19 juli 2010

Cernitsmycken av nyare modellTre halsbandshängen av cernitlera målade med kopparfärg. Stora kubpärlor och avlånga 2-håliga pärlor uppträdda på en tjockare aluminiumtråd tillsammans med några vanliga pärlor. Hänget i mitten var lite knepigare att få ihop. Blombladen gjordes av runda cernitplattor som nöps ihop lite och så gjorde jag hål genom "nypet". Bladen sitter inte ihop mer än med tråden som går genom hålen, så de vinglar lite - vill man ha det riktigt stadigt så går det ju att limma.
Cernithalsband anno 1980-tal hittar du här.

Ur gömmorna - cernitsmycken från 80-talet
På den tiden då jag var riktigt kreativ, på 80-talet, då jag var småbarnsmamma och av någon anledning hade en massa energi (jag sydde alla Tims kläder också och t.o.m. bakade bullar!) så hade jag min första smyckeskaparperiod. Och det var då jag upptäckte cernitlerans oändliga möjligheter. Så här är en bunt bilder på gamla halsband som kanske kan inspirera (det är ju lite 80-talsinfluerat mode nu). De två första skapelserna är målade med guldfärg. Sen är det några marmorerade bruna pärlor. Och så det stora i svart och silver - alla pärlor till det är gjorda av cernit. Jag målade den svarta cernitleran med silverfärg - innan härdning. När färgen torkat plattade jag ut leran så färgen krackelerade och sen skar jag ut de stora formerna och rullade resterna till några runda pärlor. Det röda smycket har en snäckformad del av cernit och några olika pärlor. Det svarta hängsmycket, med några silverdetaljer, ser ut som en liten läderväska och det sålde jag en hel del av. Ett pärlemorvitt hängen med några guldpärlor och sist ett par halsband med rosa och gröna vridna cernitpärlor, runda röda och mörkgröna pärlor också av cernit, kombinerat med några vanliga plastpärlor. Just de här vridna pärlorna passar också bra till örhängen, här hittar du ett par sådana. 

Hängestommar som du dekorerar med fimo- eller cernitlera


Gör egna hängen av guldfärgade metallstommar som du fyller med cernit- eller fimolera. Blanda två eller fler färger till en fin marmorering, eller gör ett mönster med någon teknik (hänget längst ner gjordes med en bit av en "stång"). Eller använd enfärgad lera och dekorera med glitter eller tryck in en pärla t.ex.
Stommarna finns i några olika former och storlekar som du ser på bilden. Jag glömde mäta dem men jag gissar att den droppformade är ca 2cm. För enkelhets skull så har jag satt enhetspriset 3 kr/st oavsett storlek.

Färgglada träkatter för pynt


De här söta katterna är faktiskt träpärlor. Hålet är horisontellt, men det visade sig att de är felbalanserade - trär man upp dem på en tråd så flippar de över och hänger med huvudet ner. Men det kanske fungerar i vissa sammanhang ändå. Annars tänkte jag att de kan limmas på t.ex en broschnål, hårspänne, pappask, tavelram m.m. Kanske även till scrapbooking?
De finns i flera häftiga färger, storleken är ca 29x26mm och de kostar 1,50/st.

Silverfärgade länkringar
Att göra egna kedjor av olika ringar och andra metalldelar är ett riktigt roligt pyssel, och kan varieras i det oändliga. Dessutom är det snabbt och enkelt sätt att skapa ett halsband eller armband. Här är tre olika ringar av tibetsilver. Den på övre bilden är 19mm i diameter och har ett gropigt mönster - riktigt läckra - och kostar 3 kr/st. De andra är större, 23mm, och är liksom tvinnade, och  de kostar också 3 kr/st. Sist några mindre helt släta ringar. De är 13mm i diameter och kostar 1 kr/st.
Till dessa ringar används med fördel s. k. åttor för att länka ihop dem, men det funkar ju med lite större bindringar också.

Himmelska pärlor - Blått och regnbågsfärgat!


Glaspärlor i sommarhimlens färger. Överst en vacker morgon med turkosblå himmel. Mitt på dagen skimrar det in transparenta blå nyanser. Så kommer de mörkblå åskmolnen efter en het dag. Så kommer solen fram igen och skapar en vacker regnbåge över himlen. Visst är det sommar?
Alla dessa pärlor är 8mm stora och kostar 1 kr/st.

Rosa jade och mera turkoser

Stora pärlor av ceriserosa jade - mycket fina! De är 10mm stora och kostar 1,50/st.
Nån kanske har börjat ana att jag gillar turkoser (finns det nån som inte gör det förresten?) Så här är ytterligare några turkosa turkospärlor, ovala 8x5mm och de kostar 75 öre/st. Fler hittar du här tillsammans med andra halvädelsetnar t. ex agat och jaspis.
Vit turkos (ja, faktiskt) är också fint. Här i form av knubbiga droppar. De är 17x10mm stora och kostar 2,50/st.

Silverblommor med "bling"2-radiga mellandelar av ljust silverpläterat tibetsilver och med olikfärgade rhinstenar. De är faktiskt mycket finare än bilderna visar. De är ca 13mm i diameter och kostar 2 kr/st.

Filigree och andra metallpärlorFiligree-pärlor i silverfärg. De här är 10mm resp. 5mm, och priset är 1,50 för de stora och 50 öre för de små.
Filigreepärlor 8mm stora i silver och guldfärg. De kostar 1 kr/st.
Ovala spiraler - jätteläckra som mellandelar. De är 9x4mm stora (hålet ca 2mm) och de kostar endast 50 öre styck!
Mellandelar i tibetsilver, 6.5x5mm. De kostar 75 öre/st
Runda räfflade pärlor i tunn metall, väger nästan ingenting. De är 8mm stora och kostar endast 50 öre/st. Liknade "meloner" fast guldfärgade och betydligt större hittar du här, liksom 6mm guldfärgade av kompakt metall.

Pärlinramning - tvinnade ringar och fyrkanter


Två nya tibetsilvermellandelar som fungerar som ramar för pärlor. En fyrkantig modell och en med tvinnade ringar. De fyrkantiga är ca 12x12mm och ringarna ca 15mm. Båda modellerna kostar 2 kr/st. Pärlorna jag satte in i de fyrkantiga är regnbågsfärgade glaspärlor, och turkospärlorna i de tvinnade ringarna finns här.
De blomformade "ramarna" har jag visat tidigare här. De är ca 16-17mm i diameter och kostar 2 kr/st.

Pärlramar nr 1- 5 hittar du här.
Ett par andra pärlramar finns här.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...