11 okt. 2012

Till en vinterbrud?

Min hjärna är synnerligen seg för tillfället och det tog en bra stund innan jag fick kläm på hur jag skulle trä bandet genom ringarna för att få ihop det här. Om det beror på synnervsinflammationen eller om det är det är kognitiv svikt (som också kan vara ett ms-symtom), men jag har haft verkliga problem med att få ihop synintryck och tankeverksamheten på sistone - det känns lite oroväckande. Dom senaste 3-4 dagarna har synförmågan i alla fall börjat gå åt rätt håll igen, inte så att det är nån nytta med ögat än, men dimman börjar luckras upp så smått ...
 Att pillra på med några pärlor är alldeles för mödosamt, men när jag hittade en undanlagd påse med dessa glittriga silverringar (finns guldfärgade också) så kom jag på att fläta ihop dom med ett satinband. Eftersom ringarna är frostigt glittriga så gick tanken till vinter och för att förstärka vinterkänslan så valde jag ett vitt band. Vitt för ju också tankarna till bröllop, så det blev ett armband till en vinterbrud tycker jag. Å andra sidan är vitt snyggt till en solbränd arm, så det kan ju passa till en sommarbrud också ...
 Och för en mer romantisk stil så satte jag inte på något lås utan gjorde så att man knyter ihop satinbandet till en rosett. På bandändarna sitter 5mm silverkulor.
Här syns det hur bandet flätas genom ringarna så de hålls ihop. Det är att få ihop de tre första som kan vara knepigt, innan man fått dom i rätt ordning, men sen är det ju inte så svårt egentligen (om inte hjärnan har förvandlats till en seg kola) ...
Jag försökte hitta nån tutorial som visade tillvägagångssättet, men fann ingen, så jag har gjort några instruktiva bilder för dej som också är seg i bollen ...
 Jag flätar från höger till vänster. Börja med två ringar och trä bandet som på bilden.
 Ta ring nr 3 och trä båda bandändarna igenom den så här ...
 När du drar åt bandet ska ring nr 3 hamna ovanpå och mellan det två första. Trä bandets högra ände under ring nr 1, så den hålls på plats.
 Fortsätt till vänster med ring nr 4 som kommer ovanpå nr 2, och trä bandet genom glipan mellan ring nr 2 och 4 ...
Ring nr 5 ligger under nr 4 och bandet träs upp mellan dessa ringar. Upprepa steg 4 och 5 tills lagom längd uppnåtts.
Eftersom jag nu kommit på hur man gör, så gjorde jag ett till idag ...
 Jag knöt på mej det här, men jag ska nog sätta bandfästen på detta och ett lås - det är lite knepigt att knyta rosett på sin egen arm (fast det gick).

Jag använde några andra ringar till detta, lite större, mer råa och inte så glittriga ...

Nån stans i den sega kolan kröp ett minne upp av att jag tidigare gjort något i den här stilen fast med guldfärgade ringar och rött band. Och efter att ha bläddrat och bläddrat bakåt i bloggen så hittade jag det - det var ännu en annan modell av ringar och mockaband, men tekniken är densamma ...

10 okt. 2012

Gårdagens gästpysslare

Tur att jag har mina gästpysslare som förser mej med inlägg till bloggen och påminner mej om glömda inlägg ... Igår var Maja här med sin lillasyster Linnea och mormor.
 Linnea blev förtjust i sammetshjärtana och gjorde ett armband med dessa i olika färger på elastisk tråd. Det blev ett par änglaörhängen också med sammetskjolar.
 Det är de mindre vingarna som använts till dessa änglar, dom som är 15x7mm. Huvudena är några uddapärlor som låg på bordet. Maja gjorde också ett par till sig själv med mörklila kjolar (som jag inte hann fota). Linneas örhängen har som synes inga örkrokar utan de är försedda med magnetlås istället - det är ett alternativ för den som inte har hål i öronen!
Maja gjorde också en halskedja med ett ankare. Och så ett nyckelrings/mobilsmycke med turkosa glaspärlor och havstemaberlocker.
Mormor ägnade sig åt att restaurera några gamla halsband med bland annat nya lås.

