10 mars 2012

Dagens gästpysslare

Tur att Maja och Klara kom och pysslade idag, för själv hinner jag inte göra nånting nytt på grund av den ändlösa smyckeinventeringen (dygnet runt känns det som). Nu fick jag ju nånting att visa upp i alla fall - och fint blev det!
Riktigt tjusiga partyörhängen! Med rombformade metallnät och äkta fuskjuveler! Maja har vanliga örkrokar och Klara använde magnetlås istället.
"Juvelerna" sattes fast med bindringar i nätet.
Var sitt mobilhänge (eller om de skulle användas som nyckelring?) gjorde dom också. Stora läckra metallhjärta mobilsnodd.
Klara gjorde även en halskedja med en hundskattebricka och små hand made-berlocker, men det blev för stökigt med en massa loppiskunder, så jag hann inte fota det.

9 mars 2012

Virkade gästtofflor

Innan jag virkade den där halsvärmaren så virkade jag ett par gästtofflor. Eftersom jag själv har skostorlek 36 så vill jag inte ha mina egna tofflor uttöjda av gäster med storlek 38 som behöver låna ett par tofflor. Nu har jag virkat ännu ett par, för min mor ville ha egna. Det där ljuslila nystanet var väldigt stort (500 g tror jag) så det kommer att räcka till ännu mer, och för tillfället experimenterar jag med en halsduk med volanger.
Här är i alla fall gästtofflorna.
Mycket enkla. Jag började med några maskor i en ring, ökade med dubbla maskor i ett eller två varv (kommer inte ihåg) och ökade sedan med ett par maskor på två motstående ställen varje varv tills lagom bredd uppnåtts. Sen virkar man bara runt, ökar med ett par enstaka maskor om det behövs, tills man kommit till mitten av toffelns längd.
Jag avbröt rundvirkningen några maskor från mitten ovanpå toffeln och började virka fram och tillbaks och förkortade varje varv med en maska för att få en rundad öppning. När man har lagom många maskor för sulans bredd och höjden på sidorna, är det bara att fortsätta virka fram och tillbaks till det är dags för hälen.
Jag minns inte exakt hur många maskor jag hade, men jag tror jag virkade 9 maskor, hoppade över en och virkade den 11:e (tog alltså ihop), virkade tills jag hade 11 kvar i andra änden, hoppade över en och virkade de resterande 10. Sen gjorde jag på samma sätt ett par varv till, tills det inte var några maskor kvar mellan hoptagningarna. Och så virkade jag ihop hälen.
Jag virkade ett varv fasta maskor runt öppningen med det ljuslila garnet för att få en snyggare kant innan jag virkade kanten med det mörklila garnet (om man virkar direkt med en annan färg blir det fult där man gjort minskningarna i främre delen av öppningen). Jag avslutade med att göra en ögla för att kunna hänga upp tofflorna.
Sen sydde jag på en sula av mörkblått fuskskinn (syns på första bilden), för att både minska halkrisken och göra tofflorna mer hållbara (och lite varmare också).
Här syns det att det blir ett helt annat mönster om man virkar runt eller vänder och virkar fram och tillbaks - det är bara fasta maskor men ändå så olika.

8 mars 2012

Upphittat halsband

Till skillnad från de upphittade örhängena, som egentligen var upphittade bilder på örhängen som jag inte visat tidigare, så hittade jag det faktiska halsbandet i det här fallet.
Jag höll på med inventeringen för att dokumentera mina smycken för min nya blogg - MiRi Original, när jag häromdan hittade ett halsband som jag inte kom ihåg att jag gjort - surprise! Men ett vagt minne spirade när jag såg den gröna kedjan, jag gjorde det där halsbandet nån gång tidigare i vinter. Det måste ha varit strax innan jag bröt fotleden, för den dagen hade jag rensat upp på bordet eftersom det skulle komma ett gäng och pyssla på kvällen. Så då hade jag väl bara hängt upp halsbandet innan jag hunnit fota det, och sen var jag ju lite indisponerad ...
Nu har jag i alla fall fotat det (och lagt upp det till försäljning) ...
Jag hade ju en massa uddapärlor i askar på bordet och det var med dessa jag satt och pysslade. Och så var det en bit grön kedja ...
En del uddapärlor som sagt, men några som jag har fler av, t.ex den stora gröna i mitten (finns också röda, blå och svarta) och de blåmetallic kristallrondellerna näst ytterst. Jag tycker att blått och grönt går väldigt bra ihop.

