22 okt. 2015

Schampoflaskor får ny uppgift

Det var Lopplisa som väckte intresset för att återvinna schampoflaskor och liknade plastförpackningar. Hon har gjort både glasögonfodral och etui för virksugen resenär, läckert piffiga skapelser med virkad överkant och knapp. Men hur läckert det än var kom jag inte på att jag hade nån direkt användning av dylika fodral - glasögonen har jag ju alltid på näsan och inte reser jag heller. Sen trodde jag det skulle vara svårt att få bort etiketten på flaskorna, att det skulle bli klistriga rester kvar.

Men det blir inget sånt (åtminstone inte om det är plastetiketter) - flaskorna blir helt fräscha när man drar loss etiketterna! Upptäckte jag nu när jag äntligen tog mej för att ta rätt på några flaskor som jag lyckats tömma på innehållet (dom räcker alldeles för länge). Jag höll på slänga dom innan jag kom på hur dom skulle kunna få en ny uppgift i livet - som upphängbar förvaring.
 Helt odekorerade och inte alls lika piffiga som Lopplisas fodral, men snabbt fixade är dessa förvaringsburkar som kan hängas upp på närmsta spik. Jag skar först bort locket, sen klippte jag till öppningen med en sax. Det enda knepiga är att göra hålet för upphängningen, men med en del hackande med kniven och sen lite klippande med saxen fick jag till hålen, om än inte särskilt perfekta. Har man en lite mer ambitiös läggning så kan man ju också göra hål runt kanten och virka en snygg kant.
Så vad kan man då förvara i dessa forna flaskor? Pennor, teskedar, växelmynt, nycklar? Mobilladdare eller andra sladdar som ligger och trasslar sej. Virkkrokarna eller strumpstickorna. Fjärrkontrollen eller läsglasögonen som alltid kommer bort. I badrummet eller syrummet för diverse pryttlar som sax, nagelfil, måttband, kam etc. Eller kanske dom där ätpinnarna som följde med hem från kinaresan.

Så nu måste jag börja duscha och tvätta håret oftare, eller förhöra mej med grannar och vänner om att få omhänderta deras tomma förpackningar ...

21 okt. 2015

Full av kontraster

Idag har jag varit på datortomografi. Förra veckan var det magnetkamera och det har jag ju gjort förut, så det vet jag ju hur det går till. Datortomografi var en ny upplevelse.

Man ska vara där 1½ timme före själva röntgen, för att få i sej 8-10 dl kontrastvätska. Det smakade inte mycket men blev ändå äckligare för varje glas. Jag mår fortfarande illa. Sen skulle det sprutas in nån annan kontrast i blodet och den åkte snabbt ner i underlivet där det blev väldigt varmt (men det gick snabbt över också). Att sen åka några vändor fram och tillbaks i maskinen tog inte många minuter och sen var det klart.

Men nu är jag full av kontraster och bör dricka mycket ett par dagar för att skölja ut det.

Varför jag skulle genomgå denna röntgen är att neurologerna i Umeå börjat tvivla på min MS-diagnos. För att jag fick synnervsinflammationen när jag var så pass gammal (det brukar man ofta få i början) och att den inte läkte ut, och värken i ansiktet som jag drabbas av när jag har ansträngt mej, och för att jag inte har så mycket prickar i hjärnan.

Visserligen har jag lindriga symtom, men jag får allt mer besvär med att gå och synnervsinflammation är väldigt typiskt ms. Värken i ansiktet (trigeminusneuralgi) drabbades jag av första gången då jag var 35 och får man det före 50-års ålder så bör det utredas med tanke på ms, så det stämmer väl? Det var två episoder av övergående besvär så det var ju typiska skov, om det haft andra orsaker (nerv i kläm) så skulle det knappas ha gått över.

Jaha, men vad skulle det då vara? undrade jag när neurologen sa att hon ville utreda mej mer. Sarkoidos, säger hon. Okej, visst har jag haft torrhosta i femton år och sarkoidos sätter sej i första hand i lungorna. Men i övrigt tycker jag det är lite långsökt. Sarkoidos kan sätta sej i ögonen (uveit), men sällan i synnerven (såvitt jag vet). Man kan få ansiktsförlamning, men jag har ju bara värk och ibland domningar kring högerögat (förmodligen för att jag överansträngt ögat). Sarkoidos kan sätta sej på centrala nervsystemet och det kan ju ge problem domningar och med att gå t.ex. Men ändå?

I alla fall ville hon att jag skulle göra en datortomografi (skiktröntgen) av lungor och buk (det kan sätta sej på i princip alla organ). Så nu har jag gjort den. Bara att vänta och höra om dom hittar nåt. Annars är jag helt nöjd med att ha ms, det har folk hört talas om. Varje gång jag säger att jag kanske har sarkoidos kommer frågan "Vad är det?" och så får jag hålla ett litet föredrag. Det är för övrigt en autoimmun sjukdom precis som ms.

