad ull, men kan lika väl göras av feltvättade tröjor som filtat ihop sig - ett bra återbruk!


Masala Dosa - mmmummmsigt

Nu måste jag verkligen rekommendera denna maträtt - för nu har jag testat den och det blev en hit! Jag hittade den hos vegannasol, inlägget masala dosa och mango chutney. Nu ser inte min dosa lika smaskig ut som hennes för det blev inte så mycket färg på mina. Hon använde gula linser men det har jag inte fått tag i så det fick bli röda istället, och dom gjorde inte av sig så mycket färgmässigt. Jag ska prova ha i lite gurkmeja nästa gång för färgens skull, men oavsett den bleka färgen så blev dom väldigt goda med knapriga kanter. Rismjöl hade jag hittat i stan när jag var ner sist.
Egen mango chutney gjorde jag inte eftersom jag hade en burk köpeschutney hemma. Masalan består av potatis, morötter och lök, kryddat med tikka masala-mix svartpeppar, koriander, gurkmeja, torkad persilja,  lite extra chilipeppar, en gnutta salt och möjligen nåt mer - jag brukar ösa på med lite av varje till det blir rejäl smak. Jag gjorde också raita som består av yoghurt, torkad persilja och lite salt - raita behövs för att kyla ner den starka masalan och mango chutneyn som var rätt stark också.
Enkelt, gott och vegetariskt. Möjligheterna att bli helvegetarisk ökar när man fått smak för indiskt!

Förra veckan gjorde jag också en helvegetarisk rätt i form av ugnsrostade grönsaker (potatis, morötter, rödlök, zucchini och några körsbärstomater var vad jag hade) och quornfilé.
Quornfilén ska ju efterlikna kycklingfilé och lär smaka som sådan också (själv äter jag inte kyckling så jag kan inte uttala mej om det). Filén är blek i färgen och jag brukar pensla med soja för att få lite färg på den innan jag steker.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...