17 sep. 2011

Ur gömmorna - applicerade hängselbyxor

Susannes blogg (hon har mycket roliga pysselidéer) visade hon ett projekt med en applicerad tavla. Då kom jag ihåg hängselbyxorna jag gjorde för närmare 30 år sedan - det var alltså på den tiden då jag var mer kreativ, och ambitiös nog att lägga lite mer än en kvart på att förverkliga mina idéer ...
 Ett höstlandskap täcker dessa byxor och bland molnen flyger ett flygplan. Kanske var det ett minne av dessa byxor som senare fick Tim att vilja bli pilot (eller så vill alla pojkar det, och även flickor som jag). Nu blev han visserligen inte pilot men väl flygingenjör.
 Baksidan visar snötäckta fjäll och ett vattenfall med en sjö nedanför. Stommen till byxorna är ett par återvunna vuxenjeans och applikationerna består ju av en massa olika tygrester, bland annat ett tyg med lövformer som passade som träd. Jag fick faktiskt ett hedersomnämnade för dessa hängselbyxor i någon applikationstävling i Ica-kuriren.
Tyvärr hittade jag ingen bild där Tim har dessa byxor på sig. Men jag hittade en där han har ett par andra hängselbyxor med lite roliga fickor och knälappar - att han ser lite butter ut kan ju knappast bero på byxorna ... Den gröna plyschtröjan är en omsydd vuxentröja.
Det finns en massa andra bilder också som vittnar om att det arma barnet fick utstå väldigt mycket hemsytt ...

16 sep. 2011

Återvinning av liten badrock

 Jag har hållit på ett par dagar och försökt återställa lite ordning i syrummet (behövs några dagar till). Då hittade frottebitar från en gammal (kan härstamma från min brors barndom) badrock. Den hade klippts isär för flera år sedan och det fattades en eller ett par delar. Det är riktigt fin kalitet på denna jaquardvävda frotte och tanken hade troligen varit att göra handdukar av den. Och istället för att bara packa ner allt igen i nån låda, så tog jag nu och faktiskt sydde dessa handdukar. Det blev en större långsmal och några små (för gäster eller barn) + en tvättlapp.
För att behålla mesta möjliga av materialet så fick ärmbitarna i stort sett behålla sin form, jag bara rundade av lite i hörnen. Jag sydde alla handdukar genom att vika in kanten och sicksacka (det blir för klumpigt att vika dubbelt). Tvättlappen sicksackade jag bara utan att vika in kanten. Jag har kanske inte nån användning för dessa handdukar just nu, men kanske jag en dag får ett barnbarn som vill ha egna handdukar hos farmor ...

Sen hittade jag en del avdankade stickade tröjor (och ett par kjolar) som väntar på ett nytt liv i ny skepnad ...
 Den där cerisa tröjan med mönsterstickning nere till vänster har jag redan en del planer för (den är tyvärr för liten för att jag ska kunna använda den som den är) ...
De flesta av dessa tröjor har jag aldrig använt, utan de har köpts på second hand främst med den tanken att det kan bli något annat av dom - hittar man något i bra material för 10 kr är det svårt att låta bli ...

Linas halsband


I går kom Lina in och pysslade en stund. Hon letade i lådan där jag har diverse ringar och länkar och kom på att göra något av en stor ring och några små blomformade länkar. Efter lite funderande blev det detta finurliga och alldeles unika halsband. Med tunn silvertråd band hon fast blommorna i den stora ringen och så ett svart mockaband som rem. Visst blev det fint!

