12 juni 2010

Halsbandsklocka

Eftersom batteriet i mitt armbandsur är slut, så bestämde jag mig för att göra en klocka och då blev det ett halsband. Smyckeuren har fästen upptill och nertill för att fästas på t.ex. en smyckewire. Det går också bra att sätta bindringar i fästena, vilket var vad jag gjorde här. I ringen upptill satte jag ett klolås så att klockan enkelt kan flyttas om man vill kunna variera själva halsbandet, t.ex. använda en kedja eller en läderrem (en bra idé även för andra hängen). Jag satte den här klockan på ett rosa fuskmockaband. I den nedre ringen satte jag en fjäril. Jag tyckte det behövdes något mer och det blev (som vanligt) en improvisation med en bit smyckewire och några rosa plaspärlor.
Nu har jag bara kvar tre smyckeur (+ detta, som kan monteras isär ifall någon vill ha just detta), nämligen dessa.

Jag har idag köpt fler, men det tar 2-3 veckor innan de finns i butiken. Ett smyckeur kostar 40 kr.
Lite inspiration för smyckeur hittar du här och här.

Klipp och klistra-tavlorSom jag tidigare påpekat behöver man inte kunna måla för att göra en tavla. Här är två klipp och klistra-tavlor.
Den översta är en scrapbookingtavla. Jag hade gjort detta mitt första (och hittills enda) scrapbookingförsök med ett foto av mina sambosar, trängselkatterna Stella Nova (t.v.) och Ziggy Stardust. De är syskon och kom till mig från Djurskyddet i Umeå för snart tre år sedan och de är två helt olika personligheter. Stella är smart, kelig, matglad och lite reserverad. Ziggy är fjantig, pratig, social och väldigt "mammig". Tillsammans med några bitar fina papper, små hjärtan, en blomma och ett par pratbubblor tejpades fotot på ett pappark 20x20 cm. Jag ska så snart jag hinner börja presentera det scrappingpynt jag har. Nu satte jag det på en pannå med tillhörande ram och målade ramen med silvermetallicfärg och lite glitterfärg).

Den andra tavlan är gjord av en annan variant av pannå och ram och här har jag limmat på motiv som klippts från en tapetbård. Det var lite för stort mellanrum mellan slottet och blommorna så det fick klippas ihop (det syns lite var jag klippt). Ramen är här också målad med metallicfärg. Här kommer ett budget-tips: Gå in på en affär som säljer tapeter. Fråga om de har några tapetböcker som ska slängas (för det är vad som händer när de är utrensade!) och se om du hittar någon med trevliga motiv. Vill du bara ha ett enda tapetprov så får du nog riva ut det, och lämna resten till någon annan (de är minsann inte lätta att släpa på dessa tapetböcker). Sen är det bara att åka hem och börja klippa och klistra. Ja, och så köpa ram och pannå och kanske färg hos Miris Skaparlusta!
Några tidigare mixed media-tavlor hittar du här och här.

Pärlmixar
Tio pärlmixar speciellt till armbandet av rektanglar. De säljs tillsammans med övrigt material (metalltråd, ringar, lås) för 50 kr. Men naturligtvis kan man köpa bara pärlorna för att göra något annat, då kostar en påse (ca 22-26 gram) 20 kr.
Nr 1: Grön mix av olika typer av pärlor
Nr 2: Gulbrun mix av sötvattens- och snäckskalspärlor
Nr 3: Blå-vit-turkos mix av sötvattens- och snäckskalspärlor
Nr 4: Rosa mix av skimrande glaschips
Nr 5: Grön mix av av sötvattens- och snäckskalspärlor
Nr 6: Röd-rosa mix av glas-och plastpärlor
Nr 7: Lila-kristall-vit mix av glaschips och några sötvattenspärlor
Nr 8: Blå-lila.kritall mix av mest glaschips
Nr 9: Rosa-vit mix av av sötvattens- och snäckskalspärlor
Nr 10: Svart-kristall mix av vanliga och skimrande glaschips
Naturligtvis går det att plocka ihop/beställa en mix med andra pärlor/färger också.

