23 jan. 2013

Hänge av - gissa vad!

Ett riktigt skräpsmycke av sånt som jag förut slängt i soporna utan tanke på att det skulle kunna återvinnas.
Men tack vare Susannes återbruksutmaning så tänkte jag att jag verkligen skulle rota i soporna och göra nåt av riktigt skräp.
Tyvärr har jag hunnit slänga alltför många men några utbrända tändstickor lyckades jag rädda. Jag klippte bort den brända biten (går bra med en vanlig hushållssax), utgick från den kortaste och klippte all lika långa.
Sen pysslade jag med att prova ut lite olika sätt att sätta ihop pinnarna.

Med en liten bit silvertråd gjorde jag en ögla för fäste på en av pinnarna. Att limma ihop pinnarna var lite pillrigt för dom vimsade på och var lite egensinninga men till slut lyckades jag tämja dom. Därefter var det bara att måla med lite silverfärg. Ska man göra något med olika färg på pinnarna får man ju måla dom före man limmar ihop det hela. Till sist satte jag hänget på ett hängefäste med en bindring.

Det blir tyvärr inte så mycket tända ljus för min del, för det går inte riktigt ihop med katter som ska vara överallt och kan ställa till det. De vägghängda ljushållarna funkar ju bäst, så jag får väl tända några värmeljus och samla fler utbrända tändstickor. Man kan förstås använda obegagnade tändstickor men det känns ju lite slösaktigt.

21 jan. 2013

Kombinerad huva/halsduk + vantar

Våren är långt borta än, så en ny vinterutstyrsel kan man göra sej så man inte fryser bort. Igår blev det ett snabbsytt återbruksprojekt igen - för veckans återbruksutmaning hos Susanne.
 En huva/kapuschong och halsduk hopsytt och ett par matchande vantar.
 Materialet är en formlös stickad kofta från second hand och en billig fleecepläd.
Huvan/halsduken sydde jag på overlockmaskinen. Och ja, jag sydde med dom där neonfärgerna, för det är inga sömmar som ska synas så det är inte så noga (= jag ids inte byta)!
 Huvan har en söm mitt bak och jag ville inte ha en spetsig topp så sydde jag av spetsen. Fast vill man ha en roligare form på huvan så kan man ju behålla spetsen. Jag klippte fleecefodret först för att prova ut storleken på huvan, sen använde jag det som mall till den stickade delen. Koftans rygg räckte precis till huvan. Vantarna gjordes av ärmarna.
Jag klippte bara en enkelt vantform eftersom det inte är värt att göra några avancerade former när man ska klippa och sy i ett grovt stickat material. För att inte riskera att det stickade tyget remsade upp sig innan jag hunnit sy, så klippte jag bara av ärmarna och nålade fast fleecefodret som jag hade klippt till först. Så sydde jag (trestegssicksack)ihop vantens ytterdel, just utanför fodret, och klippte sedan ut vanten i det stickade materialet. Förutom minskad risk för remsning, så är det lättare att sy en bit in på ett stickat material istället för att försöka hålla ihop kanterna och sy där. Fodret sydde jag med vanlig sicksack, inte för att fleece behöver sicksackas men för att få en lite elastisk söm.
 Som syns på den övre bilden gjorde jag skaftet på fodret längre än ytterdelen för att kunna vika fodret över kanten så här. Jag har faktiskt inte sytt ihop de två delarna utan bara stoppat in fodret i ytterdelen, dom håller ju ihop ändå.
Jag sydde ihop baksömmen på huvans två delar, stoppade fodret in i ytterdelen och så sydde jag ihop de två delarna i nederkanten. Framkanterna är diskret hopnästade för hand. Halsduken klippte jag dubbel (för det är ett ganska tunt fleecetyg) och ganska bred. Mitt på remsan klippte jag upp en öppning precis så lång som huvans nederkant. Jag passade in huvan i halsdukens öppning (med framkanten invikt) och sydde ihop halsduken med huvan. 
 När man viker ner halsduken har man en dold söm och det blir lika snyggt på båda sidorna.
Sen sydde jag ihop halsdukens öppna kant, räta mot räta, med en öppning mitt bak för att kunna vända ut den. Öppningen sydde jag till sist ihop för hand.
Framkanten sitter bara fast nertill - vill man kan man vika fram resten som extra skydd mot vädret.
Jag har utnyttjat den langetterade kanten på fleecepläden både på huvans framkant och på vantarnas muddkant. Och eftersom jag behövde plädens hela längd till halsduken så har ändarna på den också den där langettkanten.
Denna 2 i 1-modell är praktisk om man inte gillar att ha mössa utan föredrar att dra en kapuschong över huvudet när det blir kallt, men man råkar ha en jacka utan kapuschong. Det är enkelt att dra av sig den här huvan också om det blir varmt (t.ex. när man ska in på en affär), utan att - som med en lös mössa - behöva stuva ner den i en påse eller väska (eller glömma den nånstans), man behåller halsduken på och huvan följer med.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...