7 mars 2012

Summer time - collagetavla

Jag visade den här tavla i inlägget om nya mönstrade papper. Men då var den ju inte klar. Nu har jag limmat fast allt och bättrat på designen med lite rosa prickar ... Ett enkelt och roligt pyssel för alla som påstår sig inte kunna måla - klippa och klistra kan nog de flesta ...
Ingredienser:
Målarduk på kilram, metallicfärg och akrylfärg, dubbelsidigt mönstrat papper klippt med mönstersax (samma inlägg) och utstansade pappersfigurer (också samma inlägg som pappret). Lite organzaband och några små knappar. Lite lim, ett par penslar och en tuschpenna. Sen var det bara att klippa, måla och limma!

Jag satte upp tavlan i skyltfönstret som en fin vink till snödrivorna utanför ... Nu är jag less på denna vinter!

Vaddådå?

"Stella, du har fått en väldigt ful ovana med att ligga på bordet ..."
"Jag skulle bara läsa Fågelguiden, så jag vet vilka fjäderfän det är jag ser genom fönstret."
"Vårfåglarna har inte kommit än så jag tror inte du ser så många. Och även om jag skulle tro på att du kan läsa, så har du inte ens öppnat boken ..."
"Men det är för att din abacus ligger ovanpå, och jag är ju inte som Ziggy och puttar ner allting på golvet ..."
"Om jag lägger Fågelguiden på golvet istället så kan du läsa den där ..."
"Hmmff ... Om du övar på abacusen så kan jag ligga här och studera Fågelguiden. Du har långt kvar innan du kan räkna så flinkt på den där kulramen som kineserna gör."
"Jag kan använda den till att räkna hur många hårstrån du lämnar efter sig varje gång du är på bordet, det blir väldigt många ...inklusive dom som hamnar på min smörgås ..."
"Det är ju vår, så jag måste göra av med vinterpälsen ..."
"Gå ner på golvet så tar jag fram tejprollern och rollar över dej några varv."
"Okej, det är skönt!"
* En stund senare *
"Herreguuud, hela rullen kommer att gå åt!"
"Kör hårt!"

6 mars 2012

Upphittade örhängen

Själva örhängena är ännu ej upphittade - dom finns väl nånstans i min oreda - men bilderna hittade jag nu när jag försökte städa upp i mapparna i datorn uppe. Det har blivit rörigt på sistone när jag använt två datorer och jag vet inte alltid i vilken jag lagt in de nya bilderna. och så är det då gamla bilder som legat bortglömda då jag inte kunde ta mig upp på flera veckor. Jag borde förstås lägga bilderna i min Dropbox så finns dom alltid tillgängliga oavsett vilken dator jag sitter framför, men jag börjar ha ganska fullt i dropboxen så den behöver också städas upp (sen ska vi tala om städning av hemmet ...)
Hur som helst så hittade jag en mapp med diverse örhängen som jag tror att jag inte visat förr (ja, det är ju rörigt på bloggen också, så det är inte alltid jag hittar mina saker här heller).
Ett par udda blå silverfoilpärlor (har tyvärr inte fler av dem), silverkulor - mini och större (måste kolla vilka storlekar jag har av silverkulor - guldkulor finns här), blåmetallic kristallrondeller och tibetsilverlöv.
De här örhängena matchar ju armbandet jag gjorde en gång i oktober (ett flertal armband på det inlägget).
Det är alltså de tjusiga tvåradiga mellandelarna i guld med en strassten. Och lila/fuchsia vaxade glaspärlor.
Ett par örhängen med cerisa howlitpärlor knoppinnar. Pärlhatt phts75 nertill och ett par mellandelar
Dessa mellandelar, 8x6mm, som kostar 1,50/st).
Svartvita glaspärlor och korsmellandelar med svart emalj (finns också vita, blå och röda), de är 7,5x8mm stora och kostar 2 kr/st.

