6 maj 2010

Min blogglista

Nu har jag lagt in några kreativa bloggar i min blogglista (som du hittar i högerspalten). De flesta bloggar har ju en lista till andra bloggar inom samma intresseområde, så genom att börja nysta i en trådände kan man hitta mycket intressant, inspirerande och roligt. Språket behöver ju inte heller vara ett hinder om man mest är ute efter inspiration till pyssel och hantverk - då räcker det med fina bilder.
En blogg som heter "Kreative Kvinner" (på norska) kan vara en trådände att nysta i ... Det finns ju en del kreativa kvinnor i och kring Boliden också - titta på "Tant Gröns" fina virkade smycken och annat ...

Jag lägger in nya bloggar i listan när jag hittar fler med skaparlusta-innehåll, så du kan kolla lite då och då. Känner du till någon inspirerande blogg eller sajt (kanske har du en själv?) som du vill tipsa om, så kan du mejla mig (adressen finns här), eller klicka på "Kommentar" här under inlägget och skriva in adressen till bloggen/sajten.

Koner i tibetsilverTvå olika koner i tibetsilver. De överst är 11x8mm stora och kostar 2 kr styck. De nedre är i en
ovanlig modell som passar till ganska stora pärlor - de är 10mm höga och diametern nertill är 12mm. Lite lyxigare och dyrare - 3,50/st - men verkligen snygga. Titta på örhängena med glasdroppar för inspiration.

Alla pärlhattar samlade på ett ställe - nämligen här!

Glasdroppsörhängen

Jag var till stan och provade ut nya glasögon i måndags, och jag hoppas verkligen att de kommer att göra skillnad, för nu har jag verkligen problem med att både läsa och sitta framför dator. Det skulle ta ca 2 veckor att få de nya (både progressiva och temilnalglasögon) så fram till dess kanske det inte blir inlägg här varje dag (får ägna mig åt t.ex. städning som inte kräver lika mycket av ögonen).
Något avancerat pyssel blir det inte heller, men några enkla örhängen knåpade jag ihop idag.

Till dessa röda resp. blå örhängen använde jag bl. a. glasdroppar och tibetsilver-koner. De röda är en ny änglamodell som har en "överkjol" av en lite lyxig och riktigt snygg kon. Till "gloria" tog jag en strassrondell i samma färg som droppen. De blå har en mer avlång kon och en biconepärla i samma färg som droppen, och på toppen en liten filigree-pärlhatt - jag tycker de här örhängena har något afrikanskt över sig, jag tror det är konen som gör det. Materialkostnaden blir totalt 24 kr för de röda och 17 kr för de blå och materialsatser kan köpas/beställar i valfri färg (röd, klarblå, kristall, gul, grön, orange, bärnsten och ljusblå).
Ett par guldfärgade örhängen gjorde jag också. Till dem använde jag akrylprismor, filigree-pärlhattar och små gröna pärlor. Materialkostnaden för dessa hamnar på 13 kr.

Glasdroppar i åtta färger


De här glasdropparna är 19x9mm stora och kostar 2 kr styck. Jättefina att göra t.ex. örhängen av, antingen bara som de är, eller i kombination med olika koner, vingar eller annat. Färgerna är enligt bilden - orange, ljusblå, röd, bärnsten, grön, klarblå, gul och kristall.

Små filigree-pärlhattar


Pärhattar i tunn hålmönstrad metall (filigree), guld- eller silverfärgade. De är ca 5mm höga, 6mm i diameter nedtill och kostar 50 öre per styck. Ett par örhängesidéer där de ingår hittar du här.

5 maj 2010

Kommentarer

Jag blev i går uppmärksammad på att det var något problem med att kommentera inläggen på denna blogg. Så jag fick meka lite med inställningarna och fick bort ett onödigt hinder (ordkontroll) och gjorde ett par testkommentarer bara för att kolla att det funkade. Och det gjorde det, men fortfarande saknades den där raden nedanför inlägget, som talar om hur många kommentarer det finns - som jag ju har sett att andra bloggar har. Jag trodde det där var någon automatisk funktion (vilket det ju också är om man använder de färdiga mallarna), och jag trodde att det var något i min mall som blockerade funktionen, och då skulle jag kunna hitta det. Men det var krångligare än så och till slut gav jag upp.
Men så vaknade jag alldeles för många timmar för tidigt i morse och kom på att jag skulle ta reda på vad "tvätta fönster" heter på latin ... Ja, det är en annan historia. Så jag startade datorn och istället för att börja studera latin, så tog jag tag i det här med kommentarskoden igen. Normalt är inte jag vaken så här dags, så det förvånar mig att min hjärna överhuvudtaget fungerar (men jag håller på att somna om nu känner jag), och att jag faktiskt hittade lösningen på problemet blev ju en överraskning. Genom träget detektivarbete hittade jag, i en annan mall, en kodsnutt som inte fanns i min mall, men som såg ut att ha med saken att göra. Så nu står det till vänster under varje inlägg 0 kommentarer (på de flesta), men jag hoppas andra siffror kan visa sig framöver.
Om du är alldeles novis när det gäller att kommentera blogginlägg, så kommer här en snabbkurs. Du kan klicka på antingen kommentarknappen (till höger nedanför inlägget) eller på den röda länken (0) kommentarer, så kommer det upp en sida med en textruta (eventuella tidigare kommentarer kan också läsas ovanför).
Skriv din kommentar och klicka på "Välj profil" nedanför där det står Kommentera som: Då kommer denna lista upp:
Vill du vara anonym så väljer du anonym. Men jag skulle ju uppskatta någon sorts personlig identitet och då klickar du på Namn/webbadress och skriver ett namn (det behöver inte vara ditt verkliga namn, du kan hitta på något). Sen är det bara att klicka på "Skicka kommentar".

