25 okt. 2014

Bekännelser från en gummisnoddsmissbrukare

Jag tror jag har anlag för missbruk, så därför har jag hela livet undvikit allt som kan vara beroendeframkallande som kaffe, alkohol, tobak och diverse annat. Tv-missbrukare blev jag men det var faktiskt inte alls svårt att slänga ut tv:n ändå. Dator- och internetmissbruket är jag däremot djupt fast i och jag kan i bästa fall försöka undvika datorn genom att sysselsätta mej med något annat.

Och nu har jag ju trillat dit på gummisnoddar också. Gummisnoddarna har legat på mitt köksbord och frestat mej varje dag. Eftersom det inte tar många minuter att göra ett armband så passar det mej utmärkt - det blir inga ufon av detta. Men nu får det vara nog, gummisnoddarna ska förpassas till ett annat rum, och jag ska ägna mej åt lite ufo-utveckling. Dom där tofflorna är ju fortfarande inte klara så det får bli det första att färdigställa.

Här är resultatet av mitt gummisnoddsmissbruk ...

Det tredubbla vita armbandet visas i den här videon. Det svarta är gjort på samma sätt fast bara i två rader. Dessutom använde jag dubbla gummiband för att göra det kraftigare.
Det tredje armbandet gjorde jag när jag väntade på mer gummisnoddar eftersom det inte går åt så många till detta. Här är videon för det.
En annan "när gummisnoddarna börjar ta slut"-grej är den här pennkostymen. Så kan dom där allra sista enstaka snoddarna komma till användning också. Videon finns här.
 En snygg enkel variant av den vanliga fishtailen är denna Tribal fishtail. En video som visar hur man gör finns här. Den är inte svår att göra, man måste bara vara lite mer fokuserad för man använder en teknik för vardera färgen.
Treradig fishtail. Det här blir ett kompakt armband och många gummisnoddar går det åt. Till den använder man en Monster loom som ser ut så här:
I videon används en sån, men man kan också använda två  rader av den vanliga stora loomen.
Så här. Jag hade nämligen ingen Monster loom när jag gjorde armbandet.
Då jag senast fick ett paket med nya snoddar var det inte bara enfärgade utan också en del tvåfärgade varianter. Jag blev inte så tänd på dom för dom är svåra att mixa med andra färger så dom gör sig bäst ensamma i en vanlig fishtail. Eller med pärlor som jag gjort här. Neongula närmast självlysande gummiband fick jag också, här med neonfärgade hamapärlor.
Några tvåfärgade utan pärlor.
Några av dom tvåfärgade snoddarna - dom är lite olika mönstrade.
Geléaktiga gummiband fanns det också i paketet. Inte riktigt i min smak heller, men gillar man vingummigodis så ... Jag gjorde i alla fall en apa som alternativ till seg råtta.

Alla enradiga fishtail-armband i olika varianter - vanlig fishtail, inverterad, tribal och med pärlor.
Så nu lämnar jag den lilla plastvirkkroken och tar tag i en riktigt virkkrok och det där hopplösa garnet ...

24 okt. 2014

Kudde för inspiration

Ett kuddfodral som jag hittade på second hand nån gång nånstans. Handbroderad med elefantmotiv, troligen från Mozambique. Det sitter en lapp på baksidan där det står Kaross, Shangaan clothes och det ledde mej till den här hemsidan som handlar om Shangaanfolkets broderitradition. Där finns också fler exempel på deras färgstarka broderikonst och en webbshop. 

Jag tycker den är så himla läcker! Den är alltså broderad men motivet har stora fält så den kan inspirera till applikation om man inte orkar ge sig i kast med så mycket broderi. Jag har ju förut gjort en kudde inspirerad av Suzani-broderi med filtapplikation som broderats med langettstygn runt konturerna. Den här kudden skulle kunna göras på liknande sätt. 
Härliga färgkombinationer!
Dom svarta fälten är obroderade, det är själva tyget som syns.
Jag antar att konturerna sys först och så fylls fälten i.
Lite olika stygn har använts, mer eller mindre täckande.
Den här kudden finns i gästrummet där färgerna går i blått och grönt. Här finns också den argyle-inspirerade filtkudden. Stella ligger ibland i gästrummet och längtar efter Tim som hon är riktigt kär i.

Jag har blivit sugen på att göra mer filtapplikation med broderi och jag har ju ännu ett par Suzani-inspirerade mönster. Får lägga det på min lista för ufos att påbörja ...

20 okt. 2014

Rösta på Lopplisa!


Kolla in Lopplisas bidrag till 101 nya idéers logotyptävling"! Helt galet snyggt och kreativt! Jag har redan lagt min röst så skynda dej och gör det du också!

Mejla till red@101ideer.se och lägg din röst på bidrag nummer 2.

19 okt. 2014

Rönnbärschutney

 Jag fick för ett par veckor sedan en liten burk med äppel- och rönnbärschutney. Väldigt god var den, så jag bestämde mej för att göra mera själv. Monika hade använt ett recept i DN. Naturligtvis hade jag inte riktigt de kryddor som skulle ingå, så min chutney blev lite annorlunda. Huvudingredienserna rönnbär, äpple och lök hade jag i alla fall. Fast jag använde rödlök istället för gul lök. Och i receptet står det röd eller vit vinäger, men vad jag hade var äppelcidervinäger med honung.
Eftersom jag vill minska sockeranvändningen så la jag till en annan ingrediens, nämligen ananas som ju är söt. Så min chutney fick en annan smak men god den också.  
Jag gjorde heller inte så stor sats, utan det blev ca 4 dl som jag fördelade på två burkar. Det står att hållbarheten är några månader i kylskåp, men jag ska frysa in ena burken (kanske har inte min variant lika lång hållbarhet). Jag har kvar en del rönnbär så det kan bli en till omgång.

Det här är ju ett höstrecept, men nu blev det vinter här i Boliden igen. Det började snöa igår kväll (lördag) och höll väl på inatt för det var ganska mycket snö i morse.
 Så här såg det ut klockan sju i morse (ja, jag var upp då men gick och la mej igen klockan nio och sov gott till tolv). En bil hade kört mitt i gatan och det syntes på spåret att snön var ganska djup.
 Temperaturen har legat runt nollan idag och snön ligger kvar än (förra omgången försvann ju på några timmar).
Ziggy gjorde en tur uppför gatan. Här går spåren från bron upp till staketet och vidare på trottoaren.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...