18 okt. 2013

Ibland gör man en tavla

Med en bild i huvudet som jag ville måla, rensade jag av det där bordet som jag rensat en gång men som blev belamrat med bråte igen. Nu står det en stor papplåda på golvet med allt jag jag blev tvungen befria bordet från. Färgcentralen hade jag i alla fall ordning på, så nu var det bara att sätta igång.
Det tog tid att göra målningen. Från början gick det väldigt långsamt då jag bara satt nån liten stund varje dag och målade bakgrunden till ett par band. När bilden små småningom växte fram blev det intressantare att se hur slutresultatet skulle bli, så nu i kväll var jag riktigt duktig och fick den klar.
 Av någon anledning har jag inte målat så mycket förut. Lite abstrakta målningar, lite mixed media, ett naturmotiv för många år sedan - alla målningar finns under etiketten Tavlor. Att rita människor med blyerts det är min bästa gren, men att måla människor i färg är betydligt svårare och den enda målningen av det slaget som jag gjort är nakenmodellen som finns här. Nu hade jag i alla fall den här idén där ett ansikte ingick, så det blev en utmaning. När jag började måla hade jag ingen aning om vilka färger som skulle ingå, vare sig i banden som omger ansiktet, eller vilken hudfärg ansiktet skulle ha - jag gjorde en snabb skiss på duken utifrån den idé jag hade och sen improviserade jag med färgkombinationerna. Själva ansiktet gjorde jag sist - det blev visst något indiskt till slut. Färgen jag använt är förstås akrylfärg och så lite guld- och silvermetallic.
 Så här ser hela målningen ut. Tavlan är 50 x 40 cm stor, målad på duk på spännram. Jag är rätt nöjd med resultatet och det känns som om det skulle kunna bli mer målat framöver, bara jag lyckas hålla det där bordet fritt från bråte. Jag borde väl hämta upp staffliet som står i butiken, men just den här tavlan behövde jag vrida runt hela tiden medan jag målade så det kändes inte som läge för ett staffli den här gången.
På en liten spik som lämpligt satt i väggen längst ner i trappen har jag nu tillfälligtvis satt upp den. Nuförtiden har ju tavlorna sällan ram - om man målar på duk på spännram så målar man bara kanterna sen är det klart för upphängning.
Banden som omger ansiktet har olika bakgrundsfärg och sen gjorde jag mönstret med lite olika tekniker. De orangea rektanglarna målade jag med pensel, men det var inte alldeles lätt, så till dom ljusblåa prickarna gjorde jag ett specialverktyg. Sen är det ett band med guldfärgade fyrkanter, dom består av utklippta bitar ur ett folieomslag från en chokladkaka, som jag limmade på med decoupagelack. Det rosa mönstret är gjort med en bit suddgummi som stämpel. Det svarta fältet uppe till vänster och nere till höger fick ett mönster i silverfärg.
Här är de redskap jag använde förutom penslar. Längst bak mallen som jag använde till silvermönstret. En bit skumgummi som jag klippte till med fasade kanter använde jag till ansiktet för att få mjukare övergångar än vad en pensel skulle ge. Suddgummit skar jag av till en lagom stor bit. Till dom runda prickarna använde jag en del i gummi från en kulspetspenna och stoppade in en bit skumgummi som fyllde upp hålet. Genom att trycka olika hårt med denna stämpel så får man olika storlek på prickarna.
Jag har förut gjort en del andra stämplar som är ett bra sätt att göra mönster på ett snabbt och enkelt sätt.

Sen upptäckte jag att metallicfärgen funkar bra som nagellack också ...

13 okt. 2013

Schack mat(t)chat

Efter min svacka har jag nu piggnat till lite grann. Såpass att igår började jag måla på en tavla och idag gick jag ner och knåpade med knappar. Höstens modegrej ska visst vara rutigt har jag läst nånstans. Om man nu inte vill klä sig i helrutigt för den skull, så kan man nöja sej med något litet rutigt.
T.ex. kan man byta ut blusens/skjortans vanliga enfärgade knappar till rutiga. Dom här är 12,5mm stora och kostar 1 kr/st.
Men knappar kan ju användas till annat också. Jag gjorde ju örhängen av blingknappar för ett par veckor sedan. Med dom här schackrutiga knapparna gjorde jag ett set med halsband och örhängen.
Schackmat(t)chat alltså.
 Varje hänge består av en knapp, en hattpinne (32mm) och en svart pärla.
 Stoppa pinnen genom knappens ena hål. Böj så det blir en kort och en lång ände och knipsa av hatten.
 Trä på pärlan över båda ändarna så den korta änden göms inuti pärlan. Gör en ögla på den utstickande långa änden av pinnen. 
För att fästa hängena på kedjan (nr 9 eller 10) öppnade jag upp öglan så den kunde hakas på en länk i kedjan. Till örhängena använde jag krokar som jag bara behövde trä hängena på.

Åtminstone nånting

Nu har jag haft en riktig svacka igen och haft noll inspiration att göra något som helst. Men förra lördan var Julia förbi, min f.d. varannan vecka-stamkund. Eftersom det var länge sedan jag sett henne så undrade jag ju vart hon tagit vägen, och då berättade hon att hon flyttat! Till en by sex mil utanför Sorsele. Jaha! Det är ju en bit, så det blir inte några varannan vecka-besök längre, men kanske en gång i månaden.
I alla fall var det ju trevligt att träffa henne igen. Eftersom hon hade sina verktyg hemma så passade hon på att pyssla lite hos mej.
Det blev ett par änglahängen, med ett klolås som upphängning. Det är en bra idé, då kan man lätt flytta eller byta ut hängena och sätta dom på olika remmar eller kedjor. Till änglarna använde Julia två olika vingar, vita cat´s eyepärlor till huvud, en akrylblomkjol och ett silverfoilglashjärta.
Och medan Julia pysslade så passade jag också på. Det blir ju inte att jag är nere i butiken nu annat än när jag får nåt besök där, så det blir inga timmar att fördriva som förut då det blev en hel del smycken just bara för att jag satt där nere, och det är därför det inte blivit så mycket pyssel på sistone.
Men nu gjorde jag i alla fall ett par enkla armband.
 Det var Julia som uppmärksammade mej på dom där blomspännena som jag tidigare gjort ett armband av.
Nu satte jag dom på ett turkost sammetsband.
Sen har jag några döskalleknappar i en vag guldfärg (nästan lite mer åt ljus koppar upptäckte jag när jag jämförde med "riktig" guldfärg).
Dom har en stor ögla på baksidan så det gick att trä det där sammetsbandet genom dom också.
Jag avslutade båda armbanden med bandfästen, klolås och kedja.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...