P.S. Att tvätta fönster kan heta "abluo fenestra" på latin. Och varför ville jag veta det då? Jo, nån gång i min späda ungdom (lääänge sen) lärde jag mig detta citat: "Navigare necesse est, vivere non est necesse", som betyder "Att segla är nödvändigt, att leva är inte nödvändigt" (det var någon sjökapten som yttrat detta). Den som känner mig och vet vad jag har för inställning till fönstertvätt börjar nu ana vartåt det lutar ... Vad "skriva" heter på latin kunde jag räkna ut själv och här är min version av vad som är nödvändigt och inte.
"Scribere necesse est, abluo fenestra non est necesse" ...
Nu ska jag se om jag kan sova nån timme (nu när "alla andra" börjar stiga upp) ...

3 maj 2010

Glasklara prismor i två modeller

Om du inte vill nalla ur kristallkronan så kan du köpa akrylprismor till "diamant-örhängena" ... Eller kanske göra en kristallkrona ... fast jag har inte så väldigt många av dessa så det får väl bli en i mindre format då ...

De är i alla fall stora, riktigt fina och glasklara och kostar bara 4 kr styck. De avlånga är ca 34x10mm och de knubbiga ca 21x18mm.

Ljusljusblå glaspärlor

Riktigt ljusblå (och några med lite dragning åt grönt), och halvtransparenta, är dessa glaspärlor i flera storlekar och modeller.
De här ovanför är till vänster ca 8mm och kostar 75 öre, i mitten ca 10mm, 1 kr, och till höger ca 12mm som kostar 1,50 styck.

De runda till vänster är ca 12mm. I den högra skålen ligger några i en form som jag inte vet vad den kan kallas, men de är i alla fall ca 15mm på längden, och dem har jag ganska många av. Alla de här större kostar 2 kr styck.

Blåa nyanser

Ett gäng glaspärlor i olika modeller men i matchande blå nyanser. De flesta av dem har ett inslag av silverfoil. En del finns bara i enstaka exemplar medan det finns fler av andra (enklast är att du kommer in och tittar själv, men ser du någon du gillar här så kan du mejla om du vill veta, så räknar jag dom).
I den vänstra skålen några ljusblå silverfoil "kuddar" och ett par klarblå rombformade. Storleken är ca 10-12mm och de kostar 1,50 styck. I den högra skålen några mindre pärlor (8-12mm) i varierande modell (några droppformade), de kostar 1 kr styck.

Här är det lite större pärlor, ca 12-16mm och de kostar 2 kr. På den nedre bilden finns några som är kubformade.

Kub-pärlorJag gillar kub-formade pärlor - det blir ett helt annat uttryck än med runda pärlor, eftersom flera kuber intill varann blir mer heltäckande. De på bilderna här ovanför är 4mm glaskuber. Transparenta ljusblå, rosa, kristall och opaka svarta. På den tredje bilden är det två transparenta med AB-lyster - en lite rödaktig och den andra mer rökfärgad. Ovanför dem är några kuber som är svarta och har en grönblänkande metallicsida. Alla dessa kostar 50 öre styck. Titta också på de marmorerade som jag visade tidigare.
De här ljusblå marmorerade (och några klarblå transparenta) är ca 5mm stora och har lite mjukare form. De kostar 75 öre styck.  
De här gröna är lite rektangulära och finns i två storlekar, ca 4-6mm. De mindre kostar 50 öre, de större 1 kr.
Transparenta ljusblå (som de längst upp) är 6mm och kostar 1 kr styck. Liksom de här nedanför - ametist, svart och gammelrosa (kanske de kan kallas)  Armband med handgjorda bindringar

