2 juli 2011

Glaspärlor med mjuka facetter och krackelerade

Läckra glaspärlor, runda med mjuka facetter. De är 8mm stora och kostar 1 kr/st. Färgerna är gul, vin, ljus vin, ljusrosa, klar, ljusblå, flammig blå, klarblå och svart.
Jag använde ett par blå till ett par örhängen.
Glasklara rondeller med mjuka facetter. De är 8x4mm (gissar jag, glömde mäta) och kostar 50 öre/st. Dessa använde jag också till ett par örhängen.
Lätt krackelerade glaspärlor 6mm stora i mixade färger. De kostar 50 öre/st.

Dagens örhängen

Idag fick det bli några örhängen.
Till dessa använde jag pandorapärlor, stora knoppinnar, pärlhatt (blomma), vita pärlor, små daisies och små silverkulor.
Ett par udda matta blå droppar satte jag klämfästen på. Dessa fästen har ett övre fäste för att sättas direkt på ett halsband och det är för stort för att sättas på örkrokar, så fick jag välja mellan att ta bort det fästet, eller sätta en bindring i fästet. Som synes valde jag det andra alternativet, för fästet är ju snyggt och funkar som designdetalj ändå.
Trafikljus. Här lyser alla färgerna samtidigt så det kan ju bli lite förvirring. Det är små (4mm) glasbiconer (finns i fler färger också) och så är det glasklara rondeller med mjuka facetter. Det ser kanske ut som om det är hoplänkat med tunna bindringar, men det är en bit smyckewire som jag trätt omlott genom rondellerna och sen genom biconerna. För att knyta ihop och avsluta wiren använde jag knutgömmor.
De här började med att jag satte små svagt lilafärgade (med AB-lyster) pärlor (finns också röda, användes till ett armband) på öglepinnar. Fem pärlor på varje pinne och fyra pinnar till vardera örhänge. Jag gjorde en ögla i andra änden och böjde pinnarna till u-form. För att sätta ihop örhängena började jag med en liten blå bicon och så satte jag de fyra pärlpinnarnas ena ögla på en hattpinne. Sen den stora blå pärlan och så petade jag dit den andra änden av pärlpinnarna - det var den svåra delen. Och ovanpå det ett par till biconer och en likadan pärla som på öglepinnarna, och avsluta med en ögla på hattpinnen.
Här syns det hur öglepinnarna är staplade på varann.
Och så till sist ett par örhängen med mirakeldroppar och runda mellandelar som har olika mönster på vardera sidan. De är monterade på pinnar med liten rund knopp.

Dagens gästpysslare

Maja och hennes mamma var här och pysslade idag. Bland annat gjorde dom var sitt berlockarmband med olika pärlor och metallblommor. De använde kedja nr 21, silverfoilhjärtan och glashjärtan med virvlar plus några andra pärlor. Metallblommorna är pärlramar.

Slutfriat för Stella - för denna gång ...

Idag var Stella väldigt trött och låg kvar länge i sängen efter att jag stigit upp. I vanliga fall hoppar hon upp så snart jag gör en minsta ansats att stiga upp. Men nu har hon varit på friarhumör hela veckan, då hon suttit ute i rastgården och vrålat över nejden - sen har hon kommit in och med ett hest bräkande beklagat sig över bristen på friare. Eller över detta att de bara kan pussas genom ett stängsel - för en friare hade hon i alla fall ...
Vad han heter vet jag inte, men söt är han. Bilden är tagen genom trappfönstret för jag ville inte gå ut och kanske skrämma iväg honom. Och så sitter han som sagt på andra sidan stängslet (i potatislandet). Tyvärr fick jag ingen bild av dem tillsammans för Stella satt aldrig still nån längre stund. Först spelade hon ointresserad och satt en bra bit från stängslet och tvättade sig. Sen gick hon utefter stängslet och fick honom att följa efter (hon sneglade över axeln för att se att han hängde med). Dom nosade lite på varann i nästa hörn, men sen gick hon in i sin "djungel" en stund innan hon kom fram igen och hoppade genom en buske och skrämde honom. Så där höll hon på. Friaren var dessutom lite nervös för att fjällans brorsa skulle komma och ge honom på pälsen, men Ziggy (som är en riktig fegis) höll sig på bron och låtsades ovetande (han klev ner från bron och upptäckte nykomlingen men retirerade).

