16 maj 2014

Färgglada sommarfjärilar

Nu är det nästan sommar. Åtminstone försvann den sista resten av min stora snöhög idag. Och rätt varm och soligt är det.
För säkerhets skull gjorde jag några fjärilshängen. I paketet jag fick igår fanns det nämligen några nya fjärilspärlor. När jag beställde dom visste jag inte att jag hade dom som jag gjorde örhängen av. Men dom nya är i alla fall lite större och passade bra till halsbandshängen.
 Det blev tre fjärilar i rad i olika färger hoplänkade med ölgepinnar och upphängda på hängefästen. Och jag satte dom på flätade fuskläderremmar.
 Grön, lila gul.
 Röd, cerise, orange.
 Turkos, gul, grön.
 Sen parade jag ihop dom med några av örhängena.
 

 När jag skulle gå upp och ladda in bilderna i datorn så kollade jag ut på bron för att se om Ziggy var där. Det var han.
 Streeeetch ...
Det var skönt där ute i lådan men han kom in i alla fall. Han har haft väldigt mycket att göra i vår då det kommit nya katter till kvarteret och han måste åtminstone låtsas hålla koll. Så han har knappt haft tid att komma in och äta ens.

15 maj 2014

Istället för att städa

Jag tänkte städa idag. Det är inte ofta jag tänker såna tankar. Jag tänkte att jag struntar i min dagliga promenad - för att spara på dom där signalsubstanserna som inte räcker till, eftersom mina trasiga nervledningar läcker - så kan jag orka städa istället. Det blev en liten promenad i alla fall eftersom jag fått en paketavi, så jag gick till ICA och hämtade paketet. Där tog signalsubstanserna slut redan, ovanligt snabbt.
Alltså ska jag städa till helgen, lördag-söndag, då jag inte ens behöver gå till postlådan utan faktiskt kan stanna inne.
Och inatt fick jag en idé till ett armband, så istället för städning blev det lite pyssel och knåp idag.
 Det svåraste tycker jag alltid är att välja vilka färger jag ska använda. Utifrån de färger jag råkade ha tillhands av det här garnet så fick det bli blågröna nyanser. Att pärlorna skulle var vita hade jag klart för mej, och råkade också ha sådana inom räckhåll. Lat som jag är så försöker jag undvika att behöva gå ner i butiken för att hämta nåt.
 Den ursprungliga tanken och idén var att jag skulle ha en klunga pärlor i mitten på armbandet bara, men det kändes lite futtigt när jag väl kommit igång, så det blev tre klungor.
 Jag har använt åtta trådar i fyra färger av garnet. Eftersom jag redan hade knutit en bit innan jag bestämde mej för att sätta på fler pärlor så blev inte partiet mellan pärlklungorna liksidigt utan jag bytte knytriktning helt abrupt.

Jag började alltså med klungan i mitten, knöt ena sidan, och avslutade när det var lagom långt för halva armbandet. Vände på arbetet och knöt andra sidan likadan.

Lite städning blev det i alla fall, för jag orkade inte sitta med det här knyteriet hela tiden, så det blev åtminstone lite dammsugning och ett par mattor ligger i tvättmaskinen och bör vara klara alldeles strax.

I tisdags var jag och röstade till EU-parlamentet. Jag brukar inte förhandsrösta men så virrig som jag är så kanske jag skulle glömma att gå på valdagen. Jag tycker det är särskilt viktigt att rösta i detta val om man är emot EU, för då kan man åtminstone påverka lite grann.
Om man inte vet vad dom olika partierna eller deras företrädare tycker i olika frågor så kan man se vilket parti som man borde rösta på (ifall man inte har en aning) genom att köra Valkompassen.
Det är ingen hemlighet var jag står och valkompassen avslöjade också det. Det enda läbbiga är att SD har delvis samma åsikter, bara för att dom också är EU-motståndare - men på helt andra grunder.
 Så här blev mitt resultat - rödgrönlila! Hade faktiskt inte koll på alla dessa partier och blev lite överraskad ändå. F! är ju på stark frammarsch nu och det enda negativa med det är kanske att dom tar en del röster från V, eftersom dom uppenbarligen har många gemensamma åsikter. Ska bli intressant i höst att se hur det går i riksdagsvalet. Det vore ju finemangs om F! tog röster från högern och lyckas ta sig in.
Jag och vänsterpartiet är inte överens om alla frågor, men jag är helt tydligt mer oense med hela regeringen och SD, tack och lov för det.

Gå och rösta!

12 maj 2014

Rapport från Nordkorea

 Annyeong-haseyo!

Igår pratade jag med sonen så han fick avlägga rapport. Det kommer  att behövas fler förhör innan han avslöjat allt. Men bildbevisen för att han varit i Nordkorea har han i alla fall presenterat och här är ett litet urval. Längst ner har jag en länk till alla hans bilder på Google Drive (jag hoppas den fungerar så det inte bara är jag som fått tillstånd att titta).