10 juni 2010

Tillbaka till bronsåldern ...


Jag var ju inne på stenåldern förut, men idag avancerade jag fram till bronsåldern. Och när inföll den då? Lite olika i olika delar av världen, men här i Norden var det från 1700 – 500 f.Kr. enligt Wikipedia. I Egypten och Grekland började den redan 3000 f.Kr.
På Storgatan 21 i Boliden började bronsåldern idag 10/6 2010, med skapandet av ett halsband. Jag har diverse bronsfärgade detaljer som jag tänkte att jag skulle göra något av, och började - som vanligt - improvisera. Resultatet ser du här ovanför. Det är ett ganska långt halsband med flera olika element - ringar av olika slag, åttor att foga ihop med, en kedja, några tvåradiga avlånga delar och så de krusidulliga runda delarna med lite färginslag. Den stora nertill är rund, det är bara för att den lutar lite där den hänger som den ser oval ut.

 Jag återkommer senare med mer info om dessa delar (det finns även ett par andra varianter), och ringarna.

9 juni 2010

Rektanglar av metalltråd och pärlor


Det här armbandet är lite pyssligt men inte så svårt ändå. Man behöver metalltråd i två tjocklekar - den grövre formas till rektanglar och på den tunnare trär man på pärlor och lindar fast på rektanglarna. Sedan monteras rektanglarna ihop med bindringar och så sätter man på ett lås. Gör ett par matchande örhängen av två rektanglar, eller gör ett hängsmycke av en.
Jag använde snäckskals- och sötvattenpärlor till detta, men man kan välja vilka pärlor som helst av lagom storlek. För att göra det enkelt har jag plockat ihop några "gör det själv-kit" som innehåller metalltråd till 10-11 rektanglar, pärlor i olika material och färgteman, bindringar och ett lås (örkrokar köps separat). Illustrerade instruktioner medföljer. Jag ska fota de pärlpaket jag har, men det går förstås bra att själv välja pärlor. Vill du ha metalltråden i någon annan färg än silver så går det ju bra också. Materialsatsen kostar 50 kr.

Grönt är skönt och gult är ... fint!Gula och gröna träpärlor, en "benpärla" och svart vaxad bomullstråd är ingredienserna i detta armband. Vad knyttekniken jag använde kan heta vet jag inte - jag improviserade - hela designen improviserades under arbetets gång. De här träpärlorna finns i två gula varianter och fyra gröna. Jag använde inte de minsta gröna eftersom hålen är lite för små - de gula i samma modell kunde jag använda genom att välja ut de med störst hål - de större gröna funkar bra. Som knapp att låsa med användes en stor träpärla i matchande färg.

De gula + de små gröna kostar 5 öre styck och de större gröna kostar 10 öre styck. "Knappen" kostar 1,50. "Benpärlan" kostar 2 kr och med 2 meter bomullstråd (= 4 kr) så blir kostnaden för detta armband ca 10 kr.

7 juni 2010

Väskor av broderade kuddar

 
På loppis eller hos Myrorna, Kupan och andra secondhandställen kan man hitta broderade kuddar. Om du gillar korsstygnsbroderier men ändå inte tycker det passar i din heminredning, så kan du sy en väska av kudden! Sprätta upp kudden i "uppåt"-sidan, plocka ut innerkudden. Bestäm vad du ska ha för handtag/axelrem och hur och när det/den ska fästas - före, efter eller tillsammans med fodret. Sy ett foder (gärna med en ficka) som du syr fast i den uppsprättade kanten -  vill du ha en dragkedja blir det förstås knepigare (om inte kuddöverdraget redan hade dragkedja - och på rätt kant).
Dessa två väskor finns i min butik och kan köpas (ska fundera på priset).

