4 maj 2013

Vad är detta?

Jag har upptäckt ett nytt material att pyssla med. Gissa vad?
Det är dom här hängena som jag målat med kopparfärg. Dom ser lite läskiga ut på bild får jag erkänna - kanske jag skulle ha målat dom i en annan färg ... 
När jag målat dom gjorde jag hål med en stoppnål och satte fast guldfärgade bindringar. Ser du vad hängena är gjorda av? Alla är olika och så blev dom alldeles av sig själva.
 Av ett par av dom minsta blev det ett par örhängen.
 Till halsbandet trädde jag upp hängena på ett lila silkesnöre och knöt knutar mellan varje. Sen satte jag på en guldfärgad kedja.


Okej - här är svaret på gåtan ...
*
*
*
*
*
Tunt skivade morötter som torkat ihop. Dessa kom till en dag förra veckan då jag skulle göra vitkåls- och morotssoppa. Jag skar moroten i tunna skivor (för att det skulle bli snabbare att koka), men det var en rejält stor morot så jag tyckte det blev för mycket för soppan, så en hög skivor blev över. Jag knaprade i mej några men jag gillar inte råa morötter så resten fick ligga. Sen blev dom så här. 

2 maj 2013

Pärlmönster

Häromdan gjorde jag ju ett pärlvävt armband. Då gjorde jag inget direkt mönster utan det blev en slumpmässig färgmix. Men jag började tänka på att jag skulle väva efter ett mönster, och faktiskt så har jag ju gjort en del mönster på beader.org. Där kan man designa mönster för pärlvävning och peyote och andra ändamål, t.ex. skulle de ju kunna användas till korsstygn också.
Man kan titta på mönstergalleriet, men genom att registrera sig så får man tillgång till själva verktyget och kan skapa egna mönster. Och det är både enkelt och lätt beroendeframkallande.
 Så här ser det ut. Uppe till höger kan man ställa in storleken på mönstret, mellan 10 och 40 "pärlor". Ska man göra ett armbandsmönster med ett motiv som upprepas så behöver man ju inte göra hela längden utan bara det enskilda motivet. Uppe till vänster kan man välja om pärlorna ska ligga i raka rader (som när man väver) eller förskjutna (peyote) vertikalt eller horisontellt.
Preparerat för peyotemönster. 
Sen är det ett par redo och undoknappar. Man kan "måla" med penseln (brush) då man klickar färg på enskilda pärlor, eller så kan man snabbt fylla ytor med fill-knappen. Och färgerna väljer man förstås från färgpaletten till vänster. Med fillfunktionen kan man också enkelt byta ut färgerna på de olika partierna och experimentera med olika kombinationer.
När man är nöjd med sin design så kan man spara den. Till höger om mönsterverktyget finns tre fält där man kan skriva in ett namn på mönstret och eventuellt beskrivning och nyckelord. För att spara mönstret i sin egen dator blir man tvungen ta en skärmdump.

Härnedan följer en drös av de mönster jag gjort tidigare. Som sagt, det kan bli beroendeframkallande att hålla på med ...
"Singing in the rain"


