1 dec. 2014

Dags att starta syfabrik?

Ja, nu är jag ju tvungen sätta igång med massproduktion. Av vad? Jo, käppväskor. Fast det kan ju bli annat också. Lite vad som helst som behöver en liten dragkedja. För idag fick jag detta i postlådan!
 Femtio dragkedjor!! För ca 1,40 per styck!! Fraktfritt! Från Ebay förstås. Är man riktigt sysugen så kan man köpa en 200-pack, eller 1000-pack ... Det var väl duktigt av mej att nöja mej med 50 ...
 I 20 olika färger! Woohoo! Hur läckert som helst! Dessa dragkedjor sas vara 23 cm långa, vilket är en sanning med modifikation. För egentligen ska dragkedjors längd anges gällande själva dragkedjebiten (det är ju den biten som är intressant) men dessa dragkedjor visade sej vara 23 cm inklusive bandändarna. Så det är egentligen 19 cm dragkedjor. Nå, dom räcker ändå till en käppväska. Dom kan ju också kortas av för t.ex fickor så dom ska nog komma till användning. Alla funkade (jag kollade) utom en mörkgrå som delade sej, men den får jag väl göra nåt annat av.
 Och förra veckan fick jag ett litet paket med dessa "triglides". Vad heter det på svenska? Dom tänkte jag också använda till käppväskor, nämligen för att göra reglerbara remmar. Det är två av varje av 10 färger + fem svarta. Minns inte exakt vad dom kostade men ungefär 2 kr/st.
Så jag har nu att göra i vinter - dessa inköp kräver helt enkelt massproduktion. Jag kanske ska börja med att fråga Mor om hon vill ha en väska till sin nya hopvikbara käpp. Och jag behöver säkert några till själv i färger som matchar alla mina kläder året runt. Ja, det var väl därför jag beställde femtio dragkedjor ...

Sen får jag erkänna att jag tog fram lådan med gummisnoddarna en kväll. Blev tillräckligt manisk för att Stella skulle ge upp sitt pipande efter uppmärksamhet och gå och lägga sej istället. Så jag har nu lösningen på alla kattägares största problem - nämligen "Hur gör man för att ignorera en katt?" Jo, man får gummisnoddsmani!
Jag gjorde alla armbanden i samma teknik - som visas i denna video. Jag hade bara gjort ett sånt förut så jag blev tvungen kolla på videon, men nu tror jag att jag kan det utantill.

30 nov. 2014

Fufu och grönsakssoppa

Häromdan kollade jag i Skräppostmappen för min gmail. Skräpposten sorteras ut automatiskt och raderas efter en månad så jag brukar inte kolla där, men nu gjorde jag det. Och hittade flera s.k. Nigeria-brev. Mycket sympatiska mejl (Hello Dear ...) som handlar om att avsändarens pappa den högt uppsatta ministern (i Nigeria eller annat afrikansk land) omkommit i en bilolycka (länk till nyhetsartikel om olyckan) och efterlämnat en väldig massa pengar. Men arvingen kan av olika skäl inte komma åt pengarna utan behöver min hjälp med detta. Och givetvis blir jag rikligen belönad. Javisst! Man tycker att varenda människa ska ha hört om dessa brev då de varit i svang i många år, men alltid är det väl nån naiv opportunist som tycker det verkar som en finfin idé att ställa upp och hjälpa till.

Nåväl, det var inte om detta jag skulle skriva, utan lite om nigeriansk mat. Vad äter dom i Nigeria? Den frågan ställde jag till en man från Nigeria. Jag träffade honom här i Boliden i våras när jag var ute på en promenad. Han gick ifatt mej och sa Hello. Sen ägnade han en god stund att prata om Gud och Bibeln. Jag träffade honom ett par gånger till och han följde mej på en runda. Då frågade han hur gammal jag var och insåg att jag var för gammal för honom. Ja, han var ju ute efter en fru.
Sen visade det sej att han brukade besöka Monika i garnaffären, så då träffades vi där ibland. En dag frågade jag om vad dom äter i Nigeria. Och då sa han soppa och fufu. Så gick jag hem och googlade på det. Och sen gjorde jag fufu och grönsakssoppa.
Förra veckan gjorde jag om det en dag. Jag har gjort mannagryns-fufu. Superenkelt - koka bara upp vatten (jag hade i lite salt) och rör i mannagryn, det tar snabbt ihop sej till en klump och det är fufu. Som han förklarade så lägger man fufun i en skål och häller på soppan. Jag gjorde soppan på wokgrönsaker men är man inte vegetarian kan man ju göra vilken soppa som helst, med kött, fisk eller kyckling - i Nigeria är getkött vanligt. Fufu kan göras av andra gryner och mjöl också, men mannagryn funkar väldigt bra.

