5 mars 2016

Decoupageat burklock

Nyåkers kubbar är goda, och dom kommer i praktiska plastburkar. En av burkarna återanvänder jag till fröknäcket för det blir precis lagom. Jag bestämde mej för att tapetsera locket.
 Jag tog den där gräsligt fula tapeten som jag hittade på vindan (härrörande från det där rummet vars uppvärmning föranledde vattenkatastrofen - mitt sovrumstak hänger fortfarande på tork). Den gräsligt fula tapeten behövde piffas upp och till detta klippte jag ut lite blomster ur en blomkatalog.
Sen tapetserade jag också ett par Aladdin-askar. Och så bakade jag en plåt fröknäcke för att fylla lådan.

4 mars 2016

Nej, tack - Extra allt! Ja, tack - Allt i ett!

När jag tar min dagliga lilla promenad, så passerar jag en postlåda med detta meddelande ...
Nej tack - Extra allt! Nåt för alla shoppingmissbrukare att ta över - Utsätt mig ej för frestelser, tack!

Reklam är nästan det enda jag får i min postlåda, så det tar jag emot, bläddrar igenom och slänger (fast en del sparar jag för diverse papperspyssel). Frestelser finns där, men dom innebär för det mesta att jag måste göra en tur till stan och det avstår jag från så länge det inte är alldeles nödvändigt. Vilket brukar handla om ett besök på röntgen.

Vilket det blir dags för om några veckor. Igår fick jag två brev. Det ena gällde röntgen av foten, det andra var en förvarning om att jag ska bli kallad för en röntgenundersökning (och behöver lämna blodprov inför det), undertecknad av urologmottagningen. Hmm. Urologen ville ju göra en ny röntgen i maj, medan lungdoktorn ville göra en redan i mars - kan dom ha pratat ihop sej? Jag hade ju framfört en önskan om att göra både lungor och njure på samma gång när jag pratade med lungdoktorn, men han ville ju inte vänta till maj. 

I alla fall blev jag tvungen ringa till röntgen för att ändra tiden för foten - kl 7.40 vägrar jag ställa upp på. Vilken röntgen, undrade hon jag pratade med, foten? Ja, har jag fått tid för det andra (jag hade ju bara fått förvarning)? Jo, det var en skiktröntgen av buk och thorax, sa hon. Ska jag boka om foten till samma dag? Ja, tack!! Dom brukar försöka ordna ihop det, sa hon. Perfekt! Och eftersom hon sa att det var buk och thorax så betyder det väl att lung- och urologdoktorerna faktiskt har samsats om en röntgen?

Idag fick jag ett brev med kallelse för datortomografi av bröstkorg. Det stod inget om buk där - det var på remiss från lungdoktorn. men förvarningen hade ju kommit från urologen. Hmm. Nå, det måste väl vara båda delarna ändå. Fattas bara att neurologen vill ha en MR av hjärnan också (fast det brukar ju vara på hösten), så blir jag röntgad från topp till tå :)

I förrgår fick jag ett annat brev - med ett Grattis-kort från min väninna A-B! Hon gör alltid originella kort och brev. Det här är broderat på en bit av någon typ av torktrasa. Det gula omslaget är också en torktrasa! Så den här veckan har jag fått ovanligt mycket i postlådan - inte bara reklam.

Japp, 61-årsdagen står för dörren. Jag får väl fira med en sån här kaka ...
Efter promenaden nappade jag på ett recept som Susanne delat med sig av på sin blogg - kladdkaka i kopp. Snabbt, enkelt och gott när man drabbas av akut chokladbehov. Jag råkade ha en liten klick vispad grädde över och några hallon från frysen passade bra till.

Jag vet att jag sett såna där bakverk som görs direkt i en mugg förut, men jag har aldrig tidigare provat nåt recept. Det är ju perfekt att kunna göra en liten enportionskaka så där när man drabbas av akut kaksug. Gjorde en sökning på Mug Cake på Pinterest och det fanns ju en hel del där att testa ...
Och den här fina gamla muggen har äntligen kommit till användning!