Jag hade ju gjort ett armband med handgjorda lila bindringar och silverfärgad kedja. Men jag har inte kvar det, så nu gjorde jag ett nytt - den här gången med gröna ringar och guldfärgad kedja. Ringarna är gjorda av Colour Craft 0,8mm och jag använde en rund blyertspenna att linda tråden runt (fast det finns speciella verktyg för ändamålet). Spiralen knipsas sedan av till enskilda ringar och så får man justera så ändarna ligger mot varann. Sen kommer det knepiga - nämligen att lista ut hur man ska binda ihop ringarna med hjälp av kedjan - men när man väl kommit igång går det ganska fort att göra klart. Jag börjar med att fästa ihop kedjan och den första ringen med en vanlig bindring (eventuellt sätts låset fast samtidigt). Hur man sedan flätar kedjan upp och ner genom ringarna syns kanske på bilden nedanför - ringarna hakar inte i varann utan ligger kant i kant i två lager (jag skulle kanske ha gjort ringarna i två färger så hade det synts bättre). Men behöver du handgripliga instruktioner kan du komma in i butiken, så hjälper jag dig igång.
Kedjan måste vara några centimetet längre än det färdiga armbandet eftersom den "går i vågor" och "krymper" under arbetets gång. Hur mycket Colour Craft som behövs beror ju lite på storleken på ringarna och antalet ringar, men ungefär 1 meter till ett armband. Vill man göra ett halsband i den här stilen så kan man ju nöja sig med att bara sätta in ringarna på mittdelen (ca 20 cm) av en längre kedja. Örhängen kan göras i valfri längd med den här tekniken också.

2 maj 2010

Nya trippeltavlor

Jag fick en beställning på trippeltavlor i den mixed media-teknik som jag gjorde de svart-gröna i, fast i lite diskretare färger. Med kundens egna tapeter som utgångspunkt blandade jag färg, målade, klippte och klistrade och pusslade ihop. Och gjorde gipsplattor med kinesiska tecken med överföringstekniken. Kunden målade själv ramarna vita. Jag är själv riktigt nöjd med resultatet och jag hoppas kunden blir det också (hon har inte sett dem än).

För dig som vill göra liknande tavlor så har jag dessa pannåer med ram. Just den här varianten är 27x27 cm och kostar 35 kr. Akrylfärg finns i 24 kulörer och kan också blandas med de 15 metallicfärgerna. Om du vill gjuta egna gipsplattor (eller något annat) så har jag alabastergips i 200 g-påsar för 10 kr. Men jag har också några färdiggjutna (omålade) plattor i olika storlekar.

Flätade läderhalsband i olika färger

Jag har sedan tidigare svarta sådana här flätade läderhalsband, och även om svart är snyggt och passar till allt, så kan det väl vara trevligt med lite färg som omväxling. Så jag tog hem 20 nya i olika färger (fast två av dom var ändå svarta). Det finns (i skrivande stund) två av varje i följande färger: röd, lila, orange, rosa, cerise, pistagegrön, neongrön, vinröd, beige. De har förlängningskedja och längden blir mellan 43 och 48 cm. Priset är 10 kr för de svarta och 15 kr för de andra färgerna.

Fjäriln vingad ...

Vi får nog vänta ett tag på de riktiga fjärilarna, med tanke på hur kallt det blev i helgen. Lite sommarkänsla kanske dessa lite tåligare fjärilar kan bidra med ändå. De är av silverpläterad metall och är emaljerade i olika färger (blå, röd, vit/svart, mörkrosa, lila, ljusrosa, grön). På ytterkanten sitter också åtta rhinstenar. De är ca 21mm stora och passar både till halsband och örhängen. Priset är 4 kr styck
På den här bilden syns också hur baksidan ser ut.

Pysseldag

Första maj-vädret gav inte precis något hopp om att våren är här - det måste ha varit årets hittills tristaste väder. Desto roligare då att jag fick besök av Maja och Oscar, tillsammans med mamma, pappa, lillasyster och kompisen Lina. Här är några av deras alster.

Oscar gjorde detta fantastiskt läckra och färgstarka halsband. Silverfoilhjärtan, cat's eye-pärlor och krackelerade pärlor fästade på det stora tibetsilver-hänget med hattpinnar. Och så den snygga halskedjan som träs genom hänget.
Oscar gjorde också ett armband av en silverkedja och åtta hjärtan - han börjar verkligen vara proffs på att böja hattpinnar och montera ihop sina skapelser! Det här armbandet har ett magnetlås, som förstås är lite dyrare men väldigt praktiskt.
Maja föredrar en lite diskretare stil och visar här ännu ett prov på stilsäker design. Det stora hänget är kombinerat med ett 3-till-1-hänge och små blå blomberlocker - detaljer som återkommer i de matchande örhängena. Hon valde en ärtlänk till kedja - och jag vill säga till Maja att om den blev lite för kort (det var jag som knipsade av kedjan) så går det bra att komma och få en lite längre. Maja gjorde ett berlockarmband också, liknande det Lina gjorde.
Lina gjorde ett tjusigt halsband, med ett blått silverfoilhjärta och ett hängefäste av tibetsilver. Själva halsbandet är en rund läderrem med silverfärgat lås. Den silverfärgade kedjan med stora länkar är perfekt till berlockarmband och på den har Lina satt berlocker i silverfärgad plast (och en liten blå blomma).

Maja och Lina gjorde också var sin ask, kanske för smycken eller små hemliga saker. Lillasyster Linnea gjorde också en ask med hjälp av pappa.
Pappaskarna är ca 10 cm stora och finns i några olika former (inte så många kvar). Maja och Lina målade sina turkosa med akrylfärg och dekorerade med papphjärtan. Runt kanten på locket limmad de fast ett glittrigt turkost band.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...