1 juli 2011

Värmeböljakreationer

Vi hade ju några dagar av värmebölja här, men idag blev det ju mer hyfsad temperatur och dessutom en regnskur. Under de varma dagarna vågade jag aldrig ha igång datorn mer än några minuter åt gången - även med en fläkt som blåste så var det närmare 30i detta rum och dessutom låter fläkten som en skördetröska så det var helt enkelt inte så kul att sitta här. Men idag är det som sagt bättre, så nu får jag passa på att redovisa resultatet av en och annan stund i källaren (=butiken) ...
 En påse med stora bindringar och en påse med färgglada akrylpärlor blev ett ganska tidsödande projekt.
 Kanske tog det inte så väldigt lång tid, men jag vill ju helst att inget ska ta mer än en kvart, och lite längre än så tog det att sätta ihop alla ringar.
 Ringarna är väl 10mm och ganska tunna så det var ju inte så besvärligt att öppna och stänga dom, men sen skulle de ju hakas i varann och det är det kluriga att få det rätt (dessutom i par). Pärlorna trädde jag på smyckewire och med en bindring mellan varannan och så satte jag de första av de stor bindringarna i dessa. Sen byggde jag på med ringar tills det blev bara ett par längst ner.
Och där satte jag ett knallrosa akrylhjärta.
 Det här var betydligt snabbare att göra. Turkosa marmorerade pärlor och krokiga silverrör på smyckewire. Det här har liksom det förra en förlängningskedja så man kan reglera längden lite. I kedjans ände satte jag en fransk lilja.
De är riktigt snygga dessa pärlor ...
 Efter det förra halsbandet låg det några överblivna pärlor och rör på bordet, så jag tänkte göra ett armband av dessa. Men när jag fått ihop det kändes det lite för stelt (jag har en tendens att dra åt smyckewiren för hårt), så då fick det bli ett halsband av detta också, med komplettering av en kedja.
 Förutom de större marmorerade pärlorna så tog jag några 6mm mörkgröna och ljusblå glaspärlor med marmorering (eller drakvener).
Små fyrkantiga mellandelar fick också komma med.
 Jag hittade också några stooora knappar som jag var tvungen experimentera med.
 En matt mintgrön knapp blev knutpunkten i ett halsband med tre strängar skimrande glaschips i olika nyanser. För att hålla ihop strängarna lite trädde jag med viss regelbundenhet sträng två och tre genom någon pärla i tidigare rad. Jag gjorde också ett hänge av glaschipsen trädda på tre knoppinnar.
 För att montera ihop delarna tog jag en öglepinne genom knappens fäste på baksidan och gjorde en ögla i den andra änden också. Då kunde jag fästa själva halsbandet med en bindring i ena öglan och hängena i den andra.
 En stor svart knapp med läckert strukturmönster (och tyvärr en liten skada) satte jag på en hattpinne som jag gjorde en ögla på. Och med en bindring monterade jag ett hängefäste. Till denna knapp passade en svart flätad läderrem.
För att knappen skulle hålla sig stadigt upprätt limmade jag fast pinnen så den låg ordentligt mot knappens baksida.