2 mars 2016

29 feb. 2016

En massa pennor

Jag hittade en plåtlåda full med pennor häromdan.
 Ja, egentligen har den legat i princip fullt synlig där den låg (bara lite undanstoppad och delvis skymd under annat), men jag har av nån anledning inte reflekterat över vad den egentligen innehöll. Nu tog jag fram den och kollade. En massa pennor var det!
 Det är färgpennor, blyertspennor (jag har tydligen tagit ut ett par nån gång), akvarellpennor, kolpennor (ett par var vässade och använda) och metallicfärgpennor. Dags att börja rita och måla nu!
Men att ha dom i det där plåtskrinet kändes opraktiskt - stort och svåröppnat och oftast är det väl bara en typ av pennor man använder vid varje tillfälle. Så jag tog ut dom och buntade ihop dom. Dom tre varianterna av färgpennor la jag i en låda tillsammans med de tjockare färgpennorna, så har jag allt vad färgpennor gäller samlat på ett ställe. Kolpennorna och blyertspennorna får samsas med andra blyertspennor i en burk.

Så tänkte jag att jag har väl mer färgpennor så varför inte leta rätt på dom och verkligen samla ihop allt.
 Och hittade ännu en plåtlåda innehållande akvarellpennor. Den lådan är i alla fall mindre så dom får ligga kvar i den. Dom "riktiga" akvarellfärgerna har jag ännu inte lyckats lokalisera, så skulle jag få för mej att måla akvarell får jag väl hålla mej till pennorna tills vidare.
 En pappask med gamla färgpennor från Tims skoltid och mera metallicfärgpennor. Dom får samsas med övriga färgpennor i lådan.
Och en bunt blandade färgpennor i en burk, dom hamnade också i lådan som nu är tämligen full. men skulle det dyka upp några fler vilsekomna pennor så ska dom väl kunna gå ner, eller så får jag byta till en större låda.

Det blir till att plocka fram målarböckerna ikväll och testa lite pennor.

Har nån någon idé om vad jag ska göra av den där nu tomma plåtlådan då?

28 feb. 2016

Jaså? Nähä? Jaha ...?

Nu har jag fått ett svar från Umeå. Eller snarare ett icke-svar. Man hittade ingen sarkoidos i min lunga. Vad som syntes på skiktröntgen i min lunga och i ena njuren är därmed fortfarande ett frågetecken. Vad som orsakar mina neurologiska symtom är därmed fortfarande en gåta. Visserligen var jag skeptisk till en början då sarkoidos fördes på tal, för jag hade aldrig hört talas om att denna sjukdom också kunde drabba nervsystemet. Efter att ha läst in mej på ämnet höll jag ändå med om att neurosarkoidos kunde vara ett svar. Och lungdoktorn sa att visst kunde jag ha sarkoidos i hjärnan utan att ha det i lungorna, men det är väldigt ovanligt.

Så då är jag tillbaks på ruta ett - är det kanske ändå nån lindrig ms, eller är det kanske nåt alldeles okänt som så småningom kan uppkallas efter mej (fast det brukar vara läkaren som gör upptäckten som får sjukdomen uppkallad efter sej). Neurologen hade inga nya idéer när jag pratade med henne förra veckan, inte ens den konsulterade specialisten från Stockholm hade nåt förslag.

I alla fall ville lungdoktorn göra en ny lungröntgen om en månad. Och urologen vill göra en ny skiktröntgen av njuren i maj. Kan man inte göra allt på en gång i maj då, tyckte jag. Men lungdoktorn ville inte vänta så länge. Det är inget som tyder på nån tumör eller annat allvarligt ändå, men för säkerhets skull.
Och så var jag till doktorn på HC och fick en remiss för röntgen av min vänstra fot. Tur jag redan har fått frikort så jag kostnadsfritt kan bli stamkund på röntgenavdelningen.

Ja, det kunde ju ha varit kul att få en diagnos - men oavsett vad det är så är det väl inte nåt som kan behandlas och samtidigt är det inte heller särskilt allvarligt så det spelar egentligen ingen roll ur den synvinkeln. För övrigt har jag varit piggare på sistone. Så pass att jag orkar motionera lite mer och hålla på med mina arkeologiska rensa i röran-utgrävningar. Vilket är bra, för mina ögon är dessvärre mer än vanligt grumliga och det är väl bra om jag inte bara hänger framför datorn då.

I ovan nämnda utgrävningar dök den här "fågeln" upp häromdan.
Två små bitar drivved. Näbben, huvudet och vingen är en del. Även ögat är en naturlig del av denna träbit. Kroppen och stjärten är en annan bit limmad bakom.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...