Örhängen med tibetsilverblomma


Två par örhängen där jag använt den lilla blomman i tibetsilver. De röda har glasdroppar (finns i ett flertal färger) och ytterligare en detalj i tibetsilver (jag hade bara de här två av dessa så tyvärr kan du inte köpa dem, men det finns annat som kan passa). Det andra paret har stora mörkblå pärlor (finns tyvärr inte heller fler av) och överblivna delar av en halskedja (rest från armbandsprojekt).
Dessa örhängen liksom andra smycken jag gjort (och några inköpta) kan köpas. De röda kostar 25 kr och de blå 35 kr.

Tillbaka till stenåldern

National Geographic har i flera år drivit ett projekt för att kartlägga människans utbredning över Jorden, alltså när och via vilka vägar våra förfäder/mödrar tog oss till där vi är nu. Du kan läsa om detta projekt här. För den som vill få sin egen genetiska resa kartlagd, så kan man beställa ett dna-kit med vilket man tar ett dna-prov som sedan skickas till ett labb. Eftersom jag är väldigt intresserad av människans förhistoria och de tidigaste kulturerna så kunde jag ju inte låta bli. Jag skickade in mitt dna-prov och valde att få veta min historia på modersidan (mitokondrie-dna). Mina anmödrar utvandrade från Afrika via Egypten och mellanöstern dit de kom för ca 40.000 år sedan. Någonstans i vad som nu är Libanon stannade de och väntade på att istiden skulle ta slut. Och för ca 10.000 år sedan drog de norrut via Kaukasus. Det fanns ju redan människor i Europa då, men den här nya gruppen där mina anmödrar ingick, det var de som införde jordbruket i Europa (vilket är ironiskt med tanke på att jag inte ens kan få en krukväxt att överleva).
Alldeles säkert tyckte både dina och mina anmödrar om att smycka sig långt innan både glas- och plastpärlor fanns - man har hittat snäckpärlor som är 110.000 år gamla!! Och snäckskals- och sötvattenspärlor gillar vi ju än idag, pärlor snidade i ben är väl mindre eftertraktade och inte har jag några heller - men plastpärlor som ser ut som snidade i ben, dem du ser på bilderna här ovanför. (Några glaspärlor på samma tema finns här.)
Priser och mått: Överst - runda 12mm, kors 19x14mm - 1 kr/st. Mellanbilden - runda 16mm, "kottar" 23mm - 2 kr/st. Nedersta bilden - stora 23mm 1,50/st, små (glömde mäta) kostar 50 öre/st. Alla har hål tillräckliga för 1mm tråd, det två runda modellerna, "kottarna" och de stora avlånga klarar t.o.m. 3mm.

Ett armband och ett halsband för grottkvinnan i dig. Halsbandet har också rondeller av okänt material, kanske rentav bärnsten, som ser handgjorda ut - de är ca 9mm i diameter och kostar 10 öre styck.
(Ett armband med en "kotte" oct träpärlor hittar du här.)

Guldripplade pärlor

Supersnygga stora akrylpärlor i fyra färger (blå, grön, röd, svart) med guldrippel. Pärlorna är ca 14x13mm och hålet ca 1,5mm. De kostar 3 kr/st. Ett armband där jag använt ett par av de röda finns här.
De här tycker jag är så läckra, både marmorerade och guldripplade. De är av akryl men både ser ut som och känns som glaspärlor. Storleken är ca 12x5mm och hålet tillräckligt stort för 1mm tråd. Härliga pärlor till ett lika trevligt pris - 50 öre styck!
Ett armband med dessa pärlor hittar du här.

6 juni 2010

Stora transparenta pärlorPärlor av plast/akryl som kan användas med 1mm tråd (se dessa halsband). De fyrkantiga "kuddarna" är lite facetterade och är 20x20mm stora - de kostar 1 kr/st. Färger enligt bild.
De på den nedre bilden är plattare och krackelerade, 20x15mm och kostar 1,50/st. Färgerna är grön, brun, svart, blåturkos och lilarosa.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...