22 okt. 2010

Rejäla metallpärlor och mellandelar


Jag hittar ibland bortglömda fynd, som de här metallpärlorna. Mönstrade rör i silver, guld och kopparfärg. De är 21x8mm stora och hålet är som synes minst 6mm. De kostar 4 kr/st. Stora tunga femradiga mellandelar med två strasstenar på framsidan och "gupp" på baksidan - som kan användas som framsida för en annan stil. Måtten är 27x9mm och hålen är minst 3mm så här får man använda rejäla remmar.

Jag gjorde ett halsband där jag använde tre av de fem hålen som jag trädde 2mm svart vaxad tråd genom. För att det skulle bli en lagom böj, så de övre trådarna 1 resp. 2 cm kortare än den nedersta. I ändarna satte jag remfästen som jag samlade ihop på en större bindring. Och så en grövre silverkedja och ett klolås. Det var ett rätt så snabbfixat halsband.

Flätad "läder"-rem

Flätad fuskläderrem på metervara i svart och mörkbrunt har jag nu så du kan göra längre halsband och flerradiga armband i egen design. Spiralavslut finns i ett par nyanser av silver. Även platta fästen för remmar och band kan användas om man gör flerradigt. Just till det här armbandet använde jag stora hylsor som jag fäste remmarna i. Den flätade remmen kostar 1 kr/dm.
 Förutom den svarta flätade remmen använde jag en röd vaxad bomullstråd i tjockare modell. Några träpärlor och mellandelar av tibetsilverlikande plast träddes på remmarna. De långa spiralerna invid den stora röda pärlan, gjorde jag av colour craft - den kraftigare tråden, som jag lindade runt något (har glömt vad) som var lagom tjockt för att de skulle gå att trä på den flätade remmen. Och så satte jag dit en kattberlock.

Uppdatering 120420: Nu har jag också en röd flätad rem. 10 kr/m.
Uppdatering 130110: Röd rem. 1 kr/dm.
Silverfärgad och guldfärgad rem, kostar 1,50/dm.
Uppdatering 130323: Ljuslila rem. 1 kr/dm.
Uppdatering 130405: Turkos rem. 1 kr/dm.
Uppdatering 130717: Vit rem. 1 kr/dm.

Ljuslykta av vattenpärlor

Jag har sålt en hel del vattenpärlor på "postorder" senaste veckorna - jag fick sätta folk i kö för jag hade inte hemma så det räckte utan har fått beställa hem i flera omgångar. Nu har jag lite hemma i alla fall och väntar mer, men jag har fått fler förfrågningar, så det kan snart vara slut igen. En del har kommit på att det är utmärkta (och billiga) julklappar.
En av mina postorderkunder (Nina) skickade bilder på värmeljus hon gjort med vattenpärlor, och med de röda, orange och gula pärlorna blev det ett fantastiskt varmt sken (som kan behövas i kylan nu). Så det vill ju jag också göra. Jag hade ingen lämplig större skål, men hittade den här fyrkantiga (och väldigt tunga) skålen på Ica Extra. I den satte jag ett glas med samma höjd, så jag skulle kunna fylla med vattenpärlor ända upp. (Det blev lite för lite i första omgången, men jag fyllde upp med lite mer sen). Och så är det bara att sätta ett ljus i mitten och tända. Nu var det ju lite dagsljus fortfarande när jag tog den här bilden (i mitt övre skyltfönster), det blir ju effektfullare när det är mörkt. Och ställ ljuslyktan framför en spegel som Nina gjort så blir det dubbel effekt.
 Jag hioppas det är okej för dig Nina att jag använder dina bilder - de var så inspirerande!
Mer om vattenpärlorna hittar du här och här. Vill du beställa så hör av dig snabbt för det är ca 2 veckor leveranstid om jag inte har hemma tillräckligt och jag expedierar beställningarna och ev väntelista i den ordning jag får beställningarna. 

Treradigt magnetlås

Om man gör treradiga armband och halsband kan det vara fint med ett treradigt lås också. Det här är ett fyrkantigt magnetlås med ett stiliserat blom-blad-mönster på båda sidorna. Måtten är ca 15x16mm. Och de kostar 10 kr/st.
Jag använde det här låset till ett armband med tre avknipsade varv av memorywire. På mittenraden satt jag mirakelpärlor och Pandorapärlor. På de yttre raderna blev det silverkulor kombinerta med två olika mellandelar. För att hålla lite ordning på raderna band jag ihop dem med bindringar på några ställen.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...