25 maj 2013

Måla djur på sten

Ännu en bok ur min hobbybokhylla.
 Måla djur på sten av Uta Nasshan. Svensk utgåva © B. Wahlströms Bokförlag AB 2001. ISBN 91-32-32596-7. 64 sidor.
Boken innehåller en del om hur man ska välja stenar - och se vilka former som döljer sig i stenen - och hur man skissar motivet och målar, med steg för steg-illustrationer.
 Tre ugglor. Den till vänster ser lite arg ut och påminner om "angry birds" tycker jag.
 Knubbig domherre.
 Indisk elefant.
 Blåmes. Det är många stenar som blir fåglar i den här boken.
 Men några katter är det också.
 Steg för steg-anvisningar.
 Två hundar i en sten!
Det är ju enklast att måla på släta stenar, så kan man få till mer detaljer, men även en sten med en grov yta kan dälja ett motiv, som det här något udda hästhuvudet nertill på bilden.
Bokens baksida.

24 maj 2013

Mera örhängen

Det har varit soligt hela veckan, fast lite svalare än under förra helgen. Men idag är det värmebölja igen, uff! Ziggy ligger mest ute på bron i nåt skuggigt hörn. Det är ett krux med att han ser mej om jag ska gå nånstans, för han ska alltid följa med. Fast för en stund sedan då jag skulle gå och posta ett brev så verkade han ligga kvar (för att det var så varmt så han inte orkade), inga ömkliga jamanden som förföljde mej. Men när jag varit till OK och postat brevet och kommit halvvägs tillbaks hem, så hörde jag detta välkända mjauande - och där satt han i skuggan bredvid postlådorna, längre hade han inte orkat för resten av vägen fanns det ingen skugga. När vi kommit hem la han sej på bron igen.
 Och jag sitter här med fläkten blåsande på mej och har inget roligare än några nya örhängen att visa upp. Fast just nu är det ju roligt att göra örhängen då jag kan använda dom själv - ett nyhetens behag är det väl. Fyra par blev det igår.
 Ett par stora akrylpärlor med drizzlat mönster i lila (finns i fler färger), pärlhattar (phsp-110) och ett par mellandelar. Tunn silverkedja (nr 28) och en liten lila pärla upptill.
 Rektangulära akrylhängen på en hängedetalj med flera öglor. I gropen i mitten limmade jag fast en liten rhinsten.
 Ett par lila akrylhängen på ett par blomformade länkar av tibetsilver. Jag har rotat djupt i lådorna med gamla bortglömda saker.
 En låda med bortglömda snäckskalspärlor tittade jag också i och hittade dessa snäckskalscoins i rosa med guldrippel. Jag satte dom på guldfärgade hattpinnar med bara en liten guldkula ovanpå.
 Jag tänkte göra ett par knappörhängen också, men då hittade jag dessa flatbacks med silvriga gropar, och dom var ju som gjorda för att limmas direkt på örstickarna. Hela 12 färger finns det av dom - vit, turkos, svart, grön, lila, blå, rosa, röd, cerise, gul, orange och brun. De är 13mm i diameter och kostar 50 öre/st.
 Jag gjorde ett par vita och ett par turkosa. Dom vita sålde jag idag.
Solkatten Stella sitter bakom katt-och-råttagardinen och spejar i kvällssolen.

22 maj 2013

Nyttiga bollar

Varje gång jag bestämmer mej för att nu ska jag hålla mej ifrån alla onyttigheter, så blir jag naturligtvis hysteriskt sugen på just sådana. Kakor har jag en särskild svaghet för, men eftersom jag är väldigt duktig på att INTE baka, så handlar det mycket om att låta bli att köpa kakor. Kakdeg kan dock vara en fara för då handlar det inte om att baka utan bara att slänga ihop en deg som äts som den är - och det kan jag göra hämningslöst när suget blir outhärdligt. Nu ska jag i alla fall försöka behärska mej och inte göra kakdeg. Men nånting som liknar kakdeg fast är nyttigt kan jag försöka lura mej med. Så för tio minuter sedan gjorde jag dessa bollar som låtsas vara vanliga chokladbollar fast är betydligt nyttigare.

Jag hade inget recept utan det blev ett improviserat experiment. Mängden på ingredienserna är ungefärlig och kan varieras efter tycke och smak.

  • 1 dl havregryn
  • ca 1/2 paket katrinplommon
  • ca 1 dl russin
  • 1 liten banan
  • ca 1 1/2 dl sötmandel
  • ca 1 1/2 dl hasselnötskärnor
  • 3-4 tsk kakao

Alltihop hackades och geggades ihop i matberedare. Det blir en rätt kladdig gegga tack vare katrinplommonen. Lagom stora bitar (det blev 26 st) formades till bollar och rullades i havregryn (riven kokos är ett alternativ för den som gillar det). Det är alltså inget fett tillsatt och inget socker heller, så det borde vara betydligt färre kalorier än vanliga chokladbollar. 

21 maj 2013

Lite inspiration från min Pinterest

Värmebölja har drabbat Boliden - värst var det i helgen - och jag orkar inte göra nånting. Mina bepälsade sambosar orkar inte heller nånting, utan ligger mest och flämtar på nåt skuggigt ställe. Men dom är gärna ute i alla fall (till skillnad från deras människa) så det är rätt lugnt i huset åtminstone.
Det är egentligen för varmt för att sitta framför datorn också här på övervåningen, men jag har en fläkt bredvid mej som blåser svalkande vindar. Så i brist på annat så sitter jag och möblerar om på mina pinterestboards. Jag har gjort några fler kategorier så jag flyttar om en del. Och det blir nog fler uppdelningar också för nu börjar jag ha ganska mycket i samlingen.
Det blir alltså inte mycket skapat nu, men lite inspiration kan jag ändå bjuda på.
Urgulliga minitavlor (av tändsticksaskar) från craftandcreativity.
Spargris av petflaska.
Från favecrafts. Vinflaska målad och krackelerad. Jag provade ju krackelering tidigare och det var ju riktigt häftigt! Och även om jag inte dricker vin så råkar jag ha tre vinflaskor eftersom jag fick dem (fyllda med hemgjord saft) av mina grannar till jul.
Chokladfjärilar att dekorera sommarens tårtor med.
Hur man gör en minivas på 30 sekunder får du veta här. Fullkomligt genialisk idé!
Hur man krackelerar glaskulor får du lära dej här.
Snabbgjord kasse av en t-shirt för shopping eller till badstranden.
Hur man gör askar av papperstallrikar visas här.

Ett halsband av pistagenötskal! Jag har en hög sådana - jag äter nötterna och Stella slickar och suger på skalen - jag antar det är saltet hon gillar.

Det var ett litet axplock av vad jag samlat på Pinterest. Kolla gärna själv efter mer.


Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...