I natt hade jag för övrigt en obehaglig och smärtsam upplevelse. Jag vaknade med sprängvärk i höger ben. Det verkade utgå från knäet som också kändes flera gånger större än vanligt. Jag visste inte vart jag skulle ta vägen med smärtan, jag kunde knappt röra mej och det var som att ha sendrag i hela benet. Det gick så småningom över, men återkom i lite lindrigare form strax före jag skulle stiga upp. Lyckligtvis har jag inte känt av det under dagen men benet är lite domnat. Jag har aldrig förr upplevt en sån där besynnerlig och obehaglig smärta och jag hoppas det var en engångshändelse.

Efter besöket på röntgen åkte jag hem direkt. Det gjorde jag förra veckan också (shopping är ju ändå inget jag känner för). Nere vid busstationen upptäckte jag något märkligt ...
Det där huset på andra sidan. Det har varit rivningshotat i flera år men står fortfarande kvar. Och nu har det fått ny exteriör. Jag blinkade till ett par gånger innan jag insåg att jag såg det jag såg. FÖRLÅT

För vad? undrade jag. Har huset nåt att be om ursäkt för? Nä, det är konstnären som ber om ursäkt för tidigare synder. Här är en artikel om detta

20 okt. 2015

Tre till memorywirearmband

När jag nu ändå dragit fram memorywire och pärlor, så varför inte göra några till armband.
 Och det blev då ett rött, ett blått och ett grönt.
 Rött och guld. De största är glaspärlor i helixform. Jag gillar dom, dom har många facetter och blänker fint.
 Gröna "daggiga" pärlor, guldkulor och ljusgröna akrylpärlor tillsammans med några smaragdgröna helixslipade glaspärlor.
 Ljusblå bikoner, pärlemorvita vaxade glaspärlor, ljusblå akrylpärlor och mörkblå helixpärlor med ab-lyster.

 Dom tre första (svart/silver, turkos och rosa) finns här.
 Jag har memorywire för ringar också. Jag har gjort ett par ringar som matchar det rosa och det turkosa armbandet, men det var inte särskilt lätt kan jag säga. Det är svårt att hålla i dom små och styva spiralerna och samtidigt peta på små pärlor. Det går ju knappast heller att göra öglor i ändarna eftersom det inte går att göra särskilt små öglor i detta styva material, så jag limmade först några pärlor i ena änden och avslutade på samma vis. Ringarna blev ganska tajta, särskilt den turkosa som har större pärlor på mittenvarvet, men det går att räta ut spiralen något så ringen blir vidare. Men man kan göra ringar på ett enklare sätt, genom att t.ex. bara sätta på en tvåradig mellandel som här.
När jag skulle fota ringarna på handen så hade jag inget lämpligt underlag som bakgrund, så det blev det här bladet.
Tim var nämligen här i helgen. Och i början av oktober var han i Shanghai + Hangzhou och Wuzhen (Kinas Venedig). Han hade ju inte shoppat så mycket, men en sak han köpt var inslaget i ett blad från nån dagstidning (eller nåt sånt) daterad i maj. Det är fyra sidor med blandat innehåll, bland annat en artikel om ledarhundar (gissar jag utifrån bilden), men rubriken vid mitt lillfinger handlar om bilbesiktning (att icke lokalt registrerade bilar inte ska behöva köra fram och tillbaks för den årliga besiktningen). Sen är det en sida med veckans begivenheter (musik, teater och sånt), en sida med annonser (fastigheter m.m.) och en sida med ett par artiklar som jag inte vet än vad de handlar om.

I alla fall tänker jag att jag kan väl använda hösten till att försöka läsa detta blad. För nu har jag tänkt bli lite mer seriös med kinesiskan - hittills har jag mest bara samlat resurser och en massa listor med ord, uttryck och grammatik, men inte just lärt mej så många ord än - det är så intressant att studera själva språkets struktur och uppbyggnad så vokabulären har liksom kommit i andra hand. Nu har jag i alla fall fått rätt bra grepp om meningsuppbyggnaden och småorden som ska petas in här och var, så det är väl dags att börja plugga in ordlistorna och även öva på uttalet.
我只说一点普通话。 我学习中文已经五个月了。

18 okt. 2015

Vacker dag vid Sidtjärn

Idag var det ett fantastiskt väder - sol och 15 grader varmt i solen, 11 i skuggan. Det var nästan mer sommarväder än det nånsin var i somras. Så jag tog en promenad (det gör jag så gott som varje dag) och idag tog jag en sväng förbi Sidtjärn. Det är en liten sjö som ligger vid byns östra kant. Den syns på flygfotot som Tim tog i somras, uppe till höger alldeles vid skogskanten. Och jag hade faktiskt med mej mobilen så jag kunde ta några bilder av den spegelblanka vattenpölen.


Och min skugga var trettio meter lång ....

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...