7 jan. 2012

Kedjeterapi

Att montera ihop olika metalldelar, t. ex. ringar, till handgjorda kedjor och annat är faktiskt roligt, om än ibland ganska tidsödande - men är man ute efter att just fördriva tiden, så är ju det bra. Jag gjorde ju ett halsband med stora bindringar för en vecka sedan, men jag har fortfarande  gott om bindringar och splitringar, så här är lite mer av sånt.
 Ett hänge gjorde jag av bindringar och små splitringar. Det här sättet att sätta ihop ringar kallas chain maille och kan göras i många varianter. Den här varianten brukar kallas japansk blomma. Egentligen ska det vara större och mindre bindringar i par, men jag använde alltså splitringar istället för de mindre bindringarna. Och eftersom de större ringarna är lite för tunna så fick jag använda tredubbla för att det skulle bli tillräcklig styrsel på hänget - det behövs vara lite tajt för att det ska hålla formen och inte vika ihop sig.
Jag satte alltså sex splitringar på tre bindringar som utgjorde mitten. Sen tre bindringar genom en splitring plus två nya splitringar. Så tre till bindringar genom en av de nya splitringarna, nästa splitring på mitten och så en ny splitring igen. Det syns nog på bilden hur det ska vara.
 Har man tålamod så kan man ju göra flera såna här blommor och sätta ihop till ett armband, men jag gjorde alltså bara ett hänge. Om man vill kan man sätta på berlocker eller pärlor också.
 Örhängen med enkla kedjor gjorda av stora bindringar och små splitringar. Det är alltså två kedjor på vardera örhänget.
 Ett av de där paketen jag fick före jul innehöll också de här silverfärgade filigreekonerna (guldfärgade hade jag tidigare). En påse mirakelpärlor fanns i lådan Tim hämtade. Jag satte en öglepinne genom konen och satte pärlan på.
 Jag hittade en bild av ett armband gjort av bindringar och snäckskalsrondeller (tror jag det är) och ville göra något liknande. Nu hade jag inga snäckskalsrondeller att tillgå, så det fick bli mirakelpärlor istället.
 Det tog en stund att knåpa ihop - de små bindringaran är bara 4mm så det var lite pillrigt att över huvud taget få dit dom, men det gick.
Och medan jag var djup koncentrerad på uppgiften så hoppade Ziggy upp på bordet och började böka  (han ville gå ut, men jag tyckte han kunde vänta till lite senare). Och vad händer? Jo, han puttar ner två lådor med smyckematerial på golvet! (Han är mycket bra på att putta ner saker, ibland med flit och ibland av misstag - han är lite klumpig.)
Den ena lådan (ligger upp och ner på bilden) har lock, så där for inget ut (tur det, för det är mycket grejer i den). Den andra lådan (hade jag tagit upp innan jag tog bilden) består också av flera fack, men har inget lock, så där for allt ut över golvet. Mitt vrål hördes garanterat över halva kvarteret (hoppas ingen gick förbi just då). Alla de små svarta flisorna fick mig att tro att det var några glaspärlor som krossats, men det visade sig vara glaschipspärlor, så dom var inte vassa ändå. En del minipärlor fanns det också, men mest var det faktiskt kedjor, så det blev ändå inte alltför jobbigt att plocka ihop.
Efter att Ziggy vågat sig fram igen och åter börjat gnälla så fick han i alla fall gå ut. När jag släppte in honom för en stund sedan så verkade han först som vanligt, men nu när jag tittar på honom där han ligger i soffan, så ser han lite konstig ut och verkar stel och ha svårt för att röra sig. Dessutom hade han en stor lös hårtuss på sidan. Jag misstänker starkt att han råkat på sin ärkefiende, det brukar resultera i en och annan blessyr.
En gång trodde jag han hade brutit benet för det var en stor bula och det såg alldeles krokigt ut och han haltade ordentligt. När jag granskade bulan såg jag att det fanns ett sår och det satt något där som såg ut som en flisa av en klo (som jag försökte ta bort, men det gjorde ont så jag lät det vara och han fick väl bort den själv). Det tog några dagar innan bulan var borta och han slutade halta - det är tur att katter är tåliga ändå.
Om han åkte på stryk idag, så kanske han nöjer sig med att vara inne i hemmets trygga vrå i morgon.
"Jag kan sitta i fönstret och speja på ärkefienden i stället."

Några andra smycken där jag använt handgjorda kedjor eller länkat ihop annat med bindringar: En halskedja med strasspärlor, ett armband med berlocker. Halsband av bl.a. kedja hoplänkad med "åttor" och en med ringar. Tre flerradiga armband. Halsband i guld och brons. Armband med hoplänkade knappar. Halsband med hoplänkade pärlor och tvinnade ringar. Halsband med svarta ringar och porslinshjärtan. Peace-armband. Olika ringar länkade med "åttor". Bronshalsband av en massa olika delar. Armband hopsatt av rektanglar av metalltråd och pärlor. Armband med krumelurer. Armband med handgjorda bindringar. Halsband och armband av ringar och ponybeads. Maskulin halskedja av bindringar och splitringar. Armband med guldknappar. Knapparmband.

Inga kommentarer:

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...