Bevisen
Nej, det är inte Paris, det här är triumfbågen i Pyongyang. Faktiskt världens största triumfbåge - tji fick ni fransoser! 
Om det här är världens största hyreshus vet jag inte, men några av Pyongyangs 2,6 miljoner invånare har väl fått hyreskontrakt här.
Kanske bor guiden där. Hon var visst väldigt pratsam, kunde hålla på oavbrutet i två timmar. Hon kunde sjunga och dra vitsar också.

 Liten flicka i fin folkdräkt. Jag rapporterade tidigare om vilken färgstark kultur Korea har. Och dom klär faktiskt upp sig även till vardags. Åtminstone pyongyangborna är väldigt prydliga.
 Tjusigt brudpar med best man och tärna. Nordkorea är verkligen inget grått kommunistland.
När pyongyangborna har ledigt kan dom gå till nöjesparken och åka berg-och-dal-bana. Shopping är kanske ingen stor grej i Nordkorea men roa sig kan dom. I den här videon visas en välbesökt utomhusföreställning med sång och dans. Här finns en musikvideo och artikel om koreansk musik på svenska.
Däremot finns det kanske inga spelmaskiner för lokalbefolkningen (dekadent kapitalistnöje), men på utlänningshotellet fanns det en spelhåla. Rena rama Las Vegas! Det är förstås ett sätt för regimen att få in utländsk valuta. 
Dom internationella gästerna behöver inte svälta heller. Mat fanns det. Här en massa grönsaker, sötsaker och annat. I skålen rakt ovanför risskålen var det "annat". Det såg ut som strimlad kålrot eller nåt liknande. Tim knaprade på några strimlor. Sen tittade han närmare på dom. Hans kompis Peter satt mittemot. Tim frågade vad han trodde det var. Peter gissade också på någon strimlad grönsak och stoppade in en tugga. "Titta närmare", sa Tim. "Dom har ÖGON!" Urk! Fiskyngel eller nåt slags miniålar, inga grönsaker i alla fall.
 Det mesta var visst ganska lamt i smaken. Fast kimchin tyckte Tim var god, det var mer kryddor i den. Och den här soppan var god, fast inte så mättande - en buljong med lite strimlor och strån.
 Det var inte bara guiden som kunde sjunga. Sång, musik och andra kulturyttringar är alltså populära i Nordkorea - även om det ofta är politiskt och inte bara underhållning - och naturligtvis ingår det i skolundervisningen. Här en bild från en skola för särskilt begåvade barn. Nordkoreansk skola är 11-årig, kostnadsfri och obligatorisk. Från 14 års ålder är engelska obligatoriskt, så lite utåtriktade är dom ändå. Guiderna behöver förstås kunna engelska och har väl pluggat extra.
 Den demilitariserade zonen - gränsen mot Sydkorea. Här vill nordkoreanerna helst inte prata med dom på andra sidan, inte ens i telefon. Sydkoreanerna får ropa i megafon ifall dom vill meddela något - t.ex "Svara i telefon, vi har hittat några ilandflutna lik, nordkoreanska flyktingar, ifall ni vill ha tillbaks dom." Sann historia.
Livet på landet är förstås annorlunda än det i staden, mer slit och mindre nöjen. Det var mycket människor ute på fälten för traktorer och andra maskiner är sällsynta, så det mesta görs för hand. Några oxar kan hjälpa till med transporter.
Även i stan handarbetar dom, gräsklippare förpestar miljön med både buller och avgaser, flitiga invånare med flinka fingrar är bättre. Det kan vara såna här syner som skapat ryktet att nordkoreanerna äter gräs i brist på annan föda, men kanske var det bara kommunalarbetare som snyggade till gräsmattorna. Jag tycker det är en bra idé - om alla svenska kommuner ställde undan gräsklipparna så skulle en massa människor få jobb istället!
Stan består av en massa fula hyreshus, stora monumentala byggnader och breda gator (fast inte så många bilar), på landet är små hus, stora kollektivjordbruk och usla vägar. Uppe i bergen är det riktigt fint!

En mapp med alla bilder från Nordkorea plus en mapp med bilder från Kina (inte lika många) finns här. Bilderna är inte i tidsordning utan efter namn och då kom mobilbilderna före dom tagna med kameran.

Tim hann inte lära sig så mycket vare sig kinesiska eller koreanska (bara hej/goddag/god morgon och tack på koreanska, och tack på kinesiska). Vill man lära sig några fler ord så finns Book2.de. Där kan man lära sig lite på 50 olika språk. En hel del är gratis men till en del måste man vara medlem, men det är inte dyrt. Är man snabblärd kan man ta ett sju dagars gratismedlemskap och sörpla i sig det man hinner. Man väljer sitt språk (t.ex. svenska) och sen det språk man vill lära sig. Här är koreanska, det är ett flertal olika kategorier av ord. Man kan se hur orden/fraserna stavas och lyssna på hur de låter. Faktiskt riktigt bra. Lektionerna finns också som appar för android och iphone. 

Annyeong-hi kaseyo!

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...