Fufu äts också till stuvningar, såser och grytor och är en basföda som äts av i stort sett alla nigerianer minst en gång om dagen. Mer om nigeriansk mat hittade jag här. Där står det att man tar en bit av fufun och doppar i såsen eller stuvningen, och då äter man med fingrarna. Funkar kanske mindre bra med soppa, jag föredrar i alla fall att äta soppa med sked.

Hur man kan äta fufu kan man se i denna video

P.S. Jag kollade skräpmejlen nu igen och hittade ett meddelande från "Telia" - "Problem på din sista räkningen". Jag har visst betalat räkningen två gånger. "Ladda ner och svara på och frågor bifogas". Visst. Dålig svenska också. Man skrattar nästan ihjäl sej,

Bloggutmaning 365 - Vecka 48

Inte så många veckor kvar nu av året och Liies Bloggutmaning 365. Veckans tema är "Inför julen". Detta tema kan få mej att verka mer än vanligt glädjedödare och grinig kärring, men det bjuder jag på ...

(bild från clipartpanda.com)

VECKA 48 - INFÖR JULEN

328. Brukar du köpa / få / vilja ha någon slags julkalender?
329. Har du börjat köpa julklappar ännu?
330. Vilka är dina känslor inför julen?
331. Om du sätter upp adventsljusstakarna idag, blir du först på din gata då eller har fler startat julen redan?
332. Länka en juldekoration du gärna skulle vilja ha hemma
333. Hiss & Diss - Inför julen
334. 5 saker som står högst upp på din önskelista

Mina svar:

328. Det är länge sedan jag köpte nån julkalender - kanske en sån där med choklad nån gång, annars var det förstås när Tim var barn som det förekom diverse kalendrar. Om jag får barnbarn medan jag lever (fin hint till Tim) så kan jag tänka mej att göra en presentkalender av nåt slag. Nån av alla dessa förslag kanske?

329. Jag köper inga julklappar. Punkt. Fast jag beställde en tjusig käpp till min mor för hon ville ha en, och jag sa att hon får den som en julklapp (lite i förskott för hon fick den med DHL häromdan - turligt nog är en sån käpp inte så ömtålig ifall dom ägnade sej åt att kasta paket som vi sett filmade exempel på nyligen).

330. Mina känslor inför julen är inte positiva, nej. Jag börjar må dåligt redan i november. Har hatat julen så länge jag kan minnas - möjligen var det när Tim var barn som jag tyckte det inte var helt och hållet gräsligt. Om jag får barnbarn (medan jag lever) så ska jag försöka tycka det är lite kul med jul ändå. Trots allt tycker jag ändå det är kul att träffas som vi gör på annandan, att umgås och föra hetsiga diskussioner. Det är julklappshysterin och matfrossandet som jag har svårt för.

331. Jag ställer faktiskt fram en och annan adventsstake och tänder nån ljusslinga, men jag gör det inte förrän första advent (idag alltså) - och då har alla grannar redan haft uppe sina minst en vecka. Att jag håller hårt på att inte gå adventandet i förväg kan vara en liten demonstration för att visa att jag inte alls är så förväntansfull inför julen (har inte tänkt på det förut, det var nåt jag kom på nu), för egentligen gillar jag just det där med ljusdekorationer och kunde gärna ha det igång hela det mörka halvåret.

332. Jag kan tänka mej nån sån här alternativ julgran som inte katterna river omkull ...

333. Hiss - Snart är julen förbi. Diss - Det är inte över än ...

334. Fred på Jorden, snö, barnbarn, choklad och sist men inte minst SUNT FÖRNUFT till alla människor, särskilt politiker och andra makthavare för det är nånting som det är stor brist på och en förutsättning också för den första önskan på min lista.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...