29 juni 2011

Dagens skapelser

Jag har ju lyckats avhålla mig från att göra smycken i flera dagar nu - dessvärre har det inte precis blivit något annat gjort heller ... Men när jag gick ner i butiken idag, så tänkte jag att nu är jag så abstinent att jag måste få lov att göra ett smycke eller två. Så det gjorde jag.
På bordet fanns (bland diverse annat), ett par örkrokar utan spiral och kula (dvs. defekta), lite cat´s eye-pärlor och en bit kedja. Så fanns där också en påse med bronsfärgade biconer, sötvattenpärlor och en påse små ljusröda skimrande glaspärlor, diverse berlocker och några ringar, och en rulle elastiskt tråd (stående inventarium på bordet numera). Av detta blev det sedemera ett armband och ett par örhängen.
 Tre rader pärlor på elastisk tråd.
 Berlockerna är två olika löv och ett tigerhuvud. Lövet till höger (det är två som råkade ligga på varann här) har jag i en mindre silvrig variant, just dessa var bara ett par som jag råkade ha sen tidigare.
 De röda pärlorna är ca 3-4mm stora. De kan köpas för 1 kr/gram (jag ska kolla ungefär hur många det blir på ett gram).
Alla tre pärlraderna går genom alla tre ringarna. Man kan ha ringarna ihop eller sprida ut dem.
Eftersom de här örkrokarna saknade både spiral och kula, så var jag ju tvungen att sätta dit något annat så de inte såg så nakna ut. Eftersom det är så litet hål i pärlorna så finns det inget svängrum för böjen och det blev tvärstopp när jag försökte få dem på kroken. Jag valde att räta ut öglan nertill istället för kroken eftersom det kan vara svårt att få kroken snygg igen, öglan ser man ju inte så mycket av ändå om den blir lite knökig. I öglan satte jag sedan ett hjärthänge som också har en ögla nertill. Och så gjorde jag små berlocker av ytterligare några cat´s eye-pärlor och monterade dem på en kedja (de gröna bara på en bindring) som jag satte fast i hjärthänget.

Jag fick ett par tips ...

Från Elisabet (Æ Design) fick jag ett tips om delfinhängena. Nämligen att man enkelt kan byta ut kulan som delfinen slingrar sig om. Det är bara att trycka ut den och sätta dit en annan pärla i storlek 10mm.

Jag provade med ett par discokulor och en agat. Discokulorna är inte helt runda och krävde lite hoptryckning av delfinen, men "planeten" passade perfekt.
Ett annat tips om att få ordning på alla småpåsar med pysselmaterial hittade jag på hennes blogg. Någonstans har jag någon typ av självhäftande plast, det gäller bara att hitta det ... Och att hon gör himla fina smycken har jag väl nämnt förut - kolla själv!

28 juni 2011

Guld och silver - 2-radiga med strass

 En ny guldfärgad 2-radig mellandel med strass. Mycket snygga - mer guldglimmer än bilderna visar!
 De är 16x13mm stora och kostar 5 kr/st. Jag har en annan 2-radig guldvariant som jag visade tidigare och ser ut så här: (2RS 3 - guld)
Ett armband där jag använde dessa, tillsammans med turkosa glaspärlor, ser du här. (2RS 2 - guld)
 Nu har jag också silverfärgade i den modellen. De är (liksom de guldfärgade) 12x12mm stora (från spets till spets tvärsöver) och kostar 4 kr/st. (2RS 2 - silver)

Urtjusiga silvriga 2-radiga med en strass-sten i mitten som jag visat tidigare.
De finns i silver och guldfärg. De är 14mm i diameter och kostar 4 kr/st. (2RS 1- silver, 2RS 1- guld)
Mer om dessa och ett armband gjort med de silvriga hittar du här.

26 juni 2011

Furoshiki - konsten att göra paketinslagning, eller knyta en väska, av en fyrkatig tygbit

Jag hittade av en slump en youtubevideo om konsten att göra återvinningsbara paketinslagningar av tyg. Det är en traditionell japansk teknik. Det blir inte bara inslagna paket - de får bärhandtag också.

Och eftersom det är tyg istället för papper, så kan det ju återanvändas massor av gånger, så det är miljövänligt också. Använd ett tunt tyg, t.ex en sidenskarf. Kolla videon här för hur man paketerar böcker och flaskor med mera.
Man kan göra väskor också, bara genom att knyta knutar på olika sätt för olika modeller.
Kolla den här brasilianska videon (ett tv-program) där det visas hur man gör flera olika väskor. Gå in på Youtube och sök på ordet furoshiki så hittar du mer.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...