14 sep. 2011

Mobilväska till min nya app-arat

Jag har faktiskt gjort något annat än smycken nu - en liten mobilväska nämligen!
 Av dubbel filt (två olika färger) och dekorerad med ett brett band som syddes fast för hand i sicksack och ett glittrigt band ovanpå. Eftersom mobilen i sig är så oglamorös - svart - så behövs det ju lite glamour på väskan!
 Ett magnetlås för väskor gör det enkelt att stänga väskan. Remmen är ett skosnöre som jag hittade i mina gömmor och som var alldeles lagom långt.
Mobiltelefoner är egentligen inte min grej - jag vill absolut inte vara nåbar jämt! Däremot behöver jag någon sorts livsstrukturerande påminnelseapparat som tjoar till och talar om vad jag borde göra just nu, så det blir något gjort och jag inte fastnar i nånting meningslöst hela dan. Och då har jag ju kommit på att såna här mobiler som man kan ladda ner appar till kan vara mycket användbara. Alltså köpte jag en androidmobil, en utgående modell som nu bara kostade halva priset, nämligen en Sony Ericsson X10 Mini Pro. Det fiffiga med den är ju också att den har ett litet tangentbord - mycket smidigt när man ska knappa in små kom ihåg-lappar! Egentligen tänkte jag använda mig av voice memo (det var den appen som fick mig att bestämma mig) kopplat till en kalender, men det visade sig alltför bökigt ändå, så det är enklare att knappa på tangenterna.
Ett annat problem (förutom att strukturera tillvaron) är ju att jag inte kan somna och jag skulle gärna vilja slippa använda piller för att kunna knoppa in på kvällarna. Så jag skaffade 3 appar (har inte bestämt vilken som är bäst än av den, den och den) som spelar upp ljud av t.ex regnoväder eller annat rogivande. Nu har vi visserligen haft mycket regn de senaste veckorna, men det är liksom inte tillräckligt mycket smatter på fönsterblecket för att räcka som sömnpiller - jag behöver ordentliga oväder! Däremot har det regnat tillräckligt mycket på förmiddagarna ibland för att varken jag eller katterna ska känna någon som helst lust att stiga upp ur sängen - igår låg Ziggy och snarkade ända till 20 över 1 på e.m - jag steg faktiskt upp lite tidigare ändå.
Skulle jag trots allt ligga sömnlös eller vakna onödigt tidigt så har jag också en sudoku-app att fördriva tiden med ...

Äntligen lite nyheter!

Jag har ju haft ett långt inköpsuppehåll, men för ett par veckor sedan beställde jag lite saker. Lite påfyllnad av sånt som tagit slut, men också ett par nyheter.
 Festliga ringa i olika färger. De är av metall ca 18mm och reglerbara. "Knoppen" är en virad spiraltråd. Jag har en av vardera röd, cerise, turkos och lila (såld), och två av rosa, kungsblå och den oljeskimrande. De kostar 10 kr styck.

 En silverfärgad pärlhatt som påminner om en cape (därav varunamnet), höjd 12mm och flexibel vidd. De kostar 1 kr st. Övriga pärlhattar hittar du här (jag lägger in dessa där också så alla finns på samma inlägg).
 Dessa pärlhattar passar särskilt bra till droppformade pärlor som dessa lila kristalldroppar.
De här vingarna har jag haft förut i silverfärg, men dom tog slut och det var inte lätt att få tag i nya men nu hittade jag dom och det var därför jag gjorde den här beställningen. Samma säljare hade också samma modell i glänsande guld, så då blev det såna också. De är cirka 19mm mellan vingspetsarna. Övriga vingar finns här.
Och så köpte jag mer såna här tvåradiga silvriga blingmellandelar.
Jag gjorde ett smyckeset med dom nu i kväll - kolla här.

Smyckeset med "bling"

Nu när jag fick hem mer av dessa tjusiga mellandelar, så tänkte jag att jag skulle göra något annat är armband som annars kanske är vad dom i första hand används till eftersom dom är tvåradiga (se länken ovan).
 Nu gjorde jag ett halsbandshänge, örhängen och en ring.
 Jag satte stora bindringar genom hålen på baksidan och länkade ihop tre delar till ett hänge. I översta ringen satte jag en splitring som jag trädde en halskedja genom.
 Jag hade tänkt göra örhängena med bindringar som på hänget, men då tippade dom över lite och hängde inte upprätt. Men eftersom det finns några öppningar i kanten på mellandelarna så utnyttjade jag dessa för att fästa en liten stump kedja istället så blev det bättre.
Ringen gjorde jag av fyra varv ring-memorywire. Det är bara att trä på genom först ena paret hål, snurra runt och trä genom det andra paret och så snurrade jag in ändarna också så det blir som en tvåradig ring. Jag gjorde en liknande ring tidigare med en annan tvåradig mellandel, fast då körde jag inte in ändarna så den blev liksom fyrradig - den finns på memorywireinlägget.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...