Havstema

Sommaren är definitivt slut nu, men här är några tibetsilverberlocker med havstema i väntan på nästa sommar. Jag skulle ha visat dessa tidigare men dom glömdes bort. Nu kom jag ihåg dom när Maja och Linnea var här igår och Maja använde några av dessa berlocker ...
 Sköldpadda 23x11mm (guldfärgad finns sen tidigare), stort snäckskal 17x16mm, stor sjöhäst 25x10mm - 3 kr/st.
 Litet snäckskal 14x11mm, sjöstjärna 17x12mm, liten sjöhäst 17x7mm - 2 kr/st.
 Små söta delfiner - 15x9mm. 2 kr/st. Större delfinhängen med "vattendroppe" finns här.
Ankare - 23x20,5mm. 3 kr/st.
Några plastpärlor också på samma tema - snäckpärlor i 7 färger, 10x12mm stora. 50 öre/st.
Lila. orange, cerise, blå, gul, rosa, grön.
Snabbt fixade örhängen. En massa andra berlockörhängen finns här.

8 okt. 2012

Äppelkräm med russin

Det är ju äppeltider, så varför inte göra äppelkräm. Himla gott blir det och nyttigt också - äpplena rårivs och kokas inte så de har kvar sina vitaminer.
Matlagning är ju inte min starka sida, men den här äppelkrämen går ju knappast att misslyckas med. - det svåraste är väl att få till en lagom tjock kräm ... 
Så här är mitt eget recept på äppelkräm med russin.
Här är ingredienserna: Äpplen, potatismjöl, russin, lättdryck (eller liknande) i äppelsmak (eller päronsmak som var vad jag råkade ha, det går lika bra) och så en lagom mängd vatten. Om man råkar ha väldigt sura äpplen kan man ju ha i lite socker också, men med lagom söta äpplen och med russinen som sötar bra, så behövs inget socker.
Gör så här: Späd (äppel)drycken med vatten i en kastrull (mindre utspädd än om det ska drickas för lite mer smak) i lämplig mängd för antalet portioner kräm, och släng i russin i lagom mängd. Koka upp och gör krämredningen enligt beskrivning på potatismjölsförpackningen. Rör ihop krämen så den blir lagom tjock.
Skala och riv äpplena grovt. Rör ner direkt i krämen så rivet inte hinner börja bli brunt. Så är det klart! 
Ätes med fördel ljummen med en ostsmörgås och mjölk - mmmummmms!

P.S. När russinen är slut kan du återvinna locket på förpackningen ...

Johannas och Jennifers pyssel

Jennifer och Johanna var in för en pysselstund i tisdags.
Johanna gjorde en värmeljuslampa och ett par örhängen.
 Först målade Johanna värmeljuslampans fot med svart akrylfärg. Lampskärmen kläddes med silkespapper med hjälp av decoupagelack. Skärmen kantades med svart glitterband och sist dekorerades den med träbokstäver.
Örhängena är helt i metall (tibetsilver) och består av tre delar som länkas ihop med bindringar - peaceberlock, en triangel och en rund del.
Jennifer gjorde ett halsband till hundvalpen Bira. Det är knytt av silkesnöre i svart och cerise. På ett runt hänge klistrades bokstaven B - en träbokstav som målades svart.

7 okt. 2012

Halloween-berlocker

Jag kom just ihåg att jag har dessa nya berlocker, så det är väl dags att visa dom i tid innan halloween. Dom är av tibetsilver och kostar 2 kr/st.
Jag orkar inte mäta alla men som exempel är nr 11, 25x15mm stor och häxan nr 6 är 18x15mm.
Tre olika pumpor.
Spindelnät och spöke.
Två häxor.
Elakt grinande häxa och en häxhatt.
Vagnen kan faktiskt stå på sina fyra hjul.
Gravsten och skelett.
Fladdermus och döskalle med fladdermusvingar.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...