Små örhängen med en stor bindring i ljusgrålila nyans. Ringarna är ganska styva men jag lyckades öppna dom så jag kunde klämma dit rospärlorna (8mm 50 öre/st) som är av tibetsilverliknande akryl, alltså lätta.
Stora regnbågsskimrande kristalldroppar på pinnar upphängda på runda filigranhängen.
Röda guldripplade pärlor (finns i flera färger), guldfiligranpärlor och guldkedjor (förlängningskedjor ca 5 cm 1kr/st finns också i silver)
Tibetsilvermellandelar ryska dockor på öglepinnar. Under dem blå glasbikoner på hattpinnar.
Så här ser de söta små matryoshkorna ut - 12x8mm stora och de kostar 2 kr/st. Porslinsmatryoshkor finns här.
De här gjorde jag för många år sedan, så pärlorna är inget jag har nu, fast kanske jag har några liknande - men de här kan ju göras i ett otal varianter  med olika pärlor och färger. De är i alla fall uppträdda på en tunn silverfärgad metalltråd som formats till en droppform och med en ögla upptill.
Kokopelliberlocker upphängda direkt på njurformade örkrokar. (ska strax uppdatera örkroksinlägget, men min kamera "hängde sig" just när jag skulle föra över bilderna till datorn)

5 mars 2012

Invigning av MiRi Original


Jag har haft ett väldigt sjå med att försöka få igång min smyckeförsäljningsblogg - MiRi Original. Den är till för att förhoppningsvis få sålt en del av alla smycken jag gjort - och en del annat. Jag hade tänkt att få dit allt jag redan har och sen fylla på med nytt. Men det är sånt jobb med att få dit allt, eftersom jag inte tänkte på att mäta och ta tillräckligt många och bra bilder när jag gjorde smyckena, så nu får jag hålla på och leta rätt på allt och mäta och ta en del nya bilder. Och så ska det prissättas också. För att göra det enklare att beställa smyckena så har jag också satt en kod på varje - så det inte behöver bli så krångligt som det kan vara att beställa smyckematerial (för när jag började den här bloggen tänkte jag inte på att jag skulle få postorderbeställningar).
Så det tar en oändlig tid att få allt på plats och nu bestämde jag mej för att öppna upp i alla fall med det jag hunnit med, och så får jag fortsätta och fylla på. Jag hinner knappast göra något nytt nu, men när det blir så kan jag i alla fall fixa både bilder och mått direkt.
Det är tänkt att bli lite annat än smycken på MiRi Original också - sydda saker och en och annat tavla, eller vad det nu kan bli. Smycken är förstås enklare att sälja och skicka med posten, än en tavla, men allting går ju även om det blir lite dyrare med portot.

Så är du mer för att köpa färdiggjort (handgjort) än att pyssla själv, så är du välkommen att titta in på MiRi Original. Eftersom smyckena oftast görs i bara ett exemplar - OOAK = one of a kind - så är det ju bara en som kan köpa varje enskild sak. Jag kommer att låta sålda varor ligga kvar, med en uppdatering om att det är sålt - på begäran kan jag i vissa fall göra en kopia eller snarlikt smycke.
(Bild från Icon Archive)

Handgjorda saker som bara finns i ett exemplar är ett bra presenttips, för mottagaren har garanterat inte redan ett likadant. Och visst är det roligare med något man är ensam om, än massproducerat?

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...