8 mars 2013

Mirakelpärlor för kvinnodagen

Idag är det Internationella Kvinnodagen. Har nån märkt av det? Det görs väl inte så mycket väsen av den dagen, den är ju egentligen negativ eftersom den faktiskt är en påminnelse om att det fortfarande är väldigt mycket orättvisor mellan könen. Även i gamla präktiga Sverige år 2013! Sen finns det ju skräckexempel som Afghanistan, där kvinnor knappt får finnas till! Jag blir kräksjuk bara jag hör ordet taliban - deras kvinnosyn måste vara det djävligaste i mänsklighetens historia!

Om jag hade bott i Afghanistan skulle jag inte kunna blogga, förmodligen inte ens kunna läsa (13% av kvinnorna är läskunninga) och inte få ha några åsikter. Jag skulle förmodligen inte kunna visa upp min handled med ett färggrannt armband. Men det kan jag för att jag bor i ett land där man som kvinna får finnas till och vara som man är! Och jag gillar färggranna armband, så här är ett nytt.
Jag gjorde tidigare ett mirakelarmband med små vita pärlor. Det var flerradigt men gjordes i ett svep, så det var ganska enkelt. Nu provade jag en annan variant som är lite krångligare.
Det nya mirakelarmbandet består av mirakelpärlor, silverkulor och vita glaspärlor.
Man kan göra det här på ett enklare sätt om man använder två nålar, eller en tråd som kan träs genom pärlorna utan nål - då kan man göra hela armbandet parallellt. Men jag använde den platta elastiska tråden som behöver en nål om den ska genom smalare hål, för den är så mjuk. Jag kunde ha använt två nålar men det kändes som att det skulle bli trassligt, särskilt som jag ville ha tråden dubbel.
 Så jag visar bara hur jag gjorde, på mitt sätt. Jag trädde först pärlorna på rad, med tre silverkulor mellan varje mirakelpärla. Sen vände jag och trädde på tre silverkulor och så baklänges genom varje mirakelpärla så tråden går omlott genom den. När man kommit hela vägen tillbaks till första pärlan så kollar man att det blev lagom långt innan man knyter ihop det - det ska vara lite för stort. Och se upp så det inte är vridet när du knyter ihop.
Här är grunden klar.  Jag räknade ut att det skulle bli lagom med 16 mirakelpärlor eftersom dom är 8mm och det blir ett litet mellanrum. Med 16 st 6mm pärlor och lika många 4mm silverkulor i ytterraderna skulle det bli ca 16 cm beroende på hur tajt man drar åt. Innan ytterkanterna görs är det större eftersom silverkulorna ligger på rad istället för i sicksack. Vill man bara ha ett sånt här lite enklare armband så gör man det ju lagom stort som det är.
     Här har jag gjort ena ytterkanten och det syns att det blivit tajtare på den sidan.
Ytterkanten görs genom att trä genom den mittersta silverkulan mellan varje mirakelpärla, sätta på en 6mm pärla, hoppa över nästa två silverkulor (dom närmast mirakelpärlan) och så trä genom nästa mittkula o.s.v. 
Så här.
 Klart!
 Innan jag gjorde armbandet hade jag gjort ett halsband med 6mm mirakelpärlor och 2,5mm minisilverkulor som hängen.
 Jag satte pärlorna på pinnar med en liten knopp.
Hängena satte jag på den silverfärgade ärtlänken (silverkedja nr 22) med tre tomma länkar mellan varje hänge.

Sista stunden innan jag skulle stänga butiken satt jag och läste Aftonbladet och Expressen på datorn.  Expressen hade en rubrik som sa att svart-vitt var en trend för våren. Aha, tänkte jag och gjorde ett snabbpyssel för att möta den trenden. Sen får vi väl se om jag syr mej en schackrutig stass också ...
Armband och örhängen av svarta och vita akrylpärlor med bling
  Elastisk tråd förstås och så med små silvriga daisies (nr 7) mellan pärlorna.
Örhängena gjorde jag också på elastisk tråd - först satte jag på örkroken, sen pärlorna och mellandelarna och så knöt jag ihop.

