26 okt. 2012

Bli WWF-fadder

Jag läste Myricas inlägg om noshörningarna som får sina horn avsågade och får plågas med stora hemska sår - det har visats bilder på detta gräsliga djurplågeri på sistone. Och det är inte bara noshörningar utan även andra djur som utsätts för lidande på grund av människans idioti och grymhet. Man blir förtvivlad och frustrerad och förbannad - jag skulle gärna införa ett "öga för öga"-straff när det gäller just djurplågeri!
Men i väntan på en sådan lag så kan vi hjälpa djuren via WWF (Världsnaturfonden) genom att ge en gåva, eller bli fadder.
Man kan välja att sponsra en viss djurart, eller ett allmänt fadderskap. Jag valde att bli WWF-fadder.
Du kan också ge en gåva i någon annans namn som present - ett mycket bra julklappsalternativ istället för onödiga prylar.

Vill du hjälpa djur på hemmaplan kan du också stödja Djurskyddet i Sverige. Jag gjorde ett inlägg om det i december i fjol - där hittar du också länkar till lokalavdelningar.

Tibetsilverörhängen med blommor och blad

Tur man har lite bortglömda saker att plocka fram ibland. Eftersom jag inte gjort nånting i veckan - jag får inte ihop kombinationen att både använda ögonen och tänka samtidigt, trots min fantastiska lupplampa - så tittade jag i utkastmappen efter nåt påbörjat och bortglömt inlägg att damma av. Då hittade jag dessa örhängen med några nya berlocker.
Örhängena består av ett par förlängningskedjor som jag satt blomberlocker på, och de här bladberlockerna (eller om det ska föreställa fjädrar).
Berlockerna är 29x8mm stora och kostar 3 kr/st. En riktig fjäderberlock finns här.

Och idag blev det vinter igen. Den första snön for ju efter ett par dagar, och sen har vi haft en del soliga men kalla dagar. Idag var det sol mitt på dan, men i afton började det snöa och nu är det några centimeter.
När jag släppte in Ziggy för en stund sedan, såg jag hans larvspår på garageinfarten ...

23 okt. 2012

Julias makramédebut och min lupplampa

Idag fick jag visa Julia hur man knyter makramé och det gick ju bra, så det blir nog mer sånt för henne, gissar jag. Här är hennes första makraméarmband.
Pärlorna hade hon med sig, så det var bara snöret hon behövde köpa. Det blev det regnbågsfärgade silkesnöret. Med olikfärgade pärlor så blev det ett verkligen härligt färgglatt och mycket fint debutarbete!

Idag fick jag också min lupplampa som jag beställde från Conrad. Jag trodde jag skulle kunna ta paketet under armen, men det var ett osannolikt stort paket jag hämtade ut. Visserligen inte så tungt för det var ju ändå mest luft, men otympligt.
Det ryms flera "Stellor" i den här lådan. Hon sitter på lådan i lådan som innehöll lampan ...
Så liten var själva lamplådan. Resten av lådan är utfylld med "simdynor".
Lampan är större än lådan den låg i för den är hopvikbar och ställbar i olika lägen
Det är alltså ett runt lysrör och en lucka i mitten under vilken förstoringsglaset sitter. Och i den nedre kanten av förstoringsglaset är den lilla luppen med extra stor förstoring ...
Jag har ställt lampan på mitt överbelamrade pysselbord och den ger också ett bra ljus för både pyssel och fotografering. Julias armband fotades under denna lampa och den ger som synes knappt några skuggor tack vare den runda formen. 

21 okt. 2012

Pinterest

Nu har jag skaffat mej ett Pinterestkonto. Pinterest är ett ställe där man kan skapa anslagstavlor där man sparar bilder av allt man hittar på nätet som man gillar. Genom att sätta upp (pin) bilderna delar man med sig av det man hittar till andra som också gillar samma saker. Man kan skapa flera olika "pinboards" för olika kategorier - jag har en som heter Kreativ inspiration - det är den jag har mest bilder på. Så småningom får jag nog dela upp den på lite mer specifierade ämnen, som virkat, sytt, konst, pyssel, smycken m.m.
Här är ett par bilder från denna "anslagstavla" ...


Läs mer om Pinterset på Wikipedia. Och gå in på pinterest.com och skapa ett eget konto. Har du redan ett så gör gärna en kommentar här med en länk så vi andra kan kolla på dina "pins".
Går du in på min startsida på Pinterest så ser du alla mina (bara 5 än så länge) pinboards - förutom "Kreativ inspiration" så är det "Söta katter", "Andra söta djur" och en som heter "Smaskigt!" där jag bara har en "pin" - jag ska börja söka efter recept och "pinna" dom där.
(från mina "Andra söta djur")

Man  kan "pinna" videor också och jag skapade just en ny anslagstavla som heter "Kreativ video" när jag hittade ett par youtubevideor om hur man kan göra "canes" av fimo/cernit-lera. Jag gjorde ju en liten tutorial tidigare om hur man kan göra en enkel blomma, men i de här videorna visar några andra modeller.
 Det som är bra är att man har ett ställe där man kan spara på dom här sakerna som man kanske inte annars hittar tillbaks till, så det är lite som komihåg-lappar för en själv också - under varje bild läggs nämligen en länk till där man hittade bilden. Och hittar man nåt på någon annans anslagstavla så kan man klicka på "Repin" för att spara på sin egen.

Det var inte helt lätt att klura ut hur det fungerar dock, det finns instruktioner här, men bara på engelska. Vad man måste göra efter man skapat kontot är att installera "Pin it"-knappen. Och vart tog den vägen? undrade jag då. Men den hamnar uppe i webbläsarens verktygsfält. Det ser ju lite olika ut beroende på vilken webbläsare man använder, men här är min knapp inringad i rött ...
Det är den knappen man klickar på när man är på en sida med något man gillar. Då kommer alla "nålbara" bilder upp och man klickar på den man vill spara och väljer på vilken "board" man vill sätta den, eller skapar en ny.
När man nålat upp bilder så kan man också få ett mejl senare där det står att någon har "repinned" en av ens bilder och så kan man gå och kolla den personens "pins" och hitta något där som man själv kan "repinna" eftersom man har vissa gemensamma intressen. Pinterest är alltså ett bra verktyg för att hitta och dela med sig av bilder på allt som man är intresserad av.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...