4 juni 2016

Bananblåbärs-riddare

Fattiga riddare har väl alla ätit nån gång. Det här är en variant med smak av banan och blåbär. Receptet kommer från Two Raspberries via One Green Planet.

Jag köper bananer då och då, fast jag är inte särskilt förtjust i dom. Så dom blir liggande tills dom är övermogna och inte ett dugg godare. Men då kan jag göra smoothies med dom - i det sammanhanget är övermogna bananer helt okej.

Det här receptet blev ett alternativt användningsområde för just övermogna bananer. 
Originalreceptet gäller för 6-8 riddare med följande ingredienser

2 mogna bananer
1/2 cup (ca 1,25 dl) blåbär
1 tsk vanilla (vet inte exakt vad det innebär, jag hade i ett par droppar vaniljextrakt)
3/4 cup (knappt 2 dl) vaniljmandelmjölk
en nypa socker (valfritt och helt onödigt)
(veganskt) smör/margarin att steka i
6-8 brödskivor

För två brödskivor använde jag  en halv banan, blåbär och mjölk höftade jag bara till med. Receptet är veganskt, därför mandelmjölk (och veganskt smör), men det går ju precis lika bra med vanlig mjölk.
Mixa banan och mjölk (och ev vanilj och sötning). Blanda sen i blåbär (spara en del att äta bredvid) och mixa snabbt så bären inte blir helt mosade. I själva verket blev det ju en milkshake/smoothie (som blev riktigt god) som man sen blötlägger brödskivorna i. Sen är det bara att steka och äta.
 Det blev riktigt gott, så jag får upprepa proceduren i morgon med den andra bananhalvan.

Receptet hittade jag alltså via One Green Planet. Jag prenumererar på deras dagliga mejl med veganska recept och artiklar/videor om djurskydd och miljö. Jag kan verkligen rekommendera den här sajten och deras mejl, särskilt om man är intresserad av att äta mer vegetariskt. Recepten är som sagt veganska men kan ju enkelt göras laktovegetariska om man vill, med vanlig komjölk, smör och ost. Recepten (och artiklarna) är förstås på engelska men det är ju i regel inga problem att översätta till svenska - det kan vara vissa ingredienser som inte finns i svenska butiker (åtminstone inte i Boliden) men ibland kan dom ju bytas ut mot nåt annat. Och så är det det där med måttet cup, som blir ungefär 2,4 dl.
 När jag städade köksskåpen för ett tag sedan, så hittade jag denna bägare med innehåll.
Och den har cups-mått + dl och ounces. Så här har jag haft tillgång till dessa mått utan att veta om det. Halva och fjärdedels cups är markerade också.
 Den innehöll också hela och halva tsk och msk, och skopor på 1/3 och 1/4 cup.
Och locket har två öppningar att hälla genom.

När och var jag fått tag i denna måttsamling vet jag inte, men kan tänka mej att det är nåt sånt där man kan hitta i lådorna med 10 och 20 kr-varor som ibland finns i matbutiken.

1 juni 2016

Papperspärlemani

De tre senaste veckorna har jag varit fokuserad på tre saker - en klar förbättring jämfört med mitt vanliga tillstånd då jag fokuserar på ingenting eller nåt (eller några) dussin saker samtidigt. Att jag skulle fastna för att spela Wordfeud hade jag inte väntat mej. Att måla prickiga tavlor på löpande band hade jag knappast heller trott mej vara kapabel till.

Att rulla papperspärlor är däremot ett typiskt pyssel som man kunde förvänta sej att jag skulle fastna för. Eller rent av gå till överdrift med. För så många papperspärlor behöver jag väl inte?
 Som alla dom här och lite till. En helt onödig syssla alltså. Men mycket roligare än att städa eller röja utomhus (särskilt nu när det är så gräsligt onödigt varmt). Fast jag var faktiskt ute och grävde ner en gräslökstuva idag ...

 Egentligen är det min mors fel ... För när hon var här för ett tag sen så visade jag henne ett halsband jag gjort tidigare (det här) och hon blev förtjust i det, så hon fick det. Eftersom jag själv gillade det så bestämde jag att då får jag göra ett nytt. Och började alltså rulla fler pärlor ...
... och ännu fler ...
 Sen började jag försöka hitta tidningssidor som har ett genomgående färgtema på hela sidan för att få färgmatchade pärlor, Till några av dom här har jag också valt ut passande glaspärlor.
 Och ibland blir det väldigt färggrant ...

Jag har gjort några halsband, men inget som liknar det där som jag skulle göra ...
Det går åt 17 papperspärlor som är 2 cm långa och 18 st 6mm runda pärlor, då blir det ett ca 45 cm långt halsband, vilket jag tycker är en lagom längd.
Beroende på vilka pärlor man kombinerar papperspärlorna med så kan de få helt olika uttryck .., 
som de i blåa nyanser. De runda blå förstärkte det blåa i papperspärlorna, medan silverpärlorna hade en dämpande effekt. Intressant tycker jag.

Jag håller också på och målar en ny tavla - med ringar och prickar - men också med ett motiv som jag här avslöjar en detalj av ...Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...