6 mars 2013

Marmorerat bord

Orkar jag göra nånting idag? Nä, med ålderns rätt tänker jag vara lat. Fast jag har åtminstone varit ute och skottat snö för nu har det kommit ännu mer! Och min traktorplogande granne hade lämnat en snövall tvärsöver garageinfarten med stora klumpar och jag tänkte att min fina granne Aina, som lånar mitt garage, inte skulle kunna ta sig in med bilen, ifall hon var ute med den, vilket hon borde vara eftersom det är onsdag och då åker hon alltid till stan för att spela dragspel med gubbarna (det blev en lång mening det där). Så då tyckte jag att det var en lämplig motion att skotta bort detta, för just snöskottning är en av de motionsformer som jag faktiskt gillar! Dessutom blåste det och yrde så det var lätt snöstormskänsla vilket jag också gillar.
Och så steg jag upp ovanligt tidigt kl 9:22 för jag hade vaknat och var så ilsken att jag kände att jag borde göra nåt åt det. Vad som föranledde denna ilska kan jag ta en annan gång för just nu vill jag inte jaga upp blodtrycket igen.
Så nu är jag för trött och hur som helst helt oinspirerad att göra nåt idag, så jag letade efter något som redan var gjort - och hittade ett bord!
Det var flera år sedan jag fixade det här bordet så jag har ingen före-bild. Bordet hittade jag på Myrorna och jag tyckte det var fint och praktiskt - ganska litet och med en hylla, och stadigt och rejält. Själva bordsskivan var däremot inte så snygg - det var ett fult runt märke efter något, sådär 12 cm i diameter så det var inget man bara kunde bortse från, men det mesta går ju att bota med lite målarfärg. Jag tyckte att det skulle passa med en marmorskiva på det där bordet, så jag bestämde mej för att försöka mej på en marmoreringsmålning.
Jag hade ingen aning om hur man gör, men det är väl bara att prova tänkte jag - blir det helkass går det ju att måla över. Så jag satte igång och målade först en vit grund (med nån vanlig snickerifärg antar jag). Sen tog jag lite svart och lite ockra (gissar jag) akrylfärg och drog lite strimmor, blandade med vitt och duttade på med lite olika för stunden påhittade tekniker - exakt hur jag gjorde kommer jag inte ihåg. När jag var klar var jag ganska nöjd - för att vara ett första försök så blev det inte alls så dumt, det duger i alla fall för mej som inte är nån pedant. Jag har nån konstig ovana med att lyckas bäst första gången jag gör något, och sen går det inte alls att få till det - det är väl därför jag jämt måste göra nya saker ...
Till sist lackade jag hela bordsskivan med klarlack.


***     "I smell a rat" featuring Stella Nova as "The Cat"    ***

 Det är nåt som luktar - kan det vara nånting i den här, sniff, sniff ...
 Vad var det?  Jag hörde ett ljud - nåt mystiskt pip ...
 Iiiiiih - en råtta!!!!! Tur jag redan står på ett bord ...
The rat

5 mars 2013

Hipp, hipp, huvva!

För exakt 30 år sedan tyckte jag att jag var precis lagom gammal och bestämde mej för att sluta fylla år. Tyvärr har inte kroppens förfall låtit sig hindras och varje gång man ser sig i spegeln så märker man att gapet mellan mental och fysisk ålder blir allt större och det är en beklämmande insikt. Och en gång om året tvingas man också uppdatera dom där siffrorna som man inte vill kännas vid. Idag blev jag alltså trettio år äldre än jag vill vara. Att man skulle bli klokare med åren är inget man kan trösta sej med heller, jag hade nog min klokhetspeak också för trettio år sedan. Å andra sidan kan man väl skylla på åldern om man blir tossigare också.

Lyckligtvis hann jag inte ägna mej åt så mycket åldersångest idag, för jag hade tre pyssliga och rara tjejer hos mej - det var Molly, Ebba och Milla. Det är ju sportlov här nu, men man behöver väl inte vara ute och åka skidor varje dag för det, man hinner pyssla också.
  Molly gjorde en väska av mönstrad filt och dekorerade den med en hand och en stryk-på-dekor. Ett rosa zebramönstrat ripsband blev axelrem till väskan. Hon gjorde också ett par örhängen med rosa och lila pärlor. Diademet med en blomklase (ljusmanchett) glömde jag fota, men det blev riktigt fint och hon hade det på sig när hon gick härifrån.
 Och så en orm av två hoptvinnade piprensare med små rullögon och en kluven tunga av svart filt.
Ebba gjorde också en väska av mönstrad filt, med en blå hand och giraffmönstrat band. Hon gjorde också ett halsband av den fuchsiafärgade kedjan och ett stort hjärta format av två hoptvinnade piprensare. Och så ett par örhängen i vitt och rosa.
Milla kom lite senare men satte snabbt igång med pysslandet. Det blev ett halsband med grön kedja och ett stort grönt metallhjärta. Sen klädde hon på en figurpenna med grön filt och ett glitterband. Hon gjorde också ett diadem med en pålimmad stryk-på-dekor.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...