Klicka på "Läs mer" för att se resten av mönstren

30 apr. 2013

Vävt armband med träpärlor

Tack vare Lopplisas pärlvävda armband tog jag mej äntligen för att också pröva på pärlvävning, med färgglada träpärlor. Fast jag gjorde ingen virkning på mitt armband, det blev nog så brett ändå.
Idén att sätta in knappar bland pärlorna lånade jag i alla fall - med en stor knapp mitt på. Om man vill kan man ju skapa ett mönster av olika färger på pärlorna, men jag satte dom helt slumpmässigt. 
Lopplisa hade hittat en tutorial på 365 saker du kan slöjda som visar hur man kan göra en enkel pärlväv av en bit kartong. Jag tänkte att jag skulle prova göra en sån också men jag hade ingen lämplig kartongbit inom räckhåll, så jag plockade fram den lilla plastpärlväven som jag (surprise!) faktiskt visste var jag hade. Och den gick ju använda också (!). Jag varpade med lila pärlgarn och använde också det till pärlorna. 
Med åtta varptrådar blir det sju pärlors bredd. När jag gjort några varv började jag tycka att jag kanske borde ha nöjt mej med fem men jag fortsatte ändå. Och i slutänden blev det bra eftersom knappen som jag valde täcker fem pärlor och då blev det ju en rad med pärlor på varje sida om knappen när jag nu hade sju.
Man trär så många pärlor som antalet mellanrum, på tråden man väver med. Träpärlorna har tillräckligt stora hål för att jag skulle kunna använda en stoppnål. Lägg strängen med pärlor under varptrådarna och tryck upp pärlorna i mellanrummen. Trä nålen tillbaks genom pärlorna ovanför varptrådarna. Upprepa tills lagom längd på armbandet uppnås - d.v.s. pärlvävningen ska vara åtminstone ett par centimeter kortare än armbandets totala längd för man ska ju göra nån sorts knäppning eller lås också.
Jag använde en knapp med ögla på undersidan och den satte jag på precis som om det varit en pärla - alltså tre pärlor-knapp-tre pärlor. Själva knappen hamnar då på vävens undersida, som alltså blir armbandets rätsida.
Sen fortsätter man som tidigare och den första pärlraden lägger man då in mellan varpen och knappen.
Knappen från rätsidan.
Medan jag vävde funderade jag på hur jag skulle avsluta det hela. Man måste ju binda fast varpen på något vis. Med längre varptrådar hade det ju gått att t.ex. fläta ihop dom men jag hade ju inte tänkt hela vägen när jag började väva, så det var ganska korta ändar jag hade att arbeta med. Det jag gjorde var att ta ihop dom två och två med en pärla på, så det blev en rad med fyra pärlor.
 Sen knöt jag ihop trådarna och satte på tre till pärlor. Sluttampen knöt jag ihop och limmade. 
Jag funderade fortfarande på hur jag skulle få ihop det hela och till slut blev det så att jag tog en lila bomullstråd som jag satte fast mellan dom sista pärlorna och knöt en liten makraméstump. Trådändarna från det knöt jag sedan in i ett makramélås. Det blev inte så särskilt snyggt men det funkar och blev precis lagom för min handled.


28 apr. 2013

Hängen med konstruktionsproblem

Ibland gör man misstag och felbedömningar, ibland slarvar man och är okoncentrerad, ibland går det bara inte som man tänkt och ibland så ids man inte fixa till utan det får bli som det blir.
Det första hänget jag gjorde igår drabbades väl av de flesta av ovannämnda konstruktionsproblemen. Det andra gick det bättre med.
 Det var det här jag gjorde först. Första felet insåg jag inte förrän en timma efter att jag var klar med hela hänget! Jag hade ju tänkt att de blåsvarta dropparna skulle ha den smala änden inåt så det blev som en blomma, men nu blev det en stjärna istället. Nåväl, det blev väl okej ändå. 
 Det som blev ett problem var det där yttervarvet. Det är verkligen svårt att beräkna hur mycket (hur många och hur stora pärlor) man ska sätta in för att fylla mellanrummen mellan "strålarna". Man skulle kanske kunna använda sig av lite elementär matematik och beräkna cirkelns omkrets (radien x 2 x pi) och dela med antalet mellanrum så får man fram mellanrummens längd och kan fördela pärlor i olika storlek för att fylla ut den längden. Hmm. 
Men det gjorde alltså inte jag, så när jag gjort alltihop och drog åt, så var det ju för lite, och istället för ett platt hänge så blev det ett skålformat! Jag iddes ju inte göra om det så det fick bli så. Det blev alltså inte som jag tänkt, men det blev ju ett annorlunda hänge och det är ju i och för sig inte fel. Sen kom jag som sagt på en timme senare att inget blev som jag tänkt från början.
 Då bestämde jag mej för att göra ett till hänge och se om jag kunde få ihop det som jag tänkt den här gången. Jag tog ett antal mirakeldroppar (den större modellen) och satte dom på öglepinnar tillsammans med små silverdaisies och en rosaröd pärla (dom blåsvarta var gjorda på samma sätt).
Jag använde en lite mindre bindring i mitten till detta hänge, men ändå behövdes det fler "blomblad" just för att den smala änden var inåt. 
 Till yttervarvet använde jag silverkulor 6 och 3mm. Jag prövade med 2mm först men då blev det för kort, så denna gång gjorde jag om det tills det blev lagom och det blev ett platt hänge. Silverkulorna är trädda på en metalltråd som jag först satte fast hängefästet på. Det knepigaste var faktiskt att få tag i rätt "blomblad" att trä tråden genom, särskilt i början då allihop hängde löst på mittringen - jag fick backa ett par gången då det blev fel.
